Istorija i budućnost srpske privrede; Šta će biti s Nebojšom Stefanovićem; Ispovest Ramba Petkovića – O čemu ćete, uz novi Nedeljnik, danas pričati

0

Možda je radni (nad)naslov noseće teme novog Nedeljnika “Istorija srpske privrede”, ali u priči o tome kako su se rađale i umirale biznis klase na ovim prostorima ima mnogo sadašnjosti i još više budućnosti. “Ekonomski specijal” u novom broju zaokružuju intervjui sa profesorima, poslovnim ljudima i stručnjacima iz inostranstva, a pravi predah predstavljaju intervjui sa Juricom Pavičićem i Dejanom Petkovićem. Da, Nedeljnik vas ovog šućmurastog maja, koji nikako da se odluči da li je proleće ili nije, vodi sve do Brazila, tamo gde je Rambo i dalje bog. Priča o autentičnom srpskom Brazilcu i autentičnom brazilskom Srbinu, koju je tročlana ekipa Nedeljnika uradila u Nišu, takođe je mnogo više od majstorstva, bilo s rečima ili sa loptom…

Pogledajte šta vas čeka u novom Nedeljniku, na povećanom broju strana, i pogledajte naslovne strane i druge vesti koje će obeležiti dan

Naslovna strana novog broja Nedeljnika

Digitalno izdanje i pretplata dostupni su na nstore.rs

ISTORIJA BIZNISA – Miša Brkić u novom broju piše veliku analizu o prošlosti i budućnosti srpske privrede. Ovo su samo neke od teza: Fenomen jugosocijalizma: sve što liberali za dan izgrade, komunisti za noć sruše. U čemu su slični Miša Anastasijević i Jova Obradović? Ko je i kad uveo pehar za šampiona države u fudbalu? Zlatno doba između dva rata. Šokantna računica akademika Dušana Bilandžića i proročanske reči profesora Svetozara Stojanovića. Češka Škoda – sve što je Crvena zastava mogla da bude, a nije. Liči li hajka Borisa Tadića na tajkune komunističkom lovu na “anarholiberale” 40 godina ranije? Da li je Srbiju 2016. sustigao reformski umor?

LALIĆ – “Na sportistu treba ići sportistom, baš kao na političara političarem. Samo ima jedan uslov. To mora da bude neko ko može da nas pogleda u oči…”, piše glavni urednik Veljko Lalić u uvodniku novog broja Nedeljnika.

ČISTKE – Ušli smo u finale konačnog obračuna Vučića sa Nebojšom Stefanovićem o kojem se godinama šaputalo, a što je postalo javno uočljivo početkom ove godine. Nedeljnik je još u martu posvetio naslovnicu ovom raskolu. Sada je “čistka”, nalik onima iz komunističkog doba – više sovjetskog nego jugoslovenskog – krenula pod plaštom “demokratskog dijaloga” unutar stranke, sa lokalnim odborima koji se izjašnjavaju protiv Stefanovića i traže njegovu smenu. Velika politička analiza u novom Nedeljniku.

SMAJLOVIĆ – Šta smo tačno dobili time što smo internalizovali dogmu po kojoj nam se država sama od sebe “raspala”, pita (se) Ljiljana Smajlović u kolumni u novom broju Nedeljnika.

DOBRE STRANE KORONE – Razum je pobedio. Došlo je do neviđene mobilizacije naučnika širom sveta. Nikada brže nije pročitan genom nekog virusa. Nikada brže nije proizvedeno toliko različitih vakcina. Godina pandemije je ubrzala rešavanje problema koji su decenijama mučili svetsku nauku. Predrag J. Marković u novom Nedeljniku navodi (najmanje) šest razloga za slavljenje oporavka od pandemije i sveta sutrašnjice.

LONČAR – Korona-kriza nam je donela nekoliko trendova. Prvo, nacionalni ekonomski interesi dobijaju na značaju i sve važnija tema postaje ekonomska bezbednost zemlje, dok globalne perspektive odlaze u drugi plan. Ovaj trend će još neko vreme imati snagu. Drugo, princip samodovoljnosti se pokazao korisnim. Bolje su prošle države koje su imale strateške resurse u svom posedu. Treće, bolje rezultate su dale vlade koje su centralizovano odlučivale, kaže za Nedeljnik profesor Dragan Lončar sa Ekonomskog fakulteta u Beogradu.

PAVIČIĆ – Jurica Pavičić je poznati hrvatski novinar koga godinama čitamo u Jutarnjem listu. Piše i filmsku kritiku, ali i scenarije i romane. Za Nedeljnik je govorio o krimiću “Žena s drugog kata”, ali i o “Dari” i “Aidi” i “Generalu”, pisanju o ratnim zločinima “s one strane”, devedesetim, HDZ-u i SNS-u, jugonostalgiji…

RAMBO – Mnoge generacije sanjale su da ga još malo gledaju, da ga vide u dresu reprezentacije, da čuju o čemu je sve godinama ćutao i kako je sudbina po njega dolazila uvek tek nakon što da reč. A reč je, Rambo tvrdi, skuplja od svega. Danas se, kaže, iako živi u Rio de Žaneiru, i dalje oseća kao dečak iz Majdanpeka, momak sa Čaira, a to naročito prepoznaje kada o nečemu raspravlja sa prijateljima… Velika ispovest srpskog Brazilca i brazilskog Srbina u novom Nedeljniku.

Vesti o kojima će se danas pričati

Koronavirus u Srbiji

Prema poslednjem preseku, koronavirusom u Srbiji je zaraženo još 609 ljudi, a borbu sa kovidom je izgubilo 15 osoba.

