(INFOGRAFIKA) Koronavirus u Srbiji: Više od 5.200 zaraženih, Sputnjik V će se proizvoditi na Torlaku, “vakcinisaću se čim stigne Sinofram…”

0
Foto: Profimedia

Brojke

U Srbiji je u poslednja 24 sata evidentirano još 5.226 zaraženih koronavirusom, a preminulo je još 36 osoba.

Testirano je 17.530, a na respiratorima je 242 pacijenata.

Procenat pozitivnosti, broj pozitivnih u odnosu na broj testiranih, iznosi 29,81 odsto.

Ruska vakcina Sputnjik V će se proizvoditi u Srbiji: Torlak bi mogao da je pravi već u maju

Ruski Fond za direktne investicije i Institut za virusologiju, vakcine i serume Torlak saopštili su da su postigli dogovor o proizvodnji vakcine “Sputnjik V” protiv koronvirusa koja bi mogla da počne do maja u postrojenjima Torlaka.

Srbija će, dodaje se, postati prva zemlja u Jugoistočnoj Evropi koja će proizvoditi vakcinu “Sputnjik V”. Ta vakcina mogla bi da se izvozi kasnije u druge zemlje regiona, navodi se u saopštenju objavljenom na sajtu “Sputnjika V”, prenosi RTS.

Direktor RDIF Kiril Dimitrijev izrazio je tim povodom zahvalnost vladi Srbije za konstantu podršku i poverenje u “Sputnjik V”.

“Srbija je među prvim zemljama u svetu koje su odobrile Sputnjik i koriste tu vakcinu radi zaštite stanovništva od koronavirusa. Proizvodnja ruske vakcine u Torlaku obezbediće lakšu logistiku i pomoći da se ubra program vakcinacije u zemlji”, rekao je Dimitrijev.

Ministar za inovacije i tehnološki razvoj Nenad Popović zahvalio je predsedniku Rusije Vladimiru Putinu, ruskoj vladi i RDIF-a na podrši u očuvanju zdravlja i života građana Srbije, navodi se u saopštenju.

Rekao je da će proizvodnja vakcine “Sputnjika V” u Institutu Torlak jačati kapacitete naše zemlje u borbi protiv pandemije koronavirusa i otvoriti nove perspektive za distribuciju ove vakcine u regionu Jugoistočne Evrope.

“Transfer tehnologija za proizvodnju vakcine ‘Sputnjik V‘ iz Rusije u Srbiju doprineće obnavljanju suvereniteta naše zemlje na polju proizvodnje vakcine koja će biti važan resurs svake zemlje u budućnosti”, rekao je Popović.

Prvi kontigent vakcine “Sputnjik” u Srbiju je stigao 30. decembra, a vakcinacija ovim cepivom počela je 6. januara.

“Sputnjik” je do sada registrovan u 56 zemalja sveta. Vakcina je, prema podacima objavljenim u časopisu Lanset, efikasna 91,6 odsto. Zasnovana je na humanom adenovirusu i daje se u dve doze.  

Vučić: Vakcinisaću se čim stigne vakcina “Sinofarm”

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da je veoma važno da što pre u Srbiju stigne novi kontigent vakcina iz Kine, kako bi se ubrzala vakcinacija stanovništva i omogućilo privredi da radi.

Vučić je tokom obilaska radova na brzoj pruzi u Zemunu, u razgovoru sa ambasadorkom Kine Čen Bo, rekao da će se i sam vakcinisati kada stigne taj kontigent vakcina.

Ponovo je upitao ambasadorku da li će te vakcine stići nešto ranije u Srbiju. Predsednik je ranije najavio da će još milion doza kineske vakcine Sinofarm doći u Srbiju između 5. i 10. aprila.

“Sledeće nedelje se vidimo na deonici Preljina – Požega, a i pre toga… Ja ću opet da čekam vakcine i ako ne bude najavljeno. I čim dođu, odmah prvi ili drugi dan ću da se vakcinišem”, kazao je predsednik obraćajući se ambasadorki Kine.

AstraZeneka: Vakcina je 100 odsto efikasna protiv teških oblika koronavirusa kod starijih

Antikovid vakcina AstraZeneka je efikasna 76 odsto protiv simptomatičkih slučajeva, potvrdila  je danas ta švedsko-britanska laboratorija u ažuriranim podacima za kliničke probe u SAD, Peruu i Čileu posle izražene sumnje u Americi. 

“Rezultati primarne analize treće faze proba vakcine u SAD potvrdili su da je efikasnost vakcine u skladu sa podacima objavljenim u ponedeljak”, saopštila je AstraZeneka.

Laboratorija je takođe navela da je njena vakcina razvijene zajedno sa Univerzitetom Oksford, 100 odsto efikasna u sprečavanju teških oblika kovida-19, što je slično podatku objavljenom u prethodnom izveštaju. 

