(INFOGRAFIKA) Koronavirus u Srbiji: Više od 400 zaraženih, “opet će se povećati broj inficiranih”, “treća doza – najjednostavnije da bude ista vakcina”

0
Foto: Profimedia

U prethodna 24 sata od korone je u Srbiji preminulo 5 pacijenata, a zaražene su još 424 osobe.

Testirano je još 11.076 osoba, a na respiratorima je  9 pacijenata.

Procenat pozitivnosti, broj pozitivnih u odnosu na broj testiranih, iznosi 3,82 odsto.

Kon: “Biće 400 i 500 zaraženih u ovoj nedelji, što će opet da se povećava…”

Srbija ima pogoršanje iz nedelje i “stepeničasto” povećanje, što je nešto što je moglo da se očekuje, mada solidna vakcinisanost od oko 50 odsto usporava ubrzanje te aktivnosti, rekao epidemiolog i član Kriznog štaba dr Predrag Kon. On je za Tv Prva rekao da će brojevi zaraženih još u ovoj nedelji biti između 400 i 500.

“Očekujući brojevi će biti 400 i 500 u ovoj nedelji što će opet da se povećava. Svaki talas je, prema iskustvu u zemljama, trajao oko sedam nedelja. Posle toga sve zavisi od nas. Problem će biti povratak naših građana iz inistranstva. Rezultate toga ćemo imati za desetak dana”, dodao je.

I ako dođe do pada kao u nekim zemljama, u septembru će, kako prognozira, ponovo biti povećanje. Taj presek je epidemiološki značajan jer tada kreću akutne respiratorne infekcije i deca se vraćaju u školu.

Ovaj virus je do sada, na sreću, izazivao blaža oboljevanja, ali ne mora da znači da će ostati tako, upozorava Kon.

Tiodorović: “Do 500 zaraženih na dan ne zahteva posebno reagovanje”

Epidemiolog Branislav Tiodorović izjavio je danas da je situacija sa epidemijom koronavirusa u Srbiji i pored povećanja broja pozitivnih slučajeva na dnevnom nivou “još apsolutno pod kontrolom”.

On je za RTS izjavio da povećanja broja pozitivnih na koronavirus ima kod onih koji se vraćaju sa letovanja, ali da “ne veruje da će biti uvedena posebna kontrola sa PCR testom” pri povratku u zemlju.

Tiodorović je za današnji Blic rekao da “sve do 500 zaraženih” koronavirusom na dan ne zahteva “neko posebno” reagovanje i upozorio da će nadležni, ukoliko se ta cifra pređe morati da razmišljaju o dodatnim merama.

Prema njegovim rečima, ako bi Srbija prešla brojku od 1.000 zaraženih dnevno, nadležni bi morali da reaguju kao i druge zemlje, pa i one koje su poput Crne Gore i Grčke “turistički zavisne”.

“To bi značilo zatvaranje noćnih klubova, verovatno bismo morali da ograničimo rad ugostiteljskih objekata”, rekao je Tiodorović i dodao da bi bila uvedena i intenzivnija kontrola u tržnim centrima i korigovan broj okupljenih na javnim mestima.

On je za RTS još rekao da delta soj počinje da dominira i da je britanska varijanta virusa “već malo potisnuta”, i da podaci o manjem broju hospitalizovanih pokazuju da je prisutan soj “koji nije toliko opasan”.

Tiodorović je rekao da se “razmatra” obavezna vakcinacija i da “smo blizu takve odluke”, ali da se pre svega radi o “preporuci u najboljoj nameri”, koja se odnosi na zdravstvene radnike, prosvetu i zaposlene u vrtićima, kao i na učenike starije od 12 godina.

On je ocenio da za sada nema prepreka za održavanje manifestacija poput sabora u Guči, ukoliko se organizatori pridržavaju preporučenih mera, i dodao da je festival Exit “vrlo dobro prošao jer je vrlo ozbiljno bio urađen bezbednosni protokol”.

“Bilo je pozitivnih u tolikoj masi, ali rezultati su dosta dobri”, rekao je Tiodorović.

Dr Verica Jovanović: “Treća doza – najjednostavnije je da bude ista vakcina…”

Verica Jovanović, direktorka Instituta “Batut” i članica Kriznog štaba kaže da je vakcinacija majki, porodilja dozvoljena, preporučena, i treba je obaviti što pre, prenosi RTS.

“U skladu sa fizičkim stanjem majke, najbolje, kada prođe, ili tokom perioda Babinja, pri kraju, ili posle toga već treba krenuti sa vakcinacijom, sa prvom dozom vakcine, u skladu sa preporukama. Onda posle tri nedelje primiti i drugu dozu, tako se čuva zdravlje i majke, i okoline, i naravno bebe i ona će biti daleko sklonija boljem napretku”, kaže dr Jovanović.

Još mesec dana ostalo je do nove školske godine. Za decu od 12. do 18. godine preporučena je “Fajzer-Biontek” vakcina. Dr Jovanoić naglašava koliko je dece do sada u Srbiji vakcinisano. Prema podacima “Batuta”, vakcinisan veoma mali broj dece, i on se broji sa nekoliko hiljada, negde oko 4.000 dece ovog uzrasta.

“Apel Instituta za javno zdravlje Srbije, svih medicinskih radnika, svih nas, je vakcinišite se što pre, u skladu sa preporukama lekara, ako su zdrava onda uz saglasnost roditelja. Bliži nam se školska godina i jako je važno da što više dece bude vakcinisano, a kako bismo tako zaštitili svu onu decu koja iz opravdanih razloga ne mogu da budu vakcinisana. Vakcinacijom dece, profesora i nastavnika, mi obezbeđujemo i zdravu sredinu u kojoj se bez ograničenja može nesmetano raditi, uz kontrolu primene preventivnih mera”, dodaje Jovanovićeva.

Dr Jovanović je istakla i ko bi, najpre, trebalo da primi treću dozu vakcine.

“Dakle, osobe koje su potpuno vakcinisane, od čije potpune vakcinacije je prošlo šest meseci, osobe sa transplantiranim organima, hroničnim plućnim bolestima, na dijalizi, malignim itd. treba da budu prvi kandidati i biće. Biće im ponuđena, odnosno data treća doza. Najjednostavnije je to raditi istom vakcinom”, naglašava dr Jovanović.

Ističe da se sva naučna istraživanja prate, i u skladu sa studijama će se menjati, biće usaglašene.

“Naša stručna javnost će sve svetske stručne preporuke primeniti i kod nas”, navodi dr Jovanović.