Bivši kovid pacijenti namerno se ponovo izlažu koronavirusu: Nova studija o imunitetu

0
Foto: Profimedia

Britanski naučnici pokrenuli su testiranja u sklopu kojih će bivše kovid pacijente namerno ponovno izložiti koronavirusu da bi na taj način ispitali njihovu imunološku reakciju i ustanovili da li će se dobrovoljci ponovno zaraziti.

U februaru je Velika Britanija postala prva država u svetu koja je dala zeleno svetlo za izvođenje takozvanog „Human Challenge“, u sklopu kog se dobrovoljci namerno izlažu kovidu-19 da bi se unapredilo istraživanje bolesti prouzrokovane koronavirusom, piše Rojters.

“Human Challenge” je naziv za kontrolisano ispitivanje infekcije na ljudima i vrsta je kliničkog ispitivanja vakcina ili drugog leka koje uključuje namerno izlaganje ispitanika bolesti koja se istražuje.

Studija koja je sada pokrenuta razlikuje se od one iz februara jer joj je cilj da ustanovi da li će se osobe koje su preležale kovid ponovno zaraziti virusom da bi se produbila saznanja o imunitetu.

Naučnicinici smatraju da je efikasnije izložiti bivše pacijente koronavirusu nego njime namerno inficirati osobe koje nisu preležale kovid-19.

„Podaci koje ćemo dobiti ovim istraživanjem omogućiće nam razvoj kvalitetnije vakcine i efikasnijeg načina lečenja ove bolesti. Istovremeno će nam pomoći da saznamo da li su li ljudi zaštićeni nakon što su preležali kovid-19 i ako jesu, koliko dugo“, objasnila je imunolog Helen Mekšejn, koja je vodila istraživanja na Univerzitetu u Oksfordu.

Dodala je da će istraživanje pomoći naučnicima da shvate kakva imunološka reakcija štiti od ponovne zaraze virusom.

Rojters ističe da naučnici već decenijama obavljaju slična ispitivanja na ljudima kako bi saznali više o bolestima poput malarije, gripa, tifusa i kolere i da bi razvili poboljšane vakcine i načine lečenja tih bolesti.

U prvoj faz polovini dobrovoljaca ubrizgaće se najmanja doza koronavirusa, neophodna da bi se on replicirao. Naučnici očekuju da će postupak rezultirati blagim simptomima ili će oni u potpunosti izostati.

U drugoj fazi, koja će početi na leto, standardnom dozom inficiraće se ostali dobrovoljci.

U studiji učestvuju 64 zdrava dobrovoljaca starosti od 18 do 30 godina, koji su koronavirusom bili zaraženi pre najmanje tri meseca, a sada će biti ponovno zaraženi izvornim sojem SARS-CoV-2.

Zatim će u karantenu i pod lekarskim nadzorom provesti najmanje 17 dana. Svi oni koji razviju simptome lečiće se Regeneronom, monoklonskim antitelima.