(Beta) – Virusolog i mikrobiolog Milanko Šekler rekao je danas da nema ništa neobično u tome da se posle vakcinisanja neko inficira korona virusom i da se pojave simptomi bolesti.

On je za RTS rekao da bi od milion vakcinisanih teorijski kod oko 100 osoba mogao da bude neophodan terapijski tretman, dok su u ostalim slučajevima moguće samo blage manifestacije.

„Ako je vakcina deklarisana kao 95 odsto (zaštite) kao Fajzer, ili 85 odsto kao kineski Sinofarm, 200.000 ljudi od milion vakcinisanih teorijski će moći da se inficira. Nema ništa neobično ako se neko ko je vakcinisan posle dve nedelje inficira. Ali je jedno sigurno, on će imati vrlo blagu sliku“, rekao je Šekler.

Šekler koji je stručnjak Veterinarskog specijalističkog instituta Kraljevo, dodao je da ne preporučuje da vakcinisani građani proveravaju nivo antitela posle vakcinacije, jer kako je rekao, ako svi vakcinisani budu hteli tu proveru, ođedanput će 1,5 miliona vakcinisanih zatrpaće lekare sa gomilom uzoraka sasvim nepotrebno.

„Antitela nisu jedini nivo zaštite, postoji i celularni imunitet koji jako bitan a svi ga zanemaruju. Tako da količina antitela nije nešto čime treba da se hvalimo i da se međusobno takmičimo, jer nije to jedina referenca za zaštitu“, rekao je Šekler.

Prema njegovim rečima stvaranje kolektivnog imuniteta zavisi od broja prokuženih i broja vakcinisanih, a u Srbiji će se ta procena zasnivati na broju onih koji su primili vakcine, jer nema preciznih podataka o ljudima koji su preležali bolest i imaju prirodni imunitet.

Istakao je značaj nošenja maski i primene drugih mera zaštite, navodeći da oni na najvišim pozicijama uključujući patrijarha i crkvene velikodostojnike, treba najdoslednije da ih se pridržavaju da bi svojim primerom uticali na druge.

Naglasio je da je primena protivepidemijskih mera potrebna i vakcinisanima jer je neophodnno pet nedelja od prve doze i par nedelja od druge, za stvaranje neke minimalne zaštite od bolesti.

Ostavite komentar

Your email address will not be published. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.