Srbija je u poslednja 24 sata registrovala 73 nova slučaja zaraze koronavirusom, dok je jedna osoba preminula.

Prema poslednjim podacima Ministarstva zdravlja, u bolnicama širom Srbije, na respiratorima se nalaze 23 pacijenata.

U Srbiji je u poslednja 24 sata na koronavirus testirano 6.661 osoba.

Epidemiolog Predrag Kon kaže da je Beograd i dalje najdominantniji po broju novoobolelih, a od 73 slučaja potvrđena u poslednja 24 sata – 23 su iz prestonice.

“U svakom slučaju vrlo je ozbiljno na redu razmišanje kada i kojom prilikom primeniti oštrije mere, danas je zasedao Krizni štab u Beogradu ja još uvek nemam da je nešto doneto kao odluka, ali je povećana budnost i pripravnost”, dodao je Kon.

Doktor Predrag Kon kaže da se podaci koji se saopštavaju na konferencijama dobijaju iz “Batuta” i da su merodavni.

“Ja sam rekao – na osnovu mortalitetne statistike, a to očigledno ljudima nije jasno. Dakle, radi se o proceni, a ni u kom slučaju o nečemu što je pouzdano. Ne možemo govoriti ništa drugo nego koliko je bilo smrti u određenom periodu i upoređivati sa ukupnom smrtnošću ranije. I tu se javlja taj broj koji je veći što smo u realnom vremenu imali prijavljeno. To znači da je samo moguće da je bilo znatno više smrti”, rekao je dr Kon.

“Nikada ništa nije prikrivano od podataka, to je jako važno naglasiti, posebno zbog toga što se spekuliše u javnosti nešto što je vezano za potpuno odvojene načine praćanja”, rekao je Kon.

On je naglasio da je vrlo bitno uraditi reviziju.

Lončar: „Nismo sakrili nijedan podatak i sprovešćemo reviziju kada situacija bude potpuno mirna..“

Ministar zdravlja Zlatibor Lončar rekao je na konferenciji za štampu Kriznog štaba da postoje pojedine sredine i gradovi gde se povećava broj zaraženih.

„To nama zadaje problem, jer želimo da to rešimo u startu“, rekao je Lončar i a pelovao na lokalne krizne štabove da u istom momentu zasedaju i donose odgovarajuće mere.

Ukazao je da se radi od Nišu, Kraljevu, Trsteniku i Vranju.

On je naglasio i da će se raditi revizija svakog smrtnog slučaja u narednom periodu.

„Revizija će se raditi, ona se radi kada se ima potpuno mirna situacija. Nije moguće da u ovom trenutku napravimo reviziju, moramo biti strpljivi. Da li je danas broj testiranih tema u Srbiji? Složićete se da nije, jer u Srbiji ima dovoljno testova“, rekao je Lončar.

„Građanima je sve jasno, ali pojedina lica misle da je ovo pogodan teren da napadnu ministarstvo… „, poručio je Lončar.

Lončar je ponovio da su podaci merodavni i da nije bilo sakrivanja podataka.

„Ovde smo se svi usaglasili da se nije krio nijedan podatak. Ne postoji razlog da sakrijemo. Svaka bolnica šalje svoje podatke Batutu. Tamo se slivaju i to su jedini relevantni podaci. To se radi 24 sata. Sve ostalo ne možemo da priznamo, po zakonu“, rekao je Lončar.

Epidemiološka situacija u Beogradu

“Neće biti zatvaranja Beograda, od ovog vikenda pojačana kontrola i u javnom prevozu…”

Od 111 pozitivnih na koronavirus juče u Srbiji, u Beogradu je bilo zabeleženo 43 novozaraženih. Posle današnje sednice beogradskog Kriznog štaba za suzbijanje zarazne bolesti COVID-19 rečeno je da neće biti zatvaranja glavnog grada.

“Molim vas da sada ne upropastimo sve ono dobro što smo učinili prethodnih meseci, kada je Srbija bila, a i danas je jedna od zemalja s najmanje novozaraženih u Evropi”, rekao je zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić nakon sednice.

On je istakao i da neće biti zatvaranja Beograda.

“O tome se ne raspravlja, niti je ta tema na dnevnom redu”, rekao je Vesić.

Krizni štab je podsetio građane da je 1. oktobra počela vakcinacija protiv sezonskog gripa i da vakcine, kojih ima dovoljno za sve, mogu besplatno da se prime u svim domovima zdravlja.

Od ovog vikenda, rekao je Vesić, biće pojačane kontrole primene epidemioloških mera od strane zajedničkih patrola komunalne milicije, republičkih sanitarnih inspektora i MUP.

“Posebno će biti kontrolisan javni prevoz. Ipak, nema te policije koja može da kontroliše svaki autobus, svaku radnju ili restoran. Dakle, moramo sami da se kontrolišemo odnosno da čuvamo i sebe i druge”, rekao je Vesić, a preneo B92.

“Epidemija u Beogradu se malo razbuktava, novi slučajevi razuđeni širom grada…”

(Beta) – Gradonačelnik Beograda Zoran Radojičić izjavio je danas da se epidemija korona u Beogradu “malo razbuktava”, a da opasnost predstavlja to što novi slučajevi nisu u “klasterima” već su “razuđeni” širom grada.

“Mi ćemo sigurno pojačati kontrole i kažnjavanje, ali nije nam cilj da na taj način uspostavimo situaciju kakavu želimo”, rekao je Radojičić za Radio-televiziju Srbije (RTS).

Naveo je da pripadnici komunalne policije sa gradskim inspekcijama kontrolišu ugostiteljske objekte i trgovinske radnje, u proseku 100 dnevno a da je juče napisano pet kazni zbog prekršaja.

Prvi slučaj korone u Gornjem Milanovcu posle 38 dana: “Došao je iz inostranstva, u izolaciji je…”

(Beta) – Jedna osoba (46) iz Gornjeg Milanovca zaražena je koronavirusom, što je prvi takav registrovani slučaj posle 38 dana, rečeno je danas agenciji Beta u opštinskom Domu zdravlja.

Kako je navedeno, toj osobi je potvrđena zaraza koronavirusom nakon povratka iz inostranstva i trenutno se nalazi u kućnoj izolaciji.

U Gornjem Milanovcu prethodnih 38 dana nije bilo zaraženih korona virusom.

Prema podacima Doma zdravlja, u Gornjem Milanovcu je u “drugom piku” prvog talasa epidemije korona virusom bilo zaraženo 125 ljudi, od kojih je sedmoro preminulo, a 118 je izlečeno.

Ostavite komentar

Your email address will not be published. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.