Kada bi se nešto raspisao referendum ili makar opipao puls naroda (ali stvarno, pošto ispitivanja javnog mnjenja možete dežurnom mačku o rep), da li bi prosečnom građaninu Srbije teže palo izglasavanje rezolucije o Srebrenici, ulazak Kosova* u Savet Evrope ili ulazak istog tog Kosova* na Evroviziju?

Možda je odlika malih zemalja i nesrećni(ji)h naroda da Evrosongu posvećuju više pažnje nego što bi trebalo i nego što je normalno, ali taj precizni barometar raspoloženja i stanja na Starom kontinentu opet je bio u žiži javnosti prošle nedelje, makar mi ne učestvovali u glavnoj frtutmi.

O geopolitici je govorio i junak naslovne strane novog broja Nedeljnika, koji je bio spreman da plati svoju doslednost – što se ne bi moglo reći za mnoge „junake“ naših dana. Uključujući i one o kojima pišu Zoran Panović i Željko Pantelić u svojim dragocenim analizama…

Sve to možete naći u novom Nedeljniku, koji je na kioscima od četvrtka, 16. maja.

Pogledajte kratak izbor iz sadržaja i pretplatite se na naše digitalno ili štampano izdanje.

NEDELJNIK #644

NEDELJNIK #644

BIKOVIĆ – Odavno mi je jasno da se politika, tačnije, ne politika, nego neka njena „prljava sestra“, uvlači u sve pore naših života. Čak i u umetnost i sport. I muti vodu, truje bunare, svađa, kleveće i prlja, ispričao je glumac Miloš Biković u velikom intervjuu za Nedeljnik, prvom otkako je ostao bez uloge u seriji „White Lotus“.

LALIĆ – Ovde je najbolje da se svi ućutimo do 3. juna, kako je saopštio ProGlas (što je kod njih čudno već zbog imena), pa posle pričamo o izborima. Nije lako biti politički analitičar u zemlji u kojoj nema politike, piše glavni urednik Veljko Lalić u uvodniku novog Nedeljnika.

PANTELIĆ – Kvintu (SAD, Velika Britanija, Nemačka, Francuska i Italija) i posebno Amerikance zabrinjava imenovanje Aleksandra Vulina u novu srpsku vladu; u Briselu su više zabrinuti zbog imenovanja Jadranke Joksimović za savetnicu premijera Miloša Vučevića, i njenog uticaja, preko predsednika vlade, na dalji tok evropskih integracija. Poverljivi izveštaj iz EU za novi Nedeljnik napravio je Željko Pantelić.

PANOVIĆ – Potencijal Sava Manojlovića je posebno u tome što može da izvede na glasanje antivučićevske apstinente. Manojlović sebe pokušava da u liderskom smislu predstavi kao „jedino logično rešenje“ nakon istorije jalovih opozicionih pregrupisavanja. Politička analiza Zorana Panovića u novom Nedeljniku.

BROZ 2 – Titov novi sprovod, ako do njega dođe, imao bi dvije glavne karakteristike: bio bi više narodni nego državni. Ali on bi bio i antisrpski. Bila bi to demonstracija i protest protiv Srbije koja bi ga „istjerala“ iz Beograda. Jer Tito bi – ako bi se to dogodilo – postao i žrtva novog srpskog (etničkog i/ili državnog) nacionalizma. Veliki tekst profesora Dejana Jovića u novom Nedeljniku.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.