“Oni koji su preležali koronu imaju imunitet na nju najmanje tri meseca…”

0
Foto: Profimedia

Američki centri za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) nedavno su ažurirali svoje smernice i objavili da se osobe koje su prebolele koronavirus mogu slobodno kretati i družiti sa drugim ljudima naredna tri meseca.

To je izvanredan dodatak smernicama agencije i prvi pokazatelj da imunitet na virus može da traje najmanje tri meseca, piše New York Times.

Naučnici su rekli da bi to mogao i duže da traje, ali još nema konačnih dokaza.  

Iako je tako, CDC i dalje preporučuje fizičko distanciranje, nošenje maski i druge mere predostrožnosti.  

“Ljudi koji su bili pozitivni na COVID-19 ne trebaju da odu u karantin ili da se testiraju ponovo u ta tri meseca, osim ako se pojave simptomi”, stoji u javnim preporukama o tome ko bi trebao da ide u u karantin, navodi CDC.

“Osobe kod kojih se ponovo pojave simptome u roku od tri meseca od prvog dobijanja COVID-19, možda će trebati ponovo da se testiraju, ako ne postoji drugi uzrok njihovih simptoma”, savetuje CDC.

Lekari su izvestili o nekim slučajevima kada je izgledalo kao da su osobe zaražene po drugi put nakon oporavka, ali stručnjaci su rekli da to verovatno predstavljaja ponovnu pojavu simptoma od početnog koronavirusa.

 “Do danas nema dokaza o bilo kakvoj ponovnoj infekciji u roku od 90 dana od prvobitne dijagnoze”, rekao je portparol CDC.

(Beta)