“Intezivna nega poluprazna, oseća se da pritisak na zdravstveni sistem popušta…”

0
Ilustracija: Profimedia

Direktor Instituta “Banjica” Zoran Baščarević izjavio je danas da su 82 zaposlena u toj instituciji dobila vakcinu protiv koronavirusa i da veruje da će Banjica 1. februara početi ponovo da radi ortopediju i traumatologiju.

Baščarević je gostujući u Dnevniku RTS-a izjavio da je juče započeta imunizacija i da se za vakcinu prijavilo 124 zaposlenih.

“Juče ih je 82 dobilo vakcinu. Svi su se osećali i osećaju se dobro, nismo imali neželjenih efekata. Planiramo da u sledećem koraku i ostali dobiju vakcinu i da nastavimo imunizaciju do kraja. ‘Banjica’ ima blizu 1.000 zaposlenih i verujem da ćemo u narednih desetak dana završiti imunizaciju onih koji to žele”, rekao je Baščarević.

Dodao je da je zaraženo 150 zdravstvenih radnika, da su neki preboleli, neki se još bore, ali to ne znači da su se vratili na posao.

Ipak, kako je istakao, “oseća se da pritisak na zdravstveni sistem popušta”.

Naveo je da su na Banjici sada hospitalizovana 94 pacijenta, a da je najveći broj pacijenata bio 167.

“Dobro je što naša intenzivna terapija, koja se napunila za jedan dan, sada poluprazna, odnosno ima samo trećinu popunjenih kapaciteta. Imamo šest pacijenata, dva intubirana”, istakao je Baščarević i dodao da sa prvim snegom ima više trauma i oseća se nedostatak Banjice u zdravstvenom sistemu.

“Dok god postoji potreba da i pacijente zbrinjava i ‘Banjica’ ona će ostati u kovid sistemu. Čvrsto verujem da će Banjica 1. februara početi da radi i ortopediju i traumatologiju i sve. Ali, ne onim tempom kojim je inače i radila, nedostaju nam ljudi”, rekao je Baščarević.

SPECIJALNA NOVOGODIŠNJA AKCIJA

104 NEDELJNIKA i 12 poklon knjiga po neverovatnoj ceni od samo 11.999 dinara!

52 NEDELJNIKA i poklon knjiga “ISTORIJA 21. VEKA” za samo 7.999 dinara!