Istraživanje: Vakcine Fajzer i Moderna efikasne kod trudnica i dojilja

  0
  Foto: Profimedia

  Vakcine protiv koronavirusa proizvođača Fajzer/Biontek i Moderna efikasne su kod trudnica i dojilja koje mogu preneti antitela na novorođenčad, pokazuju rezultati istraživanja objavljeni u američkom časopisu “American Journal of Obstetrics and Gynecology”.

  Naučnici iz bolnica Masačusets Dženeral, instituta Ragon pri MGH, univerziteta MIT i Harvarda proučili su 131 ženu vakcinisanu Fajzer/Biontek ili Moderninom vakcinom, prenosi CNN, a među njima su 84 trudnice, 31 dojilja, a 16 njih nije bilo trudno.

  Njihovi uzorci prikupljeni su od 17. decembra 2020. godine do 2. marta.

  Nivoi antitela, čiji je nastanak podstaknut vakcinacijom, bio je podjednak kod trudnica i dojilja, kao i kod žena koje nisu bile trudne, prenosi Hina.

  Tim je istakao da je nivo antitela nakon vakcinacije bio „upečatljivo veći“ u odnosu na antitela stvorena posle zaraze koronavirusom tokom trudnoće.

  Čini se da te vakcine deluju izuzetno efikasno kod tih žena, rekla je jedna od naučnica Galit Alter, profesorka na institutu Ragon.

  Tim je utvrdio da su žene „prosledile“ zaštitna antitela svojim bebama, a koja su izmerena u majčinom mleku i posteljici.

  Ispitanice su koristile sistem Američkih centara za kontrolu i prevenciju bolesti za prijavu nuspojava na vakcinaciju.

  Alter kaže da nema dokaza da je u toj grupi žena bilo više nuspojava ili intenzivnijih nuspojava u odnosu na opštu populaciju.