Islamska Republika od svog osnivanja gaji kult mržnje prema Izraelu, Jevrejima i Amerikancima. Do dolaska na vlast ajatolaha Homeinija Persijanci su bili među malobrojnim narodima koji su bili tolerantni prema Jevrejima. Sa uspostavljanjem teokratskog rigidnog režima Amerika je postala „velika satana“ a Jevreji i Izrael „mala satana“, ili kako kaže ajatolah Hamnej „kancer koji treba iskoreniti jednom zasvagda od reke Jordan do Mediteranskog mora“.

Nije slučajno da je na protestima muslimanskih migranata širom Evrope i SAD najčešće uzvikivani slogan „from the river to the sea“: jasan poziv na istrebljenje sedam miliona Jevreja koji žive između „reke i mora“, kao što to zagovara vrhovni vođa Islamske Republike.

Drugi dugoročni cilj Teherana je da izbaci Sjedinjene Američke Države iz regiona, odnosno da ih potisne prema Evropi i Mediteranskom moru. Povlačenje američke vojske iz Iraka i zatim iz Avganistana, kao i velika greška Baraka Obame koji nije održao reč da će upotrebiti silu ako Bašar el Asad upotrebi bojne otrove u Siriji protiv vlastitog naroda, uverili su ajatolaha Hamneja i njegove pasdarane da izbacivanje Amerikanaca sa Bliskog i Srednjeg istoka nije nemoguće.

Ako uzmete vokabular koji koriste ajatolah Hamnej i njegovi najbliži saradnici, ispunjen obećanjima o apokaliptičkoj osveti protiv „velikih i malih satana“, stiče se utisak kao da ste u Evropi pape Urbana II (rimokatolički vladar koji je proglasio Prvi krstaški rat) a ne u 21. veku. Novina u poznoj fazi vladavine ajatolaha Hamneja u odnosu na njegovog prethodnika Homeinija jeste u spajanju verskog fanatizma sa nacionalizmom. Fanatične verske predikatore zamenili su populistički tribuni koji gađaju religiozne i nacionalističke sentimente građana Irana.

CEO TEKST PROČITAJTE U NOVOM BROJU NEDELJNIKA, KOJI JE U PRODAJI OD ČETVRTKA, 29. FEBRUARA, NA SVIM KIOSCIMA I NA NSTORE.RS

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.