(INFOGRAFIKA) Koronavirus u Srbiji: Više od 2.500 zaraženih, u sredu nova sednica Kriznog štaba, imunolog o novim sojevima i pozivu na oprez

0
Foto: Profimedia

Brojke

U poslednja 24 sata je registrovano 2.604 novih slučajeva koronavirusa, dok je testirano ukupno 12.482 osoba.

Potvrđeno je da je preminulo 35 osoba.

Prema poslednjim podacima, na respiratorima u bolnicama širom Srbije nalazi se 217 pacijenata.

Procenat pozitivnosti, broj pozitivnih u odnosu na broj testiranih, iznosi 20,86 odsto.

Stigle nove doze “Fajzerove” vakcine

Kako je juče i najavio predsednik Srbije, danas je u Institut “Torlak” stiglo još 211.770 doza “Fajzer-Biontek” vakcine, saopštilo je Ministarstvo zdravlja.

Brnabić: “Nova sednica Kriznog štaba verovatno u sredu”

Premijerka Ana Brnabić izjavila je da će sednica Kriznog štaba verovatno biti održana u sredu, uz ocenu da je epidemiološka situacija u zemlji sve stabilnija.

“U stalnom sam kontaktu sa stručnim delom Kriznog štaba. Epidemiološka situacija je sve stabilnija”, rekla je Brnabićeva za TV Hepi i dodala da je “stalna borba” sa stručnim delom kako bi se našao balans i kako bi ekonomija mogla da funkcioniše kako treba, prenosi RTS.

Premijerka je dodala da se danas očekuje da u Srbiju stigne 211.770 doza vakcine “Fajzer”, a danas ili sutra ujutru 130.000 doza ruske vakcine “Sputnjik V”

Mediji: Preminula beba zaražena koronom koja je bila na respiratoru

Beba iz Kragujevca, koja je zaražena koronom i poslednjih dana se nalazila u teškom stanju, na respiratoru, preminula je danas, saznaje Nova.rs.

Novorođenče iz Kragujevca, koje je na svet stiglo zaraženo koronavirusom i završilo na respiratoru, bilo je prethodnih dana u teškom stanju i juče je prebačeno iz Kragujevca na Univerzitetsku dečju kliniku Tiršova, saopštila je jutros direktorka Klinike za pedijatriju u Kragujevcu Anđelka Stojković, podseća Nova.rs.

Ona je navela da je novorođenče prebačeno u Beograd kako bi dobilo adekvatnu terapiju zbog posledica citokinske oluje i plućne hipertenzije.

„To možemo rešiti aparatom koji jedino ima Univerzitska dečja klinika u Tiršovoj“, napomonula je doktorka Stojković i dodala da se majka bebe dobro oseća.

Janković: U Srbiji nije detektovan brazilski soj, ali moramo biti na oprezu

Imunolog i član Kriznog štaba Srđa Janković izjavio je da brazilski soj koronavirusa nije detektovan u Srbiji do ovog trenutka, ali da se mora biti na oprezu.

„Preventivne mere protiv svih sojeva virusa su iste. Naravno sojevi koji se brže šire mogu da nam otežaju borbu“, rekao je Janković, a prenosi RTS.

On je naveo da to što viđamo više dece u bolnicama pozitivne na koronavirus treba sve da zabrine.

„Dva su objašnjenja za to, jedan je da virus mutira, a drugo da što je više zaraženih, virus nađe put do onih koji ne mogu da se izbore, iako ih je u toj populaciji dece malo“, objasnio je Janković i napomenuo da i mlada i zdrava osoba može da ima Ahilovu petu.

Jankvić je rekao da je u planu da se imunizuju sva zanimanja koja su u dodiru sa velikim brojem ljudi.

„Koliko sam zadovoljan da naša zemlja tako brzo uspeva da imunizuje veliki deo stanovništva, moram da kažem i reč opreza. Daleko smo od toga da ovaj procenat imunizovanih može da bude kolektivni bedem imuniteta i da možemo da se opustimo“, istakao je Janković.

Rekapitulacija…

U Srbiji blago poboljšana situacija. Testirano je više od 10.000, a obolelo nešto više od 2.000 ljudi. Borbu sa kovidom izgubilo 37, a na respiratorima je 218 pacijenata.

Iako su brojevi niži, lekari još nisu zadovoljni. U kovid bolnicama i dalje je popunjeno 80 odsto kapaciteta.

Uspešno se nastavlja vakcinacija. Obe doze primilo je 1.238.871 osoba.

U školske klupe danas se vraćaju osnovci od petog razreda i srednjoškolci.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić najavio je da će danas stići još 100.000 doza prve komponente ruske vakcine “sputnjik” i 30.000 doza druge komponente.

Prema njegovim rečima, posle toga dolazi 211.000 “Fajzer” vakcina, a zatim se očekuje velika količina kineskih “Sinofarm” vakcina, ukupno oko 800.000 doza.

“Spremamo veliki napad na koronu”, rekao je Vučić.