Iranske vlasti upozorile su danas Berlin, London i Pariz o posledicama njihove odluke pokretanja mehanizma protiv Irana zbog nepoštovanja medjunarodnog sporazuma o nuklearnom programu.

„Naravno, ako Evropljani žele da zloupotrebe (tu proceduru), treba takodje da budu spremni na posledice o kojima su već obavešteni“, saopštilo je iransko Ministarstvo spoljnih poslova.

Tri evropske zemlje koje su potpisale medjunarodni sporazum o nuklearnom programu Irana – Francuska, Velika Britanija i Nemačka, pokrenule su mehanizam reševanja spora predvidjen dogovorom, kako bi primorale Teheran da se vrati poštovanju svojih obaveza, saopštili su ranije danas šefovi diplomatija tri zemlje.

Pokretanje mehanizma rešavanja spora, kojim je Pariz pretio nekoliko nedelja, moglo bi da dovede do vraćanja sankcija UN Iranu.

Evropljani ipak ne žele da „žure na prelazak“ na sankcije već da izvrše pritisak na Iran kako bi opstao nuklearni sporazum postignut 2015. godine, a iz kojeg su SAD jednostrano istupile pre više od godinu dana.

Oni su izrazili nadu da će se Iran vratiti „potpunom poštovanju“ obaveza prema nuklearnom sporazumu.

Teheran je 5. januara saopštio da dodatno smanjuje svoje obaveze prema sporazumu kao odgovor na američko istupanje iz dogovora i ponovno uvodjenje sankcija.

(Beta)

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.