“Istorijska tragedija”: Uragan “Dorijan” oslabio tokom noći, ali i dalje stoji u mestu na Bahamima

0
Foto: Tanjug-AP

Uragan “Dorijan” malo je oslabio tokom noći, na kategoriju tri na skali do pet, sa vetrovima od oko 205 kilometara na čas iznad Bahama, javila je američka meteorološka služba.

Uragan i dalje udara ostrvo Veliki Bahami gde takoreći stoji u mestu i stanovnici treba da ostanu u skloništima, navodi se u najnovijem obaveštenju američkog Nacionalnog centra za uragane sa sedištem u Majamiju, objavljenom u 7 časova po centralnoevropskom vremenu, prenosi Frans pres.

Jutros u 8 sati po centralnoevropskom vremenu snažni centar uragana nalazio se oko 48 kilometara severoistočno Friporta na ostrvu Veliki Bahami, skoro da se nije pomerio sa tog mesta od ponedeljka popodne.

Jačina vetra se malo smanjila. na 193 kilometara na sat, sa povremenim jačim naletima, u odnosu na 209 kilometara na sat u ponedeljak uveče, javlja agencija AP.

Na Bahamima je stradalo najmanje pet ljudi, a premijer Bahama Hjubert Minis je rekao da se radi o “istorijskoj tragediji” za taj karipski arhipelag od 700 ostrva, pogođen izuzetno snažnim vetrovima i talasima višim od mnogih kuća.

U SAD više miliona ljudi dobilo je naređenje da se evakuiše iz priobalskih područja u državama Florida, Džordžija i Južna Karolina gde uragan Dorijan treba da stigne narednih dana.

Uragan se nalazi oko 160 kilometara istočno od Vest Palm Biča na Floridi.

Nacionalni centar za uragane navodi da se očekuje da će se uragan Dorijan pomeriti “opasno blizu” istočne obale Floride kasno večeras do sutra uveče i zatim da će se kretati severno ka priobalnim delovima Džordžije i Južne Karoline u sredu noć i u četvrtak.