Glasačka mesta u Istanbulu su otvorena, a milioni glasača biraće novog gradonačelnika na kontroverznim ponovljenim izborima nakon što su poništeni rezultati martovskih izbora u kojima je pobedila opozicija.

Ekrem Imamoglu (40) iz sekularne Republikanske narodne stranke (CHP), pobedio je Binali Jildirima (63) iz vladajuće Stranke prava i razvoja (AKP) sa 729 glasova u izborima za gradonačelnika 31. marta.

Vrhovno izborno veće je 6. maja poništilo glasanje u skladu sa zahtevom islamsko-konzervativnog AKP-a, koji je naveo nezakonitosti te zatražio ponovno glasanje.

Imamoglu je bio prisiljen napustiti dužnost nakon 18 dana. Obećao je ponovnu pobedu, iskazujući svoju ljutnju, a obeshabrenim pristalicama rekao je „sve će biti sasvim u redu“, što je postalo novo geslo kampanje CHP-a.

Obećao je razotkriti detalje „rasipnog trošenja“ i „korupcije“ u gradskoj upravi pod AKP-om.

Odluka vrhovnog izbornog veća, koja je izazvala mirne proteste u tom gradu od 16 miliona stanovnika, te osudu stranih saveznika zbog stanja demokratije i vladavine prava u Turskoj, izbacila je Imamoglua na nacionalnu scenu.

Odmeren i blag u nastupu, slabo poznati gradonačelnik iz istanbulske četvrti  Bejlikduzu iznenada se našao u ulozi političke snage koja se mora nositi, a možda čak jednom i takmičiti, s predsednikom Redžepom Tajipom Erdoganom.

Erdoganov AKP u koaliciji je s ekstremno desnom Strankom nacionalističkog pokreta (MHP)  i kontroliše središnju vlast. Takođe je osvojio većinu na lokalnim izborima pre tri meseca.

Ali, AKP je pretrpeo iznenađujuće gubitke u ključnoj trci za gradonačelnika u glavnom gradu Ankari i Istanbulu – a oba grada islamski konzervativci kontrolišu 25 godina – kao reakciju glasača ogorčenih ekonomskim padom i velikom inflacijom.

Na glasačkim mestima biće prisutni i posmatrači Saveta Evrope.

Ovi su izbori posebno važni i za Erdogana. On je rođen u istanbulskoj radničkoj četvrti Kasimpasa.

To je grad u kojem se vinula njegova politička karijera, jer ga je izabrao kao gradonačenika. Jednom je rekao da ko god izgubi Istanbul – gubi Tursku.

Analitičari kažu da bez obzira na ishod, Istanbul ne bira samo novog gradonačelnika nego se uspostavlja budući smer zemlje.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.