Istraživanje među mladima: “Srbiji je potreban jak vođa i lider kojeg će narod slediti…”

4
Foto: Igor Pavićević

Više od polovine mladih smatra da je “Srbiji potreban jak vođa i lider kojeg će narod slediti”, dok manje od petine podržava uspostavljanje Srbije kao monarhije, utvrdjeno je istraživanjem o mladima koje je danas na svom sajtu objavila Krovna organizacije mladih Srbije.

Demokratija je najbolji oblik vladavine – smatra 43 odsto ispitanih mladih u Srbiji, dok se 31 odsto s tim ne slaže, preneo je list “Danas”.

Istraživanje je pokazalo da čak šest od deset mladih nije umelo da kaže gde je na skali “levica-centar-desnica”, dok među onima koji to umeju, postoji balans između levice i desnice.

Ulazak Srbije u EU podržalo bi 38 odsto ispitanika, dok 40 odsto daje negativan odgovor.

Tek 7,3 odsto ispitanika tvrdi da je potpuno zadovoljno obrazovnim programom u Srbiji, dok je svak peti ispitanik sasvim nezadovoljan.

Među zaposlenim ispitanicima čak je 61 odsto onih koji navode da ne rade na poslu za koji su se školovali, a četvrtina smatra da na tržištu ne postoji potreba za njihovim zanimanjem.

Čak dve trećine mladih planira da se iseli iz Srbije, a najviše pominju da žele u Zapadnu Evropu (47 odsto).

Po ovom istraživanju tek petina ispitanika smatra da u Srbiji postoji sloboda medija.

Prvi put je u istraživanju za 2019. godinu Instagram je pretekao Fejsbuk po korišćenju među mladima (91,3 odsto naspram 89,9 odsto), a slede Jutjub, Tviter i Linkedin.

Štampa i TV sve su manje zanimljivi mladima u Srbiji, a tako je i u svetu.

Po istraživanju, mladi čine petinu ukupnog broja nezaposlenih u Srbiji, a veliki je broj onih koji iako nisu zaposleni, nisu evidentirani u registru Nacionalne službe za zapošljavanje.

Ispitanici su naveli da “tržište nije otvoreno za sve” i da “deo ekonomije funkcioniše po principu polu-nameštenog sistema, odnosno ‘rada na kombinaciju’ “.

Trećina ispitanika je navela da je bila izložena “digitalnom nasilju”, dok su nasilje u “realnom okruženju” iskusile dve trećine ispitanika.

Kao najčešće uzroke nasilja mladi navode porodične odnose, društvene odnose koji promovišu nasilje i odsustvo i pad društvenih vrednosti u Srbiji.

Čak 61 odsto mladih je rekao da je bio izložen nekom obliku diskriminacije, prenosi “Danas”.

(Beta)

4 KOMENTARA

  1. A ko uopšte kaže da demokratija postoji? Ova i ovakva demokratija je “šarena laža” za široke mase, da se ne sete i uvide da su ROBOVI multinacionalnih korporacija. U takvom društvu NIJE POŽELJNO da igde postoji jak vladar! SVI zapadni narodi su, pre nego što su postali “demokrate” imale jake vladare, ali su ih eliminisali. Sada ni jedna država nema ni vladara, ali ni svoju državu. Sve je u rukama kapitala. A vi, koji se kunete u demokratiju, bolje razmislite malo. Uključite mozak, a isključite medije…Osvrnite se oko sebe! “Vidiš li stranče ona tri čobana u brdu? E dok njih trojica mogu da nadglasaju mene i Sokrata, ja demokratiju ne priznajem!” – Platon!

  2. Srbi su bili pod Turcima 500 godina kao robovi i sluge pa se ni danas ne mogu osloboditi tog mentaliteta. Za ovce je karakteristično da slede glavnog ovna, a za ljude u demokratskom, mislećem društvu, koje poštuje zakone i institucije nije podreban vožd. Kako mi u Srbiji još uvek nismo izgradili takvo društvo, logično je da narod traži vođu jer nema pameti ni odlučnosti da slobodno gradi sopstvenu budućnost.

    • Marko, dosta, bre, autošovinizma! 62 godine imam. Bio sam profesionalni sportista i proputovah sveta i sve što mogu da ti kažem: Zapad nije takav kakav ti misliš da jeste. I nikada, ali baš nikada, ne dozvoli da ti iko kaže da smo mi Srbi, u bilo čemu inferiorni bilo kom drugom narodu! NISMO! U mnogo koječemu, genetski smo zdraviji! Ova i ovakva “demokratija” je u stvari diktatura mediokriteta (uvek je lako “nahvavati” poluobrazovane i poluintelignetne da glasaju za odredjenu opciju, ako se uloži novca i imaš medije. Tako da pametni i obrazovani u svim društvima čine manjinu! I bivaju preglasani!).

  3. Kakva istraživanja? Čista manipulacijama sa mladim naraštajima. Zbog ovakve pogane propagande većina njih odlazi trbuhom za kruhom, uverena da u zemljama sa demokratskim uredjenjima njihov život neće zavisiti od volje jednog čoveka. Sramno, da sramnije ne može biti.

Comments are closed.