Iran je izvukao neke podatke uključujući delove razgovora iz pilotske kabine ukrajinskog aviona kog su greškom srušile snage Revolucionarne garde u januaru, kada je poginulo svih 176 ljudi u letelici, rekao je danas jedan iranski zvaničnik.

To proizilazi iz izveštaja sa vebsajta Iranske organizacije za civilnu avijaciju gde se izjave zvaničnika opisuju kao deo konačnog izveštaja koji Teheran planira da izda oko tog incidenta.

Izveštaj se pojavljuje mesecima posle pada aviona 8. januara blizu Teherana. Iranske vlasti prvo su negirale odgovornost a promenile su stav kasnije kada su zapadne zemlje podnele obimne dokaze da je Iran srušio taj putnički avion.

Avion je srušen iste noći kada je Iran balističkim raketama gađao baze gde se nalaze američki vojnici u Iraku, kao odgovor na američki napad dronom u kome je ubijen visoki iranski general Kasem Solejmani u Bagdadu 3. januara.

Šef Iranske organizacije za civilnu avijaciju kapetan Turadž Dehgani Zangeneh, rekao je da su crne kutije iz ukrajinskog putničkog aviona imale samo 19 sekundi razgovora posle prve eksplozije, iako je druga raketa pogodila avion 25 sekundi kasnije.

Po njegovim rečima kada je eksplodirala prva raketa šrapnel je pogodio avion i to je verovatno poremetilo snimače aviona.

Predstavnici SAD, Ukrajine, Francuske, Kanade, Britanije i Švedske čiji državljani su ubijeni u udesu bili su prisutni tokom procesa izvlačenja podataka iz snimača.

(Beta)

https://www.nstore.rs/product/godisnja-pretplata-na-magazin-nedeljnik/

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.