„Balkan je u stvari priča o neuzvraćenoj ljubavi.“ Tako je glasila prva rečenica u prvom uvodniku glavnog urednika u prvom broju Nedeljnika. Bilo je to pre više od decenije, mada mnogo više od pukih brojeva govore teme i izjave kojima se premijerni Nedeljnik bavio. Mlađan Dinkić je rekao da je „ispao majmun“ što je obećao 1.000 evra (samo da se zna, ta se rubrika u ovom časopisu 2011. zvala „Hit tvit“), a Peđa Stojaković je završio karijeru. Mini-intervju dao nam je premijer Srbije Mirko Cvetković, a nešto veći Duško Vujošević.

Neke stvari su ostale iste: imali smo temu „Koliko nas košta Kosovo?“, a Novak Đoković je bio u centru pažnje srpske javnosti.

Hoćemo li za 1200. broj Nedeljnika sa setom prelistavati ovaj 600? Ili ćemo se samo čuditi – i sebi, i takvom Balkanu?

Pogledajte šta vas čeka u jubilarnom, 600. broju Nedeljnika

Svi čitaoci na poklon dobijaju „Veliku crvenu knjigu“, sa najboljim tekstovima sa sajta Velike priče

Digitalno izdanje i pretplata na nstore.rs

BJELOGRLIĆ – Postoje ovakvi i onakvi glumci. Postoje veliki glumci i postoje legende. A legende su to bile ne samo zbog glumačkog talenta već i zato što su umele da osete puls naroda i da reaguju kad treba, ispričao je Dragan Bjelogrlić u velikoj ispovesti za specijalni broj Nedeljnika.

LALIĆ – „Nikome ne može da izleti ni mizoginija, ni šovinizam, ni primitivizam. I to važi i za Severinu, i za kuce i mace, i za nacije, rase…“, piše glavni urednik Veljko Lalić u uvodniku novog broja.

PANOVIĆ – Počinju tradicionalni letnji dani mržnje (Srebrenica, Oluja…). Nekada se činilo da je potrebno još samo izručiti Ratka Mladića Haškom tribunalu, pa da više ništa ne stoji na putu evropskih integracija Srbije. Na kraju je ispalo da je Samit u Solunu bio samo skup ohrabrenja za Hrvatsku koja je jedina iz „paketa“ Zapadnog Balkana ušla od tada u EU i ove godine proslavlja deset godina članstva koje ju je „potpuno transformisalo“, kako smatra hrvatski premijer i šef HDZ Andrej Plenković. Spoljnopolitička analiza Zorana Panovića.

MARTINOVIĆ – Svako ima pravo da izabere šta želi ili ne želi, pa i dete. I tu bi svaka priča oko toga trebalo da se završi. Ali ova, još jedna lažna podela – koju je na jedan ružan način vratio i pojačao ministar iz SNS-a Aleksandar Martinović – a koja neopravdano pravi razliku među ljudima, često je početak neprijatnih priča, čudnih pogleda, osuda, predrasuda i bola. Tekst o roditeljima i onima koji to nisu u novom Nedeljniku.

PANTELIĆ – Nikada parlamentarni izbori nisu bili usred leta u Španiji. Premijer Pedro Sančez je čovek koji voli rizike, uživa da pravi presedane i povlači poteze koje su samo malobrojni uradili pre njega. Raspisivanje parlamentarnih izbora u julu je kalkulisani rizik političkog akrobate na čelu španskih socijalista. Velika spoljnopolitička analiza Željka Pantelića u novom Nedeljniku.

MUNICIJA – Nekoliko stotina metara u ovom ratu koji nam je tema članaka svake nedelje predstavlja veliki pomak i plaća se visokom cenom, ali obe strane nastaviće dalje. Amerika kao nosilac moralnih vrednosti demokratskog sveta prelazi granicu svojih principa šaljući ocrnjenu kasetnu municiju svom savezniku. Vojna analiza Aleksandra Radića u novom Nedeljniku.

ELTON – U prošlu subotu u Stokholmu svoj oproštajni koncert održao je Elton Džon, pop zvezda, čovek koji je od malog debeljka iz londonskog predgrađa stigao do pedeset i dve godine karijere u koju su se smestili milionski tiraži i rasprodate turneje, odvikavanje od droge u centru gde je brisao pod dok su mu na računu bili milioni, igranje sa kraljicom i Ledi Di, otkrivanje homoseksualnosti, surogat roditeljstva, spasavanje od poroka Eminema i Robija Vilijamsa, titula viteza… Branko Rosić piše o Eltonu Džonu u Nedeljniku.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.