“Intervju decenije Harija i Megan”: Moj otac i brat su zarobljeni, ko je iz kraljevske porodice postavio pitanje boje kože deteta, nisu hteli da joj pomognu kao i Dajani…

0
OLIVIER DOULIERY / AFP / Profimedia

Intervju britanskog princa Harija i njegove supruge Megan Markl, koji je vodila Opra Vinfri, danima je najavljivan kao “televizijski događaj decenije”. Dvočasovni intervju je emitovan sinoć, u udarnom terminu američke televizije CBS, a Hari i Megan su zaista prvi put izneli nepozante detalje života u kraljevskoj porodici i razloge zbog kojih su napustili taj život.

Intervju je izazavao toliko pažnje da su ga mediji, posebno u Velikoj Britaniji, uživo pratili kao da je reč o utakmici, a ne o razgovoru. Kako je BBC, britanski javni servis, uz svaku objavu iz intervjua napomenuo da se radi o “jednoj strani priče”, valja i ovde napomenuti da je ovo njihovo viđenje i njihova verzija “istine”.

Ipak, mnogi su primetili sličnosti ovog intervjua sa “onim” intervjuom koji je sredinom devedesetih dala princeza Dajana, majka princa Harija, kada je njen brak sa princom Čarlsom već bio daleka istorija.

Mladi kraljevski par Opri je ispričao brojne, do sada nepoznate, činjenice, objašnjavajući pozadinu svoje odluke da odstupe sa pozicije viših članova kraljevske porodice.

Osim onih detalja koji spadaju u tračerske poslastice – poput pitanja ko je koga rasplakao pre venčanja (Megan kaže da je Kejt Midlton nju rasplakala) ili kako je, kada je upoznala kraljicu, mislila da je reč o poklanjanju “fora” za javnost, da oni to ne radi “istinski”.

Pokrenuto je nekoliko ozbiljnih pitanja, koja će svakako izazvati gorke reakcije u Bakingemskoj palati.

Svakako, najšokantniji trenutak intervjua bio je priznanje Megan Markl da se borila sa samoubilačkim mislima i da Bakingemska palata nije želela da joj pomogne kada ih je zamolila za stručnu pomoć.

U razgovoru su pravili razliku između porodice i “Firme”, odnosno svih onih koji okružuju kraljicu i njene najbliže.

Drugo problematično pitanje koje će Palati napraviti probleme je tvrdnja da je visoki član porodice u razgovoru sa Harijem izrazio zabrinutost u vezi sa “bojom kože njihovog deteta”.

“Zašto mislite da kraljevska porodice nije želela Arčija da proglasi za princa”, pitala je Opra, nakon što je Megan Markl ispričala kako je laž da oni kao roditelji nsiu hteli da njihov sin ima titule.

“Zašto mislite da je to tako? Mislite li da je to zbog njegove rase?”, pitala je Opra konkretno.

“Mogu vam dati iskren odgovor”, istakla je Megan.

“U onim mesecima kada sam bila trudna, otprilike u isto vreme kada vodimo razgovor o tome da Arči neće biti obezbeđen, da neće dobiti titulu, ističe se zabrinutost i vode se razgovori o tome koliko će njegova koža biti tamna kad se rodi”, rekla je Megan.

Opra je pitala ko je to rekao.

Megan nije odgovorila, i posle nekoliko puta ponovljenog pitanja.

“Bilo je nekoliko razgovora o tome”, kaže Meghan.

“Razgovarali su sa Harijem o tome koliko će beba biti ‘potencijalno biti tamna i što bi to značilo i kako izgledalo'”.

Ona je odbila da kaže o kome se radi.

“Mislim da bi im to jako naštetilo. To mi je preneo Hari. To su bili razgovori koje je porodica vodila s njim”.

“Taj razgovor nikada neću podeliti javno”, rekao je Hari. “U to vreme bilo mi je neugodno, bio sam pomalo šokiran.”

Hari je rekao i da je razočaran jer je “specifičnost oko njene rase bila prilika da kraljevska porodica pokaže određenu javnu podršku”.

“Ipak, niko iz moje porodice nikada nije rekao ništa tokom te tri godine. To boli”, rekao je Hari.

Na pitanje kakav je njegov trenutni odnos sa porodicom, Hari je odgovorio da je u poslednjih godinu dana razgovarao sa kraljicom, svojom bakom, više nego u poslednjih nekoliko godina i kaže da imaju stvarno dobar odnos.

“Ona je moj vrhovni komandant, zar ne? Uvek će biti”, rekao je Hari.

A o odnosu sa ocem princom Čarlsom, Hari je rekao da mu se on više na javlja.

“Na tome može puno da se radi”, kaže on.

“Osećam se stvarno razočaranim jer je i on prošao nešto slično, zna kakav je osećaj, a Arči mu je unuk. Ali istovremeno, naravno da ću ga uvek voleti, ali dogodilo se puno bola i nastaviću da sebi postavljam kao jedan od prioriteta da pokušam da izlečim taj odnos”, rekao je Hari.

Hari je ispričao i da se plašio ponavljanja istorije i da porodica ništa nije naučila iz iskustva sa njegovom majkom Dajanom. Podudarnosti se mogu naći i u tome što su problemi između porodice i Megan počeli baš posle zvanične posete Australiji, što je bio njihov prvi “porodični zadatak”. A ko je gledao seriju “The Crown” na Netflixu, aluzije će mu biti više nego jasne.

Na pitanje da li bi napustio porodicu da nije Megan, Hari je rekao:

“Odgovor je ne. Ne bih mogao. I sam sam bio zarobljen. Bio sam zarobljen u tom sistemu. Moj otac i moj brat su takođe zarobljeni. Oni ne mogu da odu i zbog toga imam veliko saosećanje”, rekao je Hari.