Iran, Rusija i Donald Tramp: Čija je sirijska nafta?

0
Foto: Profimedia

Šefovi diplomatija Irana, Rusije i Turske osudili su u Ženevi odluku američkog predsednika Donalda Trampa da zadrži pojačano vojno prisustvo blizu naftnih polja na severoistoku Sirije. Ruski ministar spoljnih poslova, Sergej Lavrov, kaže da je bilo kakva eksploatacija prirodnih resursa jedne suverene države nezakonita.

Izjave američkog lidera Donalda Trampa da bi “Ekson mobil” ili neka druga američka naftna kompanija mogla da radi na sirijskim naftnim poljima, naišla je na kritike Moskve i Teherana, ali i stručnjaka za pravo i energetiku, piše RTS.

Šef Pentagona je takva područja nazvao strateškim oblastima, koje će američke trupe čuvati pod punom ratnom opremom.

“Izgleda da Sjedinjene Države ostaju da štite naftu. Barem je Tramp pošteno rekao šta Amerikanci nameravaju da urade. Iran i Rusija u Siriji su na poziv vlade u Damasku i ostaće tamo sve dok Sirijci to žele”, kaže Muhamad Džavad Zarif, šef diplomatije Irana.

“To je nezakonito, te aktivnosti su ilegalne, a u Sjedinjenim Državama je u toku diskusija među ekspertima o najnovijim potezima Vašingtona, koji citiraju odluke međunarodnih sudova o sličnim situacijama”, rekao je Sergej Lavrov, šef diplomatije Rusije.

Prema njegovim rečima, bilo kakva ilegalna eksploatacija prirodnih resursa neke suverene države bez njenog pristanka može biti samo nezakonita. 

Na konstitutivnoj sednici posvećenoj Siriji u Ženevi, bio je i šef diplomatije Turske, Mevlut Čavušoglu.

Stav Ankare je isti, kaže, da sirijski nacionalni izvori pripadaju Sirijcima.

Pentagon, međutim, upozorava da će na svaki pokušaj oduzimanja naftnih polja od snaga koje imaju američku podršku odgovoriti snažnom upotrebom sile – bilo da je protivnik Islamska država, ili snage pod zaštitom Rusije i Sirije.