(INFOGRAFIKA) Koronavirus u Srbiji: Više od 1.500 zaraženih, raste procenat pozitivnih, identifikovana antitela koja mogu da neutrališu omikron varijantu…?

0
Beta/(AP Photo/David Cliff)

U poslednja 24 sata registrovano je 1.610 novih slučajeva koronavirusa, dok je na kovid-19 testirano ukupno 10.496 građana.

Potvrđeno je da je preminulo 25 osoba.

Prema poslednjim infromacijama, na respiratorima u bolnicama širom Srbije nalazi se ukupno 87 pacijenata.

Procenat pozitivnosti, broj pozitivnih u odnosu na broj testiranih, iznosi 15,33 odsto.

* U prvoj verziji teksta je pogrešno naveden broj novih slučajeva i broj preminulih od posledica kovid-19.

Identifikovana antitela koja mogu da neutrališu omikron i druge varijante korone

Naučnici su identifikovali antitela koja mogu da ciljaju nepromenjene delove novog koronavirusa dok on nastavlja da mutira i evoluira, što je napredak koji bi mogao da dovede do novih terapija za neutralizaciju omikrona i drugih varijanti kovida 19, prenosi RTS pisanje britanskih medija.

Identifikovanje takvih "široko neutrališućih" antitela na proteinu virusa, koje korona koristi da uđe u ljudske ćelije, može da pomogne u razvoju boljih vakcina i antitela koja će biti efikasna ne samo protiv omikrona, već i protiv drugih varijanti koje se mogu pojaviti u budućnosti, rekao je David Visler sa Medicinskog fakulteta Univerziteta u Vašingtonu.

"Ovo otkriće nam govori da fokusiranjem na antitela koja ciljaju visoko očuvana mesta na spajk proteinu, postoji način da se prevaziđe stalna evolucija virusa", ​​istakao je dr Visler.

Do sada su studije pokazale da omikron ima 37 mutacija u spajk proteinu, što delimično objašnjava zašto je ta varijanta mogla da se širi tako brzo, inficirajući ljude koji su već vakcinisani i reinficirajući one koji su se prethodno oporavili.

U novom istraživanju, objavljenom u časopisu Nejčr, istraživači su procenili efekat tih mutacija tako što su razvili onesposobljeni virus koji se ne replicira, nazvan pseudovirus, kako bi proizveo šiljaste proteine na površini.

Istraživači su procenili koliko dobro te različite verzije spajk proteina mogu da se vežu za ACE2 receptor - protein na površini ljudskih ćelija koji virus koristi kao vrata za ulazak i inficiranje tkiva.

Otkrili su da spajk protein omikron varijante može da se veže 2,4 puta bolje od spajk proteina pronađenog u virusu izolovanom na samom početku pandemije.

"To nije veliko povećanje, ali u izbijanju SARS-a 2002-2003, mutacije u proteinu šiljaka koje su povećale afinitet bile su povezane sa većom prenosivošću i infektivnošću", primetio je Visler.

U bolnici u Čačku 23 pacijenta

Na svim odeljenjima u okviru Opšte bolnice Čačak, koja su pretvorena u kovid odeljenja, hospitalizovano je 23 pacijenta. U respiratornom centru smešteno je 6 pacijenata, 1 pacijent je na respiratoru.

U protekla 24 časa primljeno je i otpušteno po troje pacijenata.

Od 175 uzoraka iz Čačka pozitivnih je 16, iz Gornjeg Milanovca od 68 uzoraka pozitivnih je 10, iz Lučana od 21 uzorka pozitivan je 1 i iz Ivanjice od 68 uzoraka pozitivnih je 3. Ukupno 30 pozitivnih od 332 uzorka.

Juče je vakcinisano je 61 lice, od toga 9 lica primilo je prvu dozu, 26 lica je revakcinisano, a 26 lica primilo je treću dozu vakcine.

Za poslednja 24 časa u prijemno-trijažnoj ambulanti Opšte bolnice Čačak, sa simptomima i znacima kovid infekcije bio je 31 pregled, od čega je 20 prvih pregleda.