Prema studiji sprovedenoj u SAD, od aprila 2017. godine broj samoubistava među decom u dobi od 10 do 17 godina u porastu je za jednu trećinu, a taj porast dogodio se nakon što je Netfliks počeo s prikazivanjem serije „13 razloga zašto“, piše Njujork tajms.

Autori studije iz Nacionalnog instituta za zdravlje (NIH) objavili su kako zbog ograničenih podataka ne mogu da pronađu direktnu vezu s porastom broja samoubistava i serije, ali kako je od aprila do decembra 2017. godine zabeleženo čak 195 samoubistava dece u uzrastu od 10 do 17 godina više u odnosu na prethodne godine.

Većinu samoubistava počinili su dečaci.

Iz NIH-a su o rezultatima svoje studije u koju je bilo uključeno nekoliko univerziteta, bolnica i Nacionalni institut za mentalno zdravlje napisali kako „bi morala služiti kao podsetnik kako bi trebalo voditi računa o mogućim neželjenim posledicama prikazivanja samoubistva kao i poziv industriji zabave i medijima da koriste najbolja dostupna iskustva kada se bave tom temom“.

Serija „13 razloga zašto“ govori o tinejdžerki koja je ostavila 13 snimaka u kojima objašnjava zašto se odlučila na samoubistvo. U poslednjoj sceni prve sezone glavna junakinja je prikazana kako seče vene u kadi. Taj je kadar uznemirio roditelje i zdravstvene radnike pa je Netfliks morao da postavi dodatno upozorenje za gledaoce.

Druga sezona je započela s emitovanjem u maju prošle godine, a Netfliks je naručio i snimanje treće sezone.

„Ovo je osobito važna tema i vrlo naporno radimo na tome da joj pristupimo odgovorno“, izjavio je portparol Netfliksa dodavši da su rezultati NIH-ove studije u suprotnosti s onima do kojih su došli istraživači u Pensilvaniji.

Prema toj studiji osobe u uzrastu između 18 i 29 godina koje su gledale seriju „13 razloga zašto“ ređe prijavljuju samoubilačke misli od onih koje nisu gledale seriju.

Izvršni direktor Netfliksa Rid Hejstings prošle godine je branio nastavak snimanja serije rečima: „To je vrlo popularna i uspešna serija, radnja je sugestivna i kontroverzna, ali niko je ne mora gledati“.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.