Laboratorija se obavezala da će u roku od 48 sati dati najnovje podatke o svojoj vakcini američkom regulatornom telu koje nadgleda kliničke probe i koje je navelo da su priloženi podaci o njenoj antikovid vakcini moguće “zastareli”.

U ponedeljak je AstraZeneka saopštila da je efikasnost njene vakcine 79 odsto u sprečavanju simptomatičnih slučajeva zaraze.

Vakcina koja se koristi u brojnim državama uključujući i zemlje EU, AstraZenekina vakcina još nije odobrena u SAD gde su vlasti zatražile više podataka o probama faze tri sprovedenim na američkoj teritoriji. 

Posle objave rezultata u ponedeljak američki Nacionalni institut za infektivne bolesti i alergije (NIAID) koji nadgleda kliničke probe vakcina u SAD, izrazio je “zabrinutost” da je švedsko-britanska laboratojija moguće koristila “zastarele” podatke u svojim probama. Prema navodima američkog instituta, to bi moglo da dovede do “nepotpune procene efikasnosti” te vakcine.

U okviru operacije “varp spid” (Warp Speed) koju je administracija bivšeg predsednika SAD Donalda Trampa pokrenula u proleće 2020. da podrži razvoj vakcine protiv kovida-19, od AstraZeneke je poručeno 300 miliona doza vakcine, mnogo više od prvobitnog broja naručenih vakcina Fajzer/Biontek, Moderna ili Džonson i Džonson, odnosno po sto miliona od svakog od ta tri proizvođača.

Ružić: “Studenti pokazali zrelost, veliki odziv na imunizaciju…”

Ministar prosvete Branko Ružić obišao je Studenstku polikliniku i istakao da je od velikog značaja što su akademci pokazali zrelost i odgovornost i što se u velikom broju prijavljuju za vakcinaciju.

Ružić je rekao da je organizovana vakcinacija studenata počela od ponedeljka na tri punkta u Beogradu, odnosno pored Studentske poliklinike i u Studentskom gradu u Novom Beogradu i studentskom domu na Karaburmi. Naveo je da studenti imaju mogućost da se prijave i u drugim gradovima za organizovanu vakcinaciju i da to mogu učiniti u studentskim poliklinikama.

Prema njegovim rečima, kapaciteti studentskih domova u Beogradu su oko 10.000, trenutno u njima boravi oko 6.000 studenata, a u Beogradu ima praktično preko 100.000 studenata, što onih koji su domicijalno iz glavnog grada Srbije, što onih koji žive u privatnom smeštaju.

V. d. direktora Studenstske poliklinike Marija Obradović istakla je da je odziv studenata jako lep. “Do sada smo dali preko 1.000 doza vakcina. Anketiranjem smo došli do podatka da preko 20 odsto studenata hoće da se vakciniše, izvestan broj njih se još uvek razmišlja, a veliki broj studenata je i preležao koronu”, navela je Obradovićeva.

Do sada, od početka epidemije, kako je navela dr Obradović, između 3.500 i 4.000 studenata je bilo zaraženo virusom korona.

Direktor Studentskog centra Goran Minić naveo je da je epidemiološka situacija u studentskim domovima stabilna, odnosno da je trenutno 0,2 odsto od ukupnog kapaciteta zaraženo.

Srđa Janković: Neprimereno je da u ovakvoj situaciji pričamo o otvaranju kafića

Imunolog Srđa Janković izjavio je da će sledeća sednica Kriznog štaba biti uskoro jer će se razmatrati mere za narednu sedmicu, navodeći da u ovom trenutku ne vidi uslove za bilo kakva popuštanja.

“Pooštravanja ćemo možda tražiti i iznositi argumente ako to bude neophodno mi lekari. Suština je da, u ovom trenutku, sa ovim merama moramo da istrajemo dovoljno dugo da vidimo poboljšanje, da se rastereti sistem, da se smanji broj ljudi koji pune bolnice. Procenat pozitivnih među testiranima je takođe važan parametar koji je, takođe, veoma visok”, rekao je Janković za Radio televiziju Srbije.

Kako je istakao, “situacija je veoma teška, zapravo najteža moguća i treba da se borimo na svaki način da prvo ublažimo epidemiološku situacaju pa tek onda da pričamo o kafićima, restoranima i tržnim centrima”.

“Obrnuti redosled, bar ja lično ne mogu da prihvatim ni moralno ni racionalno”, rekao je Janković,  član Kriznog štaba, na pitanje o mogućem ublažavanju mera. 

“U Srbiji 15,5 odsto više preminulih u prva dva meseca 2021. u odnosu na 2020. godinu”

Republički zavod za statistiku (RZS) objavio je danas da je tokom februara ove godine preminulo 10.166 osoba, a živorođeno je 4.435 beba. 

