U poslednja 24 sata registrovano je 6.001 novih slučajeva koronavirusa, dok je na kovid-19 testirano ukupno 20.128 građana.

Potvrđeno je da su preminule 64 osobe.

Prema poslednjim informacijama, na respiratorima u bolnicama Srbije nalazi se ukupno 282 pacijenata.

Procenat pozitivnosti, broj pozitivnih u odnosu na broj testiranih, iznosi 29,81 odsto.

“Nastaće takva varijanta korone od koje ni vakcinisani neće biti zaštićeni”: Predviđanje epidemiološkinje Studentske poliklinike…

Epidemiološkinja u Studentskoj poliklinici Mila Paunić izjavila je danas da koronavirus stalno mutira i da će se, ako se ne vakciniše dovoljan broj ljudi, stvoriti takva varijanta virusa da ni vakcinisani neće više biti zaštićeni.

Kako je Paunić rekla za RTS, u Studentskoj poliklinici iz nedelje u nedelju je sve gora situacija i sve više zdravstvenih radnika u u toj ustanovi oboleva od korone.

“U poliklinici je sve manji broj lekara i medicinskh sestara. Sve je veći broj obolelih, ne pamtim da je u bilo kom talasu bio ovoliki pritisak”, naglasila je ona.

Paunić je kazala da je protekle nedelje obavljeno više od 420 prvih pregleda, dok je kontrolnih bilo više od 1.000.

"Još ne mogu da shvatim zašto mladi ne žele da se vakcinišu. Postkovid postaje veliki problem čak i za mlade koji su imali blagu kliničku sliku", istakla je ona.

U Kragujevcu dupliran broj vakcinacija, blagi pad broja novozaraženih

U proteklih nekoliko dana se u Kragujevcu najviše vakcinisalo građana starosti od 25 do 45 godina. Statistika kaže da je u Kragujevcu vakcinisano 54 odsto građana.

Dr Vasilije Antić Direktor Doma zdravlja u Kragujevcu kaže da se poslednjih dana beleži porast vakcinacije mlađih osoba, od 20 do 50 godina.

"Oni su najvažniji sada jer se najviše kreću. Do prošle nedelje smo imali pedesetak, najviše 100 prvih vakcinacija dnevno, sada se taj broj duplirao i primećujemo dosta mlađih", kaže Antić, a prenosi RTS.

Mobilne ekipe, kaže, idu kod nepokretnih, ali i kod pacijenata koji ne mogu da dođu do Kragujevca.

"Odziv za sada nije veliki jer smo tek počeli, a i do juna meseca smo veliki broj građana po selima vakcinisali. Ova faza epidemije pokazuje da će svi doći u dodir s virusom, a ne zna se kakav će biti ishod. Jedan od razlog što je veći broj došao, mi imamo "sputnjik" vakcinu. Dosta mladih želi da se vakciniše tom vakcinom. Dosta građana se vakciniše i "Fajzerom", a popularna je i kineska vakcina", dodaje Antić.

U jednom od restorana održađe se u nedelju, dodaje, vakcinacija.

"I ugostitelji su hteli da pozovu mlade da se vakcinišu. Svima je jasno da u ovoj fazi epidemije moramo da povećamo obuhvat vakcinacije i zaštitimo sebe od virusa", napominje Antić.

U Kragujevcu je blagi pad novoobolelih. Jutros je 176 novih slučajeva zaraze.

https://www.nstore.rs/product/sajamska-akcija-godisnja-pretplata-plus-20-knjiga-pokloni/
https://www.nstore.rs/product/elektronsko-pdf-izdanje-nedeljnika-br-511-od-28-oktobra/

Ostavite komentar

Your email address will not be published. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.