(INFOGRAFIKA) Koronavirus u Srbiji: Više od 7.000 zaraženih, “tužan sam jer kovid propusnice nisu dovoljne”, “neće biti efekta, porebne su stroge mere”

0

U poslednja 24 sata registrovano je 7.327 novih slučajeva koronavirusa, dok je na kovid-19 testirano ukupno 25.039 građana.

Potvrđeno je da je preminulo 59 osoba.

Prema poslednjim informacijama, na respiratorima u bolnicama širom zemlje nalazi se 287 pacijenata.

Procenat pozitivnosti, broj pozitivnih u odnosu na broj testiranih, iznosi 29,26 odsto.

Kon: “Tužan sam jer kovid propusnice nisu dovoljne, medicinski deo je predlagao oštrije mere…”

Epidemiolog Predrag Kon izjavio je danas da pozdravlja uvođenje kovid propusnica, ali je naveo da su morale ranije da budu uvedene i da je “nezadovoljan i tužan jer ne misli da će to biti dovoljno”, kao i da je medicinski deo Kriznog štaba za borbu protiv korone još ranije predlagao oštrije mere.

“Epidemiološka situacija se razvila u praktično katastrofalnu, jer nigde nemao siguran ležaj baš potpuno za pacijente, dakle moraju ranije da se otpuštaju pacijenti da bi se dobio prostor. Situacija je jako, jako loša”, rekao je Kon za TV Prva.

Kon, koji je i član Kriznog štaba Vlade Srbije za borbu protiv epidemije koronavirusa, rekao je i da očito nema brzog načina da se poveća broj vakcinisanih građana u Srbiji, kako bi stekli kolektivni imunitet.

“Mi smo tražili da se sve praktično što radi zatvori u 17.00 – prevenstevno prodavnice, tržni centri, kafići, i da bude otvoreni objekti za namirnice, lekove i gorivo. Takođe i zabranu javnog okupljanja iznad pet lica”, rekao je Kon o stavu medicinskog dela Kriznog štaba.

Kako je rekao, medicinski deo tražio je i da se “snažno radi na vakcinaciji”, u čemu se jedino saglasio sa ostalim članovima Kriznog štaba, jer je jedni izlaz iz ove situacije masovna vakcinacija.

Govoreći o kovid propusnicama, on je rekao da je neophodno pooštravanje kontrole, a kako je dodao, medicinski deo Kriznog štaba tražio je i da bude javno objavljivano ko krši mere.

On je naglasio da su “motor” svake respiratorne epidemije kolektivi – školski, radni, sportski, slavlja, svadbe, noćni klubovi…

Janković: “Neće biti efekta od kovid propusnica…”

 Zamenik direktora Univerzitetskog kliničkog centra u Nišu Radmilo Janković izjavio je danas da će efekat kovid propusnica biti “nažalost, nikakav”.

On je za RTS ocenio da bez ozbiljnih protivepidemioloških mera epidemija koronavirusa ne može da se zauzda.

“Mera kovid propusnica neće biti dovoljna da zauzda epidemiju u Srbiji. Sem poruke i simboličnog efekta kovid propusnice neće imati efekat na smanjivanje zaraženih”, rekao je on.

Janković je rekao da je broj pacijenata na intenzivnoj nezi “jako visok”.

“Prosvetni radnici se vakcinišu ispod proseka, deca su veliki epidemiološki problem…”

Koordinator vakcinalnog punkta na Beogradskom sajmu Zoran Bekić izjavio je danas da očekuje da će uskoro biti uvedena onlajn nastava u školama u Srbiji, jer su deca veliki epidemiološki problem.

“Vakcinacija kod prosvetnih radnika je ispod proseka. Ako imate mali broj imunizovane dece i nepridržavanje mera, to ukazuje da imate skok u dečijoj populaciji”, rekao je on za TV Pink.

Takođe je rekao da su kovid propusnice “samo početak” i da će vremenom njihova upotreba biti proširena i da će građani da se naviknu na njih.

“One (kovid propusnice) štite javno zdravlje i ne dozvoljavaju da se mešaju osobe koje su inficirane sa zdravim, a doprineće i većoj vakcinaciji”, ocenio je Bekić.