“Iskustvo nam je palanačko”: Prvih pedeset godina podele na Prvu i Drugu Srbiju – Čitajte u Nedeljniku

0
Konstantinović sa Milošem Stambolićem, urednikom "Nolita"

“Filosofija palanke” je postavljena kao prva na liniji fronta između Prve i Druge Srbije, kao ugaoni kamen koji služi za svrstavanje; odnos prema toj knjizi dovoljan je za prepoznavanje pripadnosti jednoj ili drugoj strani.

Nazivali su je i “Biblijom Druge Srbije”, dok se sa druge strane “fronta” na nju ne gleda kao na “zlu filosofiju, već filosofiju zla”. Ocene o njoj idu u rasponu da je to jedna od najsubverzivnijih knjiga koje su se pojavile na srpskom jeziku, pa do toga da je “nezaobilazna literatura za razumevanje ovdašnjih ljudi i običaja”. Suštinski, bez dubljeg ulaženja u sadržaj ove knjige, nije moguće razumeti tu duboku podelu u srpskom društvu.

Ovih dana, godišnjicu “Filosofije palanke” obeležili su iz Pokreta “Novi optimizam”, razgovorom koji je održan u kući Konstantinovića u Ivanjici, a najavljuje se i prevod knjige na engleski jezik ove jeseni. Poštovaoci Konstantinovićevog dela veruju da bi ove godine “Filosofija” mogla da ima prođu u SAD, jer “Tramp je aktuelan primer – palanke”.

Ako danas slušate javni govor, to je zaista govor palanke. Šta uopšte racionalno možete da čujete kod jedne, a šta kod druge strane? Oni samo govore jedni o drugima, a društvo stvarno propada. Prošle godine je iz Srbije otišlo 60.000 ljudi

Latinka Perović

Koje su bile najveće zamerke „Filosofiji palanke” tada, a koje su danas

Šta je „otac Druge Srbije” pisao o Dobrici Ćosiću, a šta o Vojislavu Koštunici

Kakva je uloga Mihaila Konstantinovića, Radomirovog oca, uglednog pravnika i privatnog učitelja kralja Petra Drugog

Ceo tekst objavljen je u novom broju Nedeljnika, koji je na svim kioscima od četvrtka, 5. septembra. Digitalno izdanje dostupno je na Novinarnici