Iskra Reić: AstraZeneka ima lek protiv COVID-19 za najteže pacijente

  0
  Foto AstraZeneka

  Istraživanje koje je napravljeno na Univerzitetu Oksford i Institutu za istraživanje raka Ludvig pokazalo je da AstraZenekina tehnologija ima potencijal u lečenju raka.

  Iskra Reić, izvršna potpredsednica švedsko-britanske farmaceutske korporacije AstraZeneka koja je prva predstavila cepivo protiv novog koronavirusa, govorila je o tome kao i novom leku koji AstraZeneka priprema protiv koronavirusa u intervjuu za Večernji list.

  “Pre samo nekoliko dana objavili smo novost o razvoju naše terapije antitelima dugog delovanja AZD7442 koja je osmišljena za sprečavanje i lečenje COVID-19. Ovaj je lek prvenstveno je namenjen pripadnicima visokorizične populacije poput imunokompomitujućih bolesnika kojima je potrebna dodatna ili neposredna zaštita koju vakcine ne mogu da pruže. To uljučuje obolele od raka, imunih bolesti, one koji se leče imunosupresivnom terapijom, bolesnike na dijalizi i druge bolesnike sa oslabljenim imunositemom.

  Ovo je pristup pasivne imunizacije. To je prva kombinacija digodelujućih antitela koji pokazuju visok nivo preventivne zaštite od simptomatskog COVID-19. Trenutno pripremamo regulatorni zahtev za odobrenje leka a u toku su i dodatna ispitivanja kako bi se utvrdilo da li bi AZD7442 moga da ima još širu primenu u prevenciji i lečenju”.

  Ova tehnologija će se koristiti i za razvoj vakcine protiv raka u kombinaciji sa imunoterapijom.

  “Mislim da ovaj primer zaista odražava napore kako akademske zajednice tako i farmaceustke industrije da uvek gledaju prema sledećoj inovaciji i prilici za identifikovanje drugih lekova koji mogu da pozitivno utiču na život ljudi. Ali moram ovde da naglasim da naš rad i trud na poboljšanju zdravstvenog sistema u celini često nadilazi samo razvoj lekova.

  Možda je najbolji primer za to naš projekat u saradnji sa Svetskim ekonomski forumom i London School of Economics pod nazivom Partnerstvo za održivost i otpornost zdravstvenog sistema”, rekla je Iskra Reić.

  Ona je rekla i da su ponosni što su do danas po ceni proizvodnje isporučili 140 miliona doza Evropi, a ukupno 1,2 milijardi u više od 170 zemalja u svetu.

  Napomenula je i da vakcina kompanije AstraZeneka Vaxzevria nudi visok nivo zaštite posebno od teških infekcija i mutacija na virus i da se generalno dobro podnosi kao što su to prepoznali Evropska agencioja za lekove i druga regulatorna tela širom sveta.