(INFOGRAFIKA) Koronavirus u Srbiji: Sve manje novozaraženih, Krizni štab zaseda sutra, “kolektivni imunitet do jeseni”

0
Foto: Profimedia

U poslednja 24 sata u Srbiji je na koronavirus testirano 12.089 osoba, od kojih je pozitivno 901 slučaj.

Potvrđeno je da je preminulo 18 osoba.

Na respiratorima se nalazi 98 osoba.

Procenat pozitivnosti, broj pozitivnih u odnosu na broj negativnih, iznosi 7,45 odsto.

Krizni štab zaseda u petak u 15.30.

Krizni štab za borbu protiv koronavirusa zasedaće u petak u 15.30, saopštila je Vlada Srbije, a preneo RTS.

Ministar zdravlja Zlatibor Lončar rekao je da će na sednici biti urađena detaljna analiza i presek stanja u vezi sa brojevima zaraženih koronavirusom, na osnovu čega će se, kaže, donositi dalje odluke.

Ministar je pozvao sve da ne izlaze sa nekim najavama i preuranjenim očekivanjima.

Ministar je naveo da će se na osnovu podataka koje Krizni štab bude imao, maksimalno izaći u susret građanima, dodajući da se mora voditi računa o ekonomiji, ali pre svega o zdravlju i životima ljudi.

Nastojaćemo da mere budu maksimalno relaksirane u skladu sa brojevima, koji sutra budu analizirani, rekao je Lončar posle potpisivanja sporazuma o saradnji između Ministarstva zdravlja i “Er Srbije”, u okviru koje će zdravstvenim radnicima iz kovid sistema biti dodeljeno 10.000 vaučera sa popustom od 50 odsto za letove te kompanije.

Imunolog: Kolektivni imunitet do jeseni, ako se nastavi vakcinacija

Imunolog Dušan Popadić izjavio je danas da ne misli da su trenutne mere protiv korone posebno restriktivne, tako da nije siguran “da ima sad mesta za dalje popuštanje generalno, naročito nema mesta opuštanju pojedinca”.

“Poslednjih nekoliko dana broj otkrivenih slučajeva novozaraženih se kreće oko hiljadu što je svakako bolje nego prethodnih nedelja, ali još nije dovoljno dobro i nikako ne treba da se u potpunosti opuštamo. Kad kažem ne treba da se opuštamo mislim da svaki pojedinac treba da se pridržava maksimalno propisanih epidemiloških mera”, rekao je Popadić za Radio televiziju Srbiji.

On je rekao da smo “još uvek dosta daleko” od kolektivnog imuniteta.

“Kada bude 95 odsto punoletnog stanovništva imunizovano, onda ćemo moći da pričamo o nekom kolektivnom imunitetu koji će da štiti one najslabije medju nama. Nismo još blizu, ako se ovim tempom nastavi možda do jeseni, ako ne dođe do nekog preteranog opuštanja i usporavanja procesa imunizacije onda ćemo negde na jesen imati neuporedivo povoljniju situaciju”, ocenio je Popadić.

On je naveo i da je “najvažnije od svega što je moguća brža imunizacije, da se satre pandemija u svom korenu”.

U Beogradu vakcinisana skoro polovina građana

U Beogradu je do sada vakcinisano 639.179 punoletnih lica što iznosi 45,9 odsto punoletnog stanovništva glavnog grada, saopštio je danas zamenik gradonačelnika Goran Vesić.

Revakcinisano je 36,6 odsto punoletnog stanovništva odnosno 510.301 osoba, a u populaciji starosti izmedju 65 i 74 godina imunizovano je njih 75,74 odsto.

Od početka procesa masovne imunizacije u Beogradu dato je 1.149.480 doza vakcina.

“U Beogradu treba da se vakciniše još 57.094 lica kako bi tačno polovina stanovnika bila zaštićena. Pozivam građanke i građane da se vakcinišu”, napisao je Vesić na svom nalogu na Fejsbuku.

Naveo je da će autobus za vakcinaciju danas biti u Velikom Mokrom Lugu na platou ispred Mesne zajednice, u Ulici Nikole Grulovića 14, a tokom vikenda na Sava promenadi i na Zemunskom keju.

Šekler: Ne treba se “zaletati” u davanju treće doze

Virusolog Milanko Šekler izjavio je da se ne treba “zaletati” u davanju treće doze vakcine protiv koronavirusa, jer još uvek veliki broj građana u Srbiji nije primio ni prvu dozu.

“Ja sam spomenuo da bi treća doza trebala da se primi da bi se smirili stariji građani koji su se sekirali, jer misle da nemaju zaštitu ako nemaju antitela”, rekao je Šekler za televiziju Prva.

Antitela nisu merilo zaštite, dodao je. “Neko ko ima antitela može da se inficira, a neko ko ima nula antitela, može da se inficira bez teške kliničke slike”, objasnio je on.

Virusolog je rekao da nije zadovoljan brojem vakcinisanih, jer i dalje “ne razume” šta ljude sprečava da se vakcinišu u većem broju.

KBC “Zvezdara” izlazi iz kovid režima

“Kliničko-bolnički centar ‘Zvezdara’ više nema kovid pacijente i prelazi u ne-kovid režim rada, a početkom sledeće nedelje u ne-kovid režim preći će i KBC ‘Dr Dragiša Mišović’, izjavio je direktor Infektivne klinike KCS dr Goran Stevanović, a preneo RTS.

Stvanović je istakao da zahvaljujući rezultatima uspešne vakcinacije i sprovedenih epidemioloških mera, broj novoobolelih korona virusom značajno pada, što je omogućilo da pojedine bolnice izađu iz kovid sistema, i da se posveti veća pažnja pacijentima koji nemaju kovid i koji su trpeli u proteklom periodu.

Stevanović je dodao da je u pripremi za izlazak iz kovid režima i bolnica u Mladenovcu.

“Sve to govori u prilog tome da se situacija smiruje, ali i pored toga ne možemo da kažemo da je priča završena, jer direktno od našeg ponašanja i broja vakcinisanih zavisi kako će se nadalje odvijati situacija”, rekao je Stevanović novinarima nakon sastanka direktora kovid bolnica sa ministrom zdravlja.

Stevanović je ukazao da ima primera šta se dešava kada se zajednice previše opuste, poput slučaja Indije, te upozorio da svi i dalje moraju da budu oprezni, jer je, kaže, ovo daleko od “završene priče”.