(INFOGRAFIKA) Koronavirus u Srbiji: Sve manji broj pacijenata na respiratoru, stabilan broj novozaraženih

0
Profimedia

U poslednja 24 časa, koronavirus u Srbiji potvrđen je kod 238 osoba, dok je od posledica infekcije preminulo 5 osoba.

Od poslednjeg preseka, testirano je 8.529 osoba.

Broj osoba na respiratoru sa smanjuje, a sada se na njima nalazi 75 pacijenata.

Epidemiološka slika

Epidemiološka situacija u Srbiji se stabilizuje, ali i dalje je nesigurna, rekao je profesor Branislav Tiodorović, epidemilog.

Manje je pacijenata na lečenju, ali i onih koji dolaze na prvi pregled zbog koronavirusa. 

Negativan PCR test za strance iz određenih država od danas neophodan za ulazak u Srbiju

Prema jučerašnjoj odluci Kriznog štaba, od danas stranim državljanima koji ulaze u Srbiju iz Severne Makedonije, Hrvatske, Rumunije i Bugarske potreban je negativan PCR test ne stariji od 48 sati.

Krizni štab je najavio da će situaciju ponovo procenjivati u narednih pet do sedam dana, kada će odlučivati i o dodatnim merama prema rizičnim državama i o tome da li će za građane Srbije koji se vraćaju u zemlju biti obavezno testiranje ili samoizolacija.

Strah od novog talasa

Epidemiolog Predrag Kon izjavio je da strahuje da će situacija sa ponovnim talasom virusa da se ponovi nakon popuštanja mera i predlaže da zabrana okupljanja, naročito za sportske događaje, ostane na snazi do daljnjeg.

Kon je rekao da ono što se desilo, ne sme da se ponovi.

“Ne smeju se mere popuštati kao prvi put. To naročito važi za sport i svetske utakmice. Ako nema garancije da će se poštovati mere, po meni, ne bi trebalo ikada više da bude publike na utakmicama”, rekao je Kon.

Virus se sigurno adaptira na sve uslove i tu nema dileme. Popustio je, ali još uvek je to daleko od onoga kako se mi ponašamo, smatra Kon.