(INFOGRAFIKA) Nova žarišta u Srbiji, i dalje veliki broj novozaraženih, moguće vraćenje nekih mera u gradovima sa najvećim brojem novih oboljenja

1
Foto: Profimedia

U Srbiji je danas, od testiranih 4.308 pacijenata, koronavirus laboratorijski potvrđen kod 73 osobe. Pojavila su se i nova žarišta epidemije u studentskim domovima u Beogradu, ali i u Novom Pazaru i Tutinu.

Najveći broj novozaraženih, na listi deset gradova i opština, danas je zabeležen u Beogradu, njih 17. Iza prestonice, našao se Novi Pazar sa 12 novih slučajeva zaraze. Osam novih oboljenja COVID-19 prijavljeno je u Vranju.

Tutin, novo žarište koronavirusa, danas ima 7 novozaraženih. Ćuprija ima 5 novih slučajeva zaraze, a Pančevo 4.

Po tri nova pozitivna slučaja imaju Niš i Subotica. U Požarevcu su registrovana dva nova oboljenja, a u Trgovištu jedan.

Nova žarišta u studentsom domu u Beogradu, Tutinu i Novom Pazaru

Epidemiolog Predrag Kon rekao je danas da su se nova žarišta epidemija javila u studentskom domu u Beogradu, u Novom Pazaru i Tutinu.

“Imate u Novom Pazaru žarište nakon Bajrama, i u Tutinu. Pojavljuju se žarišta i mi to sve držimo pod nadzorom, ali sprovoditi taj nadzor nije jednostavno. Mi sad imamo 250 kontakata koji su pod nadzorom. Oni su slobodni ljudi, ali iz dana u dan se čujemo sa njima i pratimo njihovo stanje”, pojasnio je Kon.

Dodao je i da postoji problem zbog povratka 17.000 studenata u Beograd zbog ispita i potvrdio je da se virus pojavio u studentskom domu na Karaburmi.

Moguće vraćanje nekih mera, ali samo u gradovima i opštinama gde raste broj novozaraženih

Epidemiolog i član Kriznog štaba za suzbijanje zarazne bolesti COVID-19 Branislav Tiodorović izjavio je da će možda biti potrebno vratiti mere u gradovima i opštinama u kojima je došlo porasta broja novozaraženih, ali je istakao da su to mala žarišta koja ne mogu da značajno pogoršaju epidemiološku situaciju na nivou cele zemlje.

„Ne možemo uniformno da posmatramo situaciju na teritoriji cele Srbije. Mi, ipak, imamo povećan broj zaraženih u Tutinu, Novom Pazaru, u studentskim domovima itd. Imaćemo i na drugim mestima, kao što su, na primer, zdravstvene ustanove. I tokom leta ćemo imati sporadične slučajeve zaražavanja, jer rizik jednak nuli ne postoji u prirodi“, rekao je Tiodorović u emisiji „Među nama“ na TV Nova S.

Na pitanje zašto je Krizni štab prošlog petka, kada je registrovano 89 novih slučajeva infekcije, odlučio da dalje popusti mere i da li se sa popuštanjem meram krenula prerano, Tiodorović je odgovorio da mere lične zaštite, poput nošenja maski, rukavica, pranja ruku, fizičke distance nikada nisu potpuno ukinute.

Studentski centar: Tri potvrđena slučaja u studentskim domovima u Beogradu

U studentskim domovima u Beogradu potvrđena su tri slučaja zaraze koronavirusom, saopštio je danas Studentski centar Beograda.

Navodi se da su prema informacijama Zavoda za zdravstvenu zaštitu, od povratka studenata u studentske domove 15. maja tekuće godine do sada, potvrđena tri slucaja infekcije virusom COVID-19.

Dodaje se da zaraženi studenti nisu imali simptome bolesti pri povratku u studentski dom, ali da su bili u kontaktu sa zaraženim osobama, što su naknadno saznali.

Zaraženi studenti su dobili, kako se navodi, pravovremenu lekarsku pomoć, a oko 20 studenata koji su bili u kontaktu sa osobama pozitivnim na koronavirus su testirani i stavljeni u izolaciju.

U saopštenju se dodaje da je svim stanarima studentskih domova propisano obavezno praćenje propisanih mera i preporuka nadležnih organa, kako se navodi, izbegavanja bliskih kontakata, redovnog pranja ruku u skladu sa preporukama stručnjaka, korišćenja dezinfekcionih barijera za obuću, nošenja maski, kao i održavanja higijene životnog i radnog prostora.

“Sve detaljne preporuke studenti mogu pronaći na sajtu Ustanove Studentskog centra ‘Beograd’, a u slučaju da primete povišenu telesnu temperaturu, suvi kašalj ili posumnjaju na bilo koji od simptoma koronavirusa, studenti se mogu javiti lekarima Respiratorne ambulante Studentske poliklinike, a potom i upravi svog studentskog doma”, navodi se.

U vrtiću na Zvezdari tri osobe pozitivne na koronavirus

Četiri spremačice u vrtiću “Zvončica” na Zvezdari pozitivne su na virus korona, saopšteno je iz Sekretarijata za obrazovanje i dečju zaštitu.

Po dobijanju pozitivnih rezultata, Predškolska ustanova “Zvezdara” je odmah kontaktirala Gradski zavod za javno zdravlje za dalja uputstva i potvrđeno je da je potrebno dezinfikovati sve prostorije vrtića, a da zaraženi i njihovi kontakti budu u izolaciji 14 dana, bez obzira na rezultat testa, navodi se u saopštenju ovog sekretarijata.

To je i učinjeno, vrtić je kompletno dezinfikovan i bezbedan, svi zaposleni koji su bili u kontaktu sa zaraženima ne dolaze na posao, a nadležni prate situaciju.

Zaposlene koje su pozitivne na virus nisu bile u direktnom kontaktu sa decom, tokom boravka na poslu su koristile zaštitnu masku i rukavice svuda, osim u prostoriji koju spremačice koriste za pauzu, a bile su i u privatnom kontaktu van posla. Svi zaraženi imaju blage simptome bolesti i na kućnom su lečenju.

U svim vrtićima u Beogradu, koji su nakon skoro dvomesečne pauze zbog epidemije virusa korona otvoreni 11. maja, na snazi su mere opreza koje su propisali epidemiolozi. Mere uključuju i trijažu dece i zaposlenih na ulazu u vrtiće, kako bi se sprečilo širenje virusa, budući da epidemija još nije završena.

Virus je i dalje tu

Zamenica direktora Instituta “Batut” Darija Kisić Tepavčević rekla je da je epidemiloška situacija u Srbiji stabilna, ali da moramo biti svesni da je koronavirus još tu.

“Svedoci smo da se nalazimo u silaznom delu krivulje, intenzivno radimo testiranje svih kontakata uključujući i asimptomatske nosioce i apsolutno nema razloga za zabrinutost, ali moramo biti svesni da je virus još tu”, rekla je doktorka Kisić Tepavčević.

Prema njenim rečima savremeni čovek zahteva neki čarobni štapić, a mnogi ne mogu da prihvate da mere koje su banalne, kao što su pranje ruku i fizička distanca, spašavaju život.

Doktorka Kisić Tepavčević očekuje da će se novi talas pojaviti i na jesen, na šta ukazuje njegova velika učestalost na južnoj hemisferi  i opstanak na visokim temperaturama.

“Samo treba spremni da ga dočekamo, da sva saznanja koja smo stekli u prethodnom periodu primenimo, i ne treba to da gledamo sa nekim strahom i panikom”, rekla je doktorka.  

“Poslednji slučaj koronavirusa u Srbiji biće 9. ili 10. jula…”

Poslednji slučaj zaraze koronavirusom u Srbiji trebalo bi da se zabeleži oko 9. ili 10. jula, izjavio je danas ministar zdravlja Zlatibor Lončar.

On je naglasio da od ponašanja građana i njihovog pridržavanja preporučenih mera zavisi da li će se to dogoditi.

Lončar je na pitanje da li će porast novozaraženih poslednjih dana uticati na raniji proračun epidemiologa Medicinskog fakulteta da se poslednji slučaj koronavirusa može očekivati između 20. i 25. juna, rekao da su se pojavili sporadični ”džepovi” epidemije i da je sada realno očekivati da se to dogodi 9. ili 10. jula.

”To zavisi samo od nas. To je proračun na osnovu onoga kako se mi ponašamo i kakvi su nam rezultati. Ako se ne budemo pridržavali preporuka, to će se onda prolongirati”, rekao je Lončar novinarima posle sastanka sa direktorima kovid-bolnica.

1 KOMENTAR

  1. Ljudi su se prerano opustili. U marketima (Roda,Lidl,Maxi),je mnogo kupaca,a svaki deseti nosi masku,i to uglavnm stariji ljudi.
    Pod hitno da se donese obavezajuća mera nošenja zašt. maski u zatvorenom prostoru.

Comments are closed.