Broj preminulih u periodu januar-februar 2021. godine iznosio je 20.583 i u odnosu na isti period prethodne godine, kada je broj preminulih bio 17.828, beleži se rast od 2.755, odnosno 15,5 odsto. 

U istom periodu broj živorođenih je 8.985 i u odnosu na prva dva meseca prošle godine, kada je broj živorođenih iznosio 9.817, zabeležen je pad od 832, odnosno 8,5 odsto. 

U januaru ove godine u Srbiji je preminulo 10.417 osoba, a rođeno je 4.550 živorođenih beba. 

Prema podacima RZS, u januaru 2021. je u odnosu na januar 2020. godine preminulih više za 1.711 osoba, odnosno 19,7 odsto, dok je broj živorođenih manji za 602, odnosno 11,7 odsto. 

Tokom 2020. u Srbiji je, prema zvaničnim podacima, preminulo 53.261 lice više nego što je rođeno. Preminulo je 114.954 osoba, a rođene su 61.693 živorođene bebe. 

U odnosu na 2019. godinu, prošle godine je broj preminulih povećan za 13,9 odsto, a broj rođenih je manji za 2,8 odsto.

Raste broj zaražene dece: “Vrtići su još i najbezbedniji, problem vannastavne aktivnosti”

Doktorka Olivera Ostojić, rukovodilac dečje klinike KBC “Dragiša Mišović” rekla je gostujući u Jutarnjem programu RTS-a, da poslednji talas koronavirusa u našoj zemlji više pogađa i decu koja su do sada bila su bila najača karika.

“Кako raste broj obolelih, posebno od kada se širi britanski soj koji je zarazniji, raste i broj obolele dece”, rekla je doktorka Ostojić.

U Dečijoj klinici КBC “Dr Dragiša Mišović” od jutros su imali prijem 17 dece sa desetak pratilaca, što je nešto manje nego za vikend koji je i inače mirniji, ali i u odnosu na prethodnu nedelju.

“Deca su stabilno i nisu na kiseoničkoj terapiji. Poslednjih nedelja veći je broj obolele dece nego pre mesec dana”, istakla je doktorka.

Oko polovina dece na lečenju su iz Beograda dok je polovina iz drugih delova Srbije. Кada je reč o starosnoj strukturi i ona je raznolika.

“Imamo od beba koje su na opservaciji jer su im majke bile pozitivne do dece od 17 godina. Upravo kod tih starijih tinejdžera je i najteža klinička slika jer često, kao i odrasli, imaju obostranu upalu pluća. Ipak, oni odlično reaguju na terapiju”, istakla je rukovodilac Dečije klinike КBC “Dr Dragiša Mišović”.

Prema rečima doktorke Ostojić bilo je dosta dece sa hroničnim bolestima ali nije primećeno da oni imaju težu kliničku sliku. Кod najmlađe dece je najmanja transmisija virusa.

“Vrtići su mesta koja deluju najsigurnija i retka je transmisija jer ta deca virus ako dobiju obično ga donose iz kuće”, rekla je doktorka Ostojić.

Кada je reč o starijoj deci doktorka kaže da se u ovom trenutku treba primiriti, bez treninga i drugih vannastavnih aktivnosti.

“Mi smo na kraju sezone respiratornih infekcija, ali kreću alergije. Razlike nema veće između korone i drugih respiratornih infekcija dok kod alergija najčešće nema temperatura”, objasnila je doktorka Ostojić.

Rekapitulacija

Na sednici Кriznog štaba, koja je juče održana, analizirana je trenutna epidemijska situacija. Sve postojeće mere važe i dalje, a nove mere odnose se na rad škola i ulazak u Srbiju.

Preporučeno je da učenici koji pohađaju onlajn nastavu mogu da idu u školu samo na ocenjivanje. Građani Srbije koji žive u inostranstvu ne moraju u karantin ukoliko su kompletno vakcinisani vakcinama iz Srbije.

Bolnički kapaciteti su popunjeni 90 odsto, poručio je ministar zdravlja Zlatibor Lončar i naveo da u ovom trenutku ne može biti reči ni o kakvom popuštanju mera.

“Nije lako ni za jedan sistem da to izdrži”, rekao je Lončar i dodao da imamo ozbiljan problem sa britanskim sojem koji se mnogo brže širi i njegove koncentracije u vazduhu su mnogo veće, izaziva teže kliničke slike, pa je sve više zaraženih mladih ljudi.

Sa više od pet hiljada novozaraženih koronavirusom svakog dana, zdravstveni sistem trpi ogroman pritisak. Lekari i ostalo osoblje ulažu nadljudske napore, istakla je direktorka kovid bolnice u Batajnici Tatjana Adžić Vukićević.

Nastavlja se vakcinacija širom zemlje. Vakcinu “Astra-Zeneka” svi zainteresovani građani bez zakazivanja mogu do nedelje da prime u obe hale Beogradskog sajma.