Dr Stevanović: “Već drugi dan ne raste broj pacijenata koji se javljaju na pregled…”

0
(BETAPHOTO/VLADA SRBIJE/SLOBODAN MILJEVIC/DS)

U Beogradu već drugi dan za redom ne raste broj pacijenata koji se javljaju na pregled zbog sumnje na koronavirus, izjavio je direktor Infektivne klinike u Beogradu dr Goran Stevanović.

Nakon sastanka sa ministrom zdravlja i drugim direktorima kovid bolnica, Stevanović je pojasnio da to za Infektivnu kliniku znači da se i dalje javi više od 220, odnosno oko 250 pacijenata za pregled za 24 sata.

“Dobro je što konačno imamo ravnotežu između pacijenata koji zahtevaju prijem na bolničko lečenje i broja otpuštenih pacijenata, što praktično znači da nam aktivno angažovani kapaciteti daju sasvim dovoljno mesta u bolnicama, dovoljno kreveta u intenzivnim negama za sve opacijente kojima je prijem u bolnicu neophodan”, kazao je Stevanović.

Nažalost, kaže Stevanović, procentualni odnos je i dalje isti, odnosno jedna trećina od svih pregledanih pacijenata koji se pregledaju u prijemno trijažnim centrima zahteva bolničko lečenje.

“To je i dalje značajan procenat i među njima je takođe značajan procenat onih sa teškim upalama pluća, ali za sve njih ima mesta i svi se primaju praktično odmah po uspostavljanju dijagnoze i započinje se propisana terapija”, navodi dr Stevanović, prenose mediji.