Istog dana kad i Neda Arnerić: Preminula supruga Bate Stojkovića

0
Foto: Martin Candir

Olga Stojković, supruga Danila Bate Stojkovića, preminula je 10. januara u Beogradu, posle duge i teške bolesti, objavilo je Pozorište Atelje 212.

Bila je svedok i učesnik najznačajnijih trenutaka stvaranja beogradske pozorišne scene.

“U Pozorištu Atelje 212 provela je ceo svoj radni vek, radeći na preko 90 predstava, među kojima su: “Кralj Ibi”, “Rado ide Srbin u vojnike”, “Maratonci trče počasni krug”, “Radovan Treći”, “Čudo u Šarganu”, “Buzdovan”, “Кorešpodencija”, “Noć tribada”, “Audijencija/ Vernisaž”, “Кosančićev venac 7”, “Sveti Georgije ubiva aždahu”, “Кneginja iz Foli-Beržera”… – navodi se na sajtu pozorišta., a prenosi Telegraf.

Olga je više od tri decenije bila životni saputnik i podrška velikog Bate Stojkovića, ali i njegova jedina ljubav.

Upoznali smo se u pozorištu, u zgradi Borbe. Ja sam ih sve sa klase prvo preslišavala, a onda gledala njihove diplomske predstave. Počela sam od garderobe, bila razvodnica i došla do scene, a fakultet sam okačila mačku o rep. Najbolji životni fakultet je život u pozorištu, a mi smo tamo bili više nego kod kuće. Venčali smo se posle mnogo godina od kako smo se upoznali i proveli zajedno 35 godina.

“Pred oltar smo stali tek kada se razboleo, a formalnost braka nam ništa nije predstavljala. Bilo je vrlo naporno pratiti ga. Bata je bio veoma privržen porodici, za njega je kuća bila najvažnija na svetu, mada je, moram reći, dugo živeo bećarskim životom. Ali, kad je rešio da se skući i smiri, onda je to poštovao. Govorio je: “Kuća ni zbog čega ne sme da trpi.” Veoma je poštovao tradicionalne vrednosti, slavio slavu i Božić i veoma brinuo o braći i sestrama”, ispričala je Olga Stojković.

“Dugo smo bili zajedno, ali venčali smo se tek 1991. godine. Njegova sestra, inače pedijatar, zabranila mu je i rekla: “Kad si čekao dosad da se venčaš s njom, čekaj još malo, prvo da ozdraviš i staneš na noge, pa onda izvoli.” Moja kuma Nada Pešić, Dragoslav Mihajlović i Mihiz bili su nam kumovi. Kada smo izlazili iz Opštine, bilo mi žao Roma koji su govorili: “Kume, izgore ti kesa”, a on im je samo odbrusio: Marš u p… materinu”.‚”

Posle smo se venčali i u manastiru Vavedenje, a sve smo obeležili tako što smo nas četvoro otišli na ručak. Nikome nije bilo stalo do toga, mi smo to hteli samo da učinimo starima. Nije nam to palo na pamet, njegovi su se ponašali kao da smo u braku, kao da sam snaja, njegov brat zvao me je gospa mala. Možda mu je nešto dunulo kad se razboleo – prisetila se svojevremeno supruga proslavljenog glumca.

Istog dana, 10. januara 2020. godine preminula je glumica Neda Arnerić, koja je kraj Bate igrala mnogo puta. Publika se najbolje seća “Ko to tamo peva” i predstave “Profesionalac”.

“Kad govorim o Nedi, moram da kažem da su ona i Bata Stojković bili veliki i bliski prijatelji, a istog dana, baš u petak 10. januara, preminula je i Batina surpuga Olgica. Ona je s Nedom takođe bila dugogodišnja intimna prijateljica, tako da su im se, eto, nekim čudom, ukrstili i ti poslednji puti”, rekao je reditelj, scenarista i dramski pisac Dušan Kovačević o ove dve velike žene.