Istraživanje: Kinezi spavaju sat i po manje nego pre deceniju

0
(BETAPHOTO/CHINA GLOBAL TELEVISION NETWORK CORPORATION)

(Beta) – Kinezi su 2021. spavali u proseku sat i po kraće nego pre deceniju, pokazalo je istraživanje objavljeno povodom Svetskog dana spavanja, prenosi Kineska medijska grupa (CMG).

Prema Kineskom istraživanju o spavanju za 2022, prosečno vreme spavanja Kineza se smanjilo sa 8,5 sati u 2012. na 7,06 sati u 2021. godini.

Samo 35 odsto Kineza uspeva da spava osam sati.

Razlozi su različiti, od odlaganja spavanja zbog igrica ili surfovanja internetom, preko poslovnih i školskih obaveza do poremećaja spavanja.

Problemi sa spavanjem često postoje medju porodiljama, studentima i radnicima.

Istraživanje koje je objavljeno u ponedeljak pokazuje da 42,35 odsto Kineza radi ili uči više od osam sati svakog dana, uključujući 3,54 odsto onih koji čak rade ili uče duže od 12 sati, što takođe može biti uzrok neadekvatnog sna.

Istraživanje je takođe pokazalo da 11,33 odsto kineskih radnika ima naviku da pije čaj ili kafu svakog dana, a preko 60 odsto zavisi od čaja ili kafe da bi se osvežili na poslu.

U istraživanju je takodje istaknuto da se mora podići važnost istraživanja sna što treba posmatrati kao važno merilo mentalnog zdravlja ljudi, sreće, kvaliteta života i društvenog kvaliteta. Spavanje bi trebalo da bude važan pokazatelj društvenog razvoja, navodi se.