“Ja sam za to da sve pustimo normalno da živi i funkcioniše. Samo imam jedan uslov…”: Dr Branislav Tