Poverenica: “Vakcinacija ne sme biti uslov za ostvarivanje bilo kog prava”

0
Foto: Medija centar Beograd

Poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković govorila je o procesu vakcinacije “kao uslovu”, tokom gostovanja na RTS-u i tom prilikom naglasila da takvi uslovi ne bi smeli da postoje.

Brankica Janković je u Dnevniku RTS-a rekla da je jednak pristup vakcinama u Srbiji, bez diskriminacije, nešto što zaslužuje pohvalu i navela primer vakcinacije i bez zakazivanja u ruralnim područjima, gde je nekim građanima bilo komplikovano i gotovo nemoguće da se prijave.

“Sada se vakcinacija sprovodi u skladu sa najvišim međunarodnim standardima”, ocenila je poverenica.

Takođe, poručila je da se ne sme dopustiti nikakva diskriminacija koja se pominje u javnom prostoru, kao što su ideje da ljudi moraju biti vakcinisani da bi bili zaposleni, ili raznorazne druge ideje u vezi sa okupljanjima i davanjem prednosti vakcinisanima.

Da bi nekom mogla da se traži potvrda da je vakcinisan, kako je napomenula, to mora biti propisano zakonom, a Srbija nema takav akt.

“Akt diskriminacije bi bio kada biste vi zahtevali vakcinaciju kao uslov za ostvarivanje bilo kog prava”, objasnila je Jankovićeva i istakla da samo srazmerna i proporcionalna mera može biti opravdana zakonski.