Nastavlja se vakcinacija na svim punktovima. Do sada je u Srbiji dato 4.168.545 doza vakcina. Ukupno su 1.837.032 osobe primile obe doze vakcina, dok je jednu dozu primilo 2.331.513 građana.

Premijerka Ana Brnabić izjavila je da nije zadovoljna vakcinacijom mladih u Srbiji i apelovala na njih da se vakcinišu, ističući da, ukoliko do sredine juna ne bude 50 odsto vakcinisanih punoletnih građana, nećemo moći da se otvaramo za normalan život.

Epidemiološka situacija se poboljšava, što se očekuje i u budućnosti, a samim tim i relaksacija mera, jer nije realno da se one zadrže ako situacija dozvoljava da se polako vraćamo u normalu, rekao je epidemiolog Predrag Кon.

On je dodao i da je “21. jun nametnut datum” i da će popuštanje možda biti i odloženo.

Istakao je da treba očekivati da se mere ublažavaju u budućnosti što znači da će se, u zavisnosti od situacije, dozvoliti i slavlja koja okupljaju veći broj ljudi, a da je, prema njegovim rečima, najbolje te vrste proslava organizovati među potpuno zaštićenim stanovništvom.

Ruski nacionalni institut za epidemiologiju i mikrobiologiju Gamaleja potvrdio je kvalitet vakcine proizvedene na “Torlaku” i odobrio da se u budućnosti u ovom srpskom institutu proizvodi vakcina “Sputnjik Ve” protiv koronavirusa.

U Srbiju je stiglo još 440.000 doza “Sinofarm” vakcine. Deo od 200.000 doza vakcina donacija je kineskog Ministarstva odbrane našem Ministarstvu odbrane, a preostalih 240.000 doza je deo redovne isporuke.

Vlada odlučuje o opozivu ambasadora u Varšavi zbog podrške poljskoj LGBT zajednici

Ministar spoljnih poslova Srbije Nikola Selaković izjavio je sinoć da će Vlada odlučivati o opozivu ambasadora u Varšavi Nikole Zurovca koji je bez konsultacija sa Beogradom potpisao pismo podrške poljskoj LGBT zajednici.

Selaković je za Kurir rekao da je juče trebalo da bude u Poljskoj, ali da su dan ranije poljski zvaničnici počeli da mu otkazuju sastanke u Varšavi.

“Tada smo saznali da je razlog postupanje našeg ambasadora, koji je potpisao peticiju, nije sad važno o čemu, a smatra se da država stoji iza onoga što učini njen ambasador. On se nije konsultovao ni sa kim, a očekivala se ministarska poseta”, kazao je Selaković.

Naveo je da tu peticiju “nisu potpisale ni sve članice EU” i dodao da njegova poseta Varšavi nije otkazana, nego odložena.

“Moj potez je da ambasador bude pozvan na konsultacije, a vlada odlučuje o smeni. U diplomatiji svaka reč obavezuje. Poseta Poljskoj će biti ponovo organizovana u skorom roku”, rekao je šef srpske diplomatije.

Zurovac je potpisao pismo podrške LGBT zajednici sa još 40 ambasadora drugih zemalja, uglavnom članica EU, što je naišlo na negativnu reakciju konzervativnih vlasti Poljske.

Ministarka Obradović negirala da bi mogla da se “prikloni Stefanoviću”: “Odan sam saradnik Vučiću”

Ministarka državne uprave i lokalne samouprave Marija Obradović negirala je da je spremna da pređe u neku političku organizaciju koju bi eventualno formirao sadašnji ministar odbrane Nebojša Stefanović i napomenula da je “odani saradnik” predsednika Srbije Aleksandra Vučića.

Ona je povodom pisanja „Danasa“ o tome da je spremna da napusti SNS, u dopisu tom listu rekla da se lideru Stranke slobode i pravde Draganu Đilasu „neće ostvariti želja da vidi kako (predsednika Srbije i Srpske napredne stranke Aleksandra) Vučića napuštaju najodaniji saradnici“.

„Od osnivanja SNS, preko poslaničkog mandata, do mesta ministra u Vladi Srbije, ja sam odan saradnik predsednika Vučića i to ću ostati dokle god on to bude želeo i bude mu potrebno“, saopštila je Obradović.

“Nije to revanšizam nego Crna Gora sa Đukanovićem nema budućnost”

Premijer Crne Gore Zdravko Krivokapić kazao je da je apsolutna neistina da se vlada koju predvodi bavi političkim revanšizmom i dodao da sa Milom Đukanovićem koji “nesretnim okolnostima pokriva funkciju predsednika Crna Gora nema budućnost”.

Krivokapić je kazao da su odlučni u tome da, pred „oslobođenim i nezavisnim pravosuđem, ruka pravde dođe do svakog ko se na bilo koji način ogrešio o građane Crne Gore, kršeći zakone i Ustav“. Krivokapić je u reagovanju na izjave predsednika Crne Gore, Mila Đukanovića, kazao da „ukoliko je predsedniku i njegovim stranačkim partnerima savjest čista – ne bi trebalo da budu toliko nervozni.“

„Ipak, moram da istaknem da ne tvrdi samo ova vlada da je u vreme vladavine DPS-a nastala privatna i zarobljena država, da je organizovani kriminal bio infiltriran u vrhove vlasti, te da je državu zamalo udavila korupcija na visokom nivou, već je to u više navrata rečeno i od strane mnogih međunarodnih faktora, i gotovo da više nema izveštaja koji o bivšem režimu i njegovim političkim i zakonskim djelima ima ijednu lepu riječ“, kazao je Krivokapić.

PREPORUKA ZA ČITANJE

Nedeljnik je od danas na svim kioscima.