Kažu da je najbolja stvar koja može da se desi jednom novinaru da mu tekst bude aktuelan. Slobodan Bubnjević, naučni novinar i pisac, čije tekstove možemo da čitamo u nedeljniku Vreme, otišao je korak dalje – i njegova je knjiga pakleno aktuelna. Pakleno, jer „Alhemija bombe“ (u izdanju Lagune) govori o nuklearnom dobu, od prvog susreta sa atomom, preko nuklearnih bojevih glava, sve do strepnji od nuklearnog rata, onih bivših, sadašnjih i verovatno budućih.

Ispostavilo se da leta 2023. ima baš mnogo povoda za knjigu o istoriji nuklearnog doba. Hajde da krenemo od onog definitivno manje opasnog – filma o Openhajmeru. Kakva je bila uloga Roberta Openhajmera u projektu „Menhetn“ i, ako ste ga gledali, koliko je verno film preneo njegovu sudbinu? 

Kontroverzna sudbina „oca nuklearne bombe“ samo je jedna od mnogih uzbudljivih priča nuklearne ere. No, nisam siguran da publika kod nas ovu priču može da razume na isti način kao ona u Americi. Openhajmer jeste fizičar kontroverznog karaktera, ali je za Amerikance ipak nacionalni heroj o kome postoje čitavi slojevi značenja sa kojima film komunicira. Takođe, Kristofer Nolan je u film ugradio i brojne reference na istoriju Hladnog rata i istoriju nauke, za koje nisam siguran da su opštepoznate. U bioskopu sam se povremeno okretao oko sebe i pitao kako ostatak publike uopšte reaguje na neke situacije. No, za one koji bi želeli da vide pozadinu i saznaju više, srećna okolnost je da je baš ovog leta izašla „Alhemija bombe“ (smeh). 

Film je inače rađen po vrlo opsežnoj i nagrađivanoj knjizi „Američki Prometej“ i Nolan je zaista uspeo da od ove intrigantne, ali minuciozne biografije napravi uzbudljiv film, možda i njegov do sada najbolji, ali svakako, film koji je vrlo veran činjenicama. Ovo nije prvi njegov film inspirisan fizikom, kultni SF spektakl „Interstelar“ ili noviji „Tenet“ zasnovani su na vremenskim paradoksima, ali Nolan poseže za fizikom i kod strukture ratnog filma kakav je „Denkerk“.

CEO TEKST PROČITAJTE U NOVOM BROJU NEDELJNIKA KOJI JE U PRODAJI NA SVIM KIOSCIMA, DIGITALNO IZDANJE NA NSTORE.RS OD ČETVRTKA, 14. SEPTEMBRA

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.