(INFOGRAFIKA) Koronavirus u Srbiji: Više od 7.500 zaraženih, “odluke o modelu nastave donosi Krizni štab”, “uvođenje kovid propusnica dokaz da smo u problemu”

0

U poslednja 24 sata, registrovano je 7.696 novih slučajeva koronavirusa, dok je na kovid-19 testirano ukupno 25.161 građana.

Potvrđeno je da je preminulo 57 osoba.

Prema poslednjim informacijama, na respiratorima u bolnicama širom Srbije nalazi se 278 pacijenata.

Procenat pozitivnosti, broj pozitivnih u odnosu na broj testiranih, iznosi 30,58 odsto.

Tim za škole objavio model nastave: “Odluku da škole pređu onlajn donosi Krizni štab”

Tim za praćenje i koordinisanje primene preventivnih mera u radu škola doneo je odluku da se drugi model organizacije obrazovno-vaspitnog rada, odnosno kombinovana nastava od ponedeljka, 25. oktobra, primenjuje u srednjim školama na teritoriji četiri lokalne samouprave: Beograd, Vrnjačka Banja, Niš i Šabac. U saopštenju se navodi da odluku o eventualnom prelasku svih škola na onlajn nastavu donosi Krizni štab.

“Dok ne bude doneta takva odluka Tim za škole, će kao i do sada, donositi odluku o modelima nastave u određenim lokalnim samopuravama”, piše u saopštenju.

Drugi model nastave podrazumeva da se obrazovno-vaspitni proces organizuje kombinovanjem neposredne nastave i nastave na daljinu, a odeljenja su podeljena u grupe.

„Pre donošenja odluke, za svaku lokalnu samoupravu razmatrani su opšta epidemiološka situacija, podaci iz nadzora o obolevanju od kovid-19 kod učenika i nastavnika, kao i podaci o utvrđenim klasterima obolelih, odnosno broju odeljenja i grupa koja su prešla na drugi i/ili treći model nastave usled obolevanja učenika“, navodi se u saopštenju.

Dodaje se da se u svim ostalim osnovnim i srednjim školama u Srbiji primenjuje prvi model organizacije obrazovno-vaspitnog rada koji podrazumeva neposrednu nastavu u školama.

Prema podacima iz nadzora preuzetim iz elektronskog sistema „Servis javnog zdravlja“ koje je Ministarstvu prosvete, nauke i tehnološkog razvoja dostavio Institut za javno zdravlje „Milan Jovanović Batut“ u nedelji od 14. oktobra do 20. oktobra 2021. godine broj obolele dece školskog uzrasta od 6 do 18 godina je bio 4.372 (0.57%) obolelih.

U osnovnim i srednjim školama na teritoriji Republike Srbije, ukupno je 72 (0.18%) odeljenja (16 i manje učenika), koja su zbog najmanje tri slučaja infekcije učenika u odeljenju promenila način organizacije rada sa neposrednog rada na onlajn nastavu u poslednjih 10 kalendarskih dana, navodi se.

Ukupno je 1.003 (2.52%) odeljenja (17 i više učenika) koja su zbog najmanje dva slučaja infekcije učenika u odeljenju promenila način organizacije rada sa neposrednog na kombinovani model u poslednjih 10 kalendarskih dana i 157 (0.39%) grupa u kojima se iz kombinovanog modela nastave prešlo na onlajn (pojava tri slučaja infekcije učenika) u poslednjih 10 kalendarskih dana.

Od ponedeljka kombinovana nastava u srednjim školama u četiri grada

Srednje škole u Beogradu, Vrnjačkoj Banji, Nišu i Šapcu preći će na kombinovani model nastave od ponedeljka, 25. oktobra, saopštilo je danas Ministarstvo prosvete.

U saopštenju se navodi da su pre donošenja odluke za svaku lokalnu samoupravu razmatrani opšta epidemiološka situacija, i podaci iz nadzora o obolevanju od kovid-19 kod učenika i nastavnika i o utvrđenim klasterima obolelih, odnosno broju odeljenja i grupa koja su prešla na drugi ili treći model nastave.

Ministarstvo navodi da je prema podacima Instituta Batut u nedelji od 14. do 20. oktobra 2021. godine broj obolele dece školskog uzrasta od šest do 18 godina bio 4.372 što je 0,57 odsto.

Ministarstvo je podsetilo da odluku o eventualnom prelasku svih škola na onlajn nastavu donosi Krizni štab za suzbijanje epidemije kovida-19.

Šef SZO za Srbiju: “Uvođenje kovid propusnica znak da kovid-19 postaje veliki problem u Srbiji”

Direktor Kancelarije Svetske zdravstvene organizacije (SZO) u Srbiji Marijan Ivanuša izjavio je danas da uvođenje kovid propusnica u Srbiji daje poruku da kovid-19 postaje izuzetno veliki problem koji može da se pogorša.

Ivanuša je za Radio-televiziju Srbije (RTS) rekao da će efekat uvođenja kovid mera moći da se vidi u toku nekoliko nedelja.

On je rekao i da je Srbija među prvih pet država u evropskom regionu sa najvećim brojem obolelih od kovida-19, a ocenio je da vakcinacija može da preokrene tok epidemije.

Prema njegovim rečima, za sada nema podataka da se delta plus soj brže širi i da izaziva težu bolest od običnog delta soja.

“Očekujemo da će nevakcinisane virus da pronađe tokom ove zime. Teško će se bilo ko sakriti od virusa. Kod mnogih može izazvati tešku bolest”, ocenio je Ivanuša.

On je dodao da je vakcinacija jedina mera koja pomaže u zaštiti od virusa i naveo da je nedovoljno vakcinisanih u nekim državama i da ih to stavlja u veliki rizik za ozbiljne epidemije.