(INFOGRAFIKA) Novi epidemiološki podaci za Srbiju, deca plaćaju PCR test za putovanje, “sprečiti mešanje kovid i nekovid pacijenata”….

0
Foto: Profimedia

U poslednja 24 časa u Srbiji je 409 bilo pozitivno na koronavirus, a preminulo je 10 osoba, pokazuju podaci Ministarstva zdravlje i Institita “Batut”.

Testirano je 10. 643 osoba.

Prema poslednjim podacima Ministarstva zdravlja, u bolnicama širom Srbije je na respiratorima 167 pacijenata, manje nego juče.

Dr Gojković: “Naš primarni cilj je da se u bolnicama ne pomešaju pacijenti koji su kovid i nekovid…”

Pokrajinski sekretar za zdravstvo Zoran Gojković izjavio je danas u Beogradu da je epidemiološka situacija “nepovoljna” u celoj Srbiji.

U Vojvodini su u poslednjih sedam dana registrovana još 723 nova slučaja zaraze korona virusom, od čega je 347 u Novom Sadu, a “nepovljno” je i stanje u Beogradu, rekao je Gojković na konferenciji za novinare Kriznog štaba Vladine Srbije za borbu protiv epidemije.

“Primarni interes je da se što pre isprazne kapaciteti u bolnicama i da se vratimo u nonkovid režim. Najvažnije je u medicini ne naškoditi pacijentu. Naš primarni cilj je da se ne pomešaju pacijenti koji su kovid i nekovid kako ne bi došlo do transmisije bolesti”, rekao je Pokrajinski sekretar za zdravstvo Zoran Gojković na konferenciji kriznog štaba.

“Sve hitne operacije, sva urgentna stanja se rade svuda u Srbiji. Sve neodložne tumorske operacije i sve zračne terapije”, dodao je je Gojković i naglasio da je cilj vratiti se na situaciju iz maja.

On je naveo da će se o uspešnosti zemalja da se sa koronom izbore može govoriti kad se epidemija završi.

“U prvom krugu zemlje regiona su se uspešno borile, tada smo svi zajedno imali najmanji broj umrlih na 100.000 stanovnika. Druge zemlje su imale ogroman broj smrtnih ishoda”, objašnjava.

Kako navodi, u tim zemljama se dešavaju slične stvari kao kod nas nakon popuštanja mera.

“Mi smo imali iskustva iz Italije i Španije, pa smo iz toga nešto naučili”, dodaje.

Situacija u Vojvodini je prema njegovim rečima, nepovoljna – u opštinama Ruma i Vrbas se beleži sve veći broj obolelih. Ipak, u ovom trenutku je broj primljenih i otpuštenih iz bolnice stabilizovan.

“Sad je imperativ da nastavimo da poštujemo sve mere”, kaže Gojković.

I deca plaćaju PCR test za putovanje

Direktorka “Batuta” Verica Jovanović je navela da se PCR test za putovanja, bez obzira da li su u pitanju deca ili odrasli, plaća i to po ceni od 6.000 dinara.

“PCR testa košta 6.000 dinara, i to je na lični zahtev, pa i zbog putovanja, a plaćaju sve starosne gurpe, što znači da to važi i za decu”, objasnila je ona.

Ona je podsetila da je samo u početku važilo pravilo da deca ne plaćaju, a kako je dodala, to je trajalo samo dve nedelje i da sada svi plaćaju, pa i deca.

“Besplatno testiranje omogućeno je svima koji imaju simpotme kovida 19 po proceni lekara i zdravstvene službe u kovid ambulantama, kao i svi kotrolni testovi su beplatni”, rekla je dr Jovanović.

Stručnjaci su objasnili da je koronavirus stigao iz različitih zemalja, pa u Srbiji zbog toga postoji više sojeva virusa. Na pitanje koja je strategija za buduću vakcinaciju, jer nijedna vakcina ne štiti od svih sojeva, Verica Jovanović odgovara:

“Mi nemamo podatke da li se radi o različitim sojevima, to nije moguće dokazati. Postoji jedan jedini soj koji je identifikovan u decembru 2019. i samo su manifestacije virusa bile drugačije. Iz tog razloga htela bih da naglasim da su varijacije virusa tema istraživanja u svetu. Za izradu vakcine se koristi RNK tog virusa”, kaže ona i naglašava da u Srbiji postoji samo jedan soj koronavirusa.

Direktorka Intituta Srbije za javno zdravlje “Dr Milan Jovanović – Batut” izjavila je danas da baza podataka KOVID-19 sadrži “određene paramentre koji se odnose na lične parametre” osoba pozitivnih na korona virus, te se svi “parametri” ne uključuju u bazu dostupnu javnosti.

Krizni štab Vlade Srbije uskoro o zahtevima NVO o bazi podataka KOVID-19

Verica Jovanović je na konferenciji za novinare Kriznog štaba Vlade Srbije za borbu protiv epidemije korona virusa rekla u Beogradu da se “na svim usaglašavanjima radi, a sve što je objavljeno zvanično je ono što je dostupno u samoj bazi”.

Ona je rekla da će njen institut “u potpunosti odgovoriti” na zahteve nevladinih organizacija i udruzenja o bazi podataka o KOVID-19, ali da “ne može da kaže kada” će to biti, ali će “biti uskoro”.

“Sigurno ce biti potrebno da se uradi ponovna evaluacija slučajeva koji su bili KOVID-pozitivni i preminuli zbog KOVIDA, ili preminuli od osnovnog oboljenja, a bili i pozitivni na korona virus”, kazala je Jovanović.

Ona je rekla da će se “unapredjenjem softvera realizovati i objavljivanje podataka po gradovima i opštinama” što sada objavljuju okružni zavodi za javno zdravlje.

(Beta)