Brojke

U poslednja 24 sata u Srbiji je na koronavirus testirano 10.343 osoba, od kojih je pozitivno 3.042, dok je, od posledica virusa, preminulo 20 osoba.

Prema poslednjim podacima Ministarstva zdravlja i Instituta „Batut“, na respiratorima je 171 pacijenata.

Procenat pozitivnosti, broj pozitivnih u odnosu na broj testiranih, iznosi 29,41 odsto, što je najviše od početka 2021. godine.

Rade samo prehrambene prodavnice, apoteke i pumpe

Danas je u Srbiji rad dozvoljen samo prehrambenim prodavnicama, apotekama i benzinskim stanicama, dok će od ponedeljka ponovo svima biti dozvoljeno da rade do 21 čas. Krizni štab se ponovo sastaje u utorak.

Tiodorović: “Tražićemo najstrožije mere u utorak”

Medicinski deo Kriznog štaba će i na narednoj sednici zakazanoj za utorak tražiti najstrože mere radi suzbijanja epidemije koronavirusa, izjavio je epidemiolog i član Kriznog štaba Branislav Tiodorović.

On je za Radio Beograd objasnio da je tokom naredne sedmice i sledećeg vikenda neophodno svesti kontakte na minimum.

Govoreći o godini dana od pojave prvog zaraženog kovidom-19, Tiodorović je rekao da je bila izuzetno teška i „da smo je jedva izdržali“.

„Za 40 i više godina koliko radim, nisam se susreo sa ovakvom epidemijom, ona se ne može porediti ni sa jednom do sad. Primera radi, u ovom sadašnjem slučaju uključeni su lekari gotovo svih specijalizacija. Stanovništvo je takođe iscrpljeno. Ipak, realno i bez politizacije, mi smo radili dobro, u ovakvim uslovima i više od očekivanog“, naveo je on.

Tiodorović dodaje da je bilo i grešaka, a kao najveće greške smatra „zaražavanje u staračkim domovima i kritične situacije u julu, novembru i decembru.“

„Svaka epidemija ima svoj kraj, ali kada će do njega doći, zavisi od dve stvari: zdravstvenog sistema i odgovornosti pojedinca. Uz to, velika je stvar što su relativno brzo počele da se proizvode vakcine. Budemo li vakcinisali tri do tri i po miliona ljudi, uz one koji su već stekli imunitet, to će biti izmedju 60 i 80 odsto stanovništva i to će značiti da je epidemija pod kontrolom, a slučajevi zaraze će biti samo sporadični“, zaključio je Tiodorović, preneo je RTS.

Radojičić: Izvršeno 818 kontrola, ispražnjeno 10 objekata, naplaćeno 120 kazni

Gradonačelnik Zoran Radojičić izjavio je da je tokom vikenda u Beogradu izvršeno 818 kontrola, da je ispražnjeno 10 objekata i naplaćeno 120 kazni zbog nepoštovanja mera protiv koronavirusa.

On je za tv Prva naglasio da noćas nije bilo kršenja mera u ugostiteljskim objektima, ali i dodao da je bilo okupljanja građana u privatnim stanovima.

„Ugostitelji su ispoštovali nove mere Kriznog štaba, ali ostaje da apelujemo na stanovništvo da se ne organizuju privatna okupljanja jer ona ugrožavaju njihovo zdravlje, njihovih bližnjih i ostalih građana“, ukazao je prvi čovek prestonice.
On je istakao da je individulna odgovornost ključna u borbi protiv pandemije, ali i da su mere Kriznog štaba bitne u toj borbi.

„Ogroman teret je na članovima Kriznog štaba, jer su oni pored lekara i medicinskog osoblja izneli ovu pandemiju koja traje već godinu dana. Naravno tu smo i mi ostali koji pokušavamo da nađemo balans između epidemiološko-medicinskih stavova i stavova koji čuvaju privredu. Mislim da je na poslednja dva Krizna štaba nađena mera koja će zaustaviti novo povećanje broja obolelih“, naveo je Radojičić.

U Beogradu je vakcinisano skoro 500.000 građana, od kojih je više od 50 odsto starijih od 65 godina primilo vakcinu, i njih preko 45 odsto starijih od 75 godina, precizirao je Radojičić.

Pulmomolg iz VMC “Karaburma”: “Sve su nam mlađi pacijenti”

Pulmolog Đorđe Taušan iz Vojno medicinskog centra (VMC) “Karaburma” izjavio je danas da je broj hospitalizovanih u toj ustanovi sve veći, da 80 odsto pacijenata ima tešku kliničku sliku i da mere Kriznog štaba samo za vikend, nemaju efekta.

“Ove noći u bolnici Karaburma imali smo 22 prijema, a osam otpusta, ukupno imamo 97 pacijenata”, rekao je Taušan za Jutarnji dnevnik RTS-a.

Dodao je da se menja starosna struktura pacijenata koji su sve mladji i precizirao da najmladji na lečenju u toj ustanovi ima 27, a najstariji 84 godine.

“Ranije je većina hospitalizovanih pacijenata bila starija od 60 ili 65 godina, sada je više mladih i posebno rizični su gojazni pacijenti sa hipertenzijom i dijabetesom” rekao je Taušan.

On je ocenio da nove mere Kriznog štaba ne donose ništa, da se broj zaraženih smanjuje prividno, i da je potrebno da mere traju najmanje 14 do 21 dan kako bi se smanjila transmisija virusa medju mladima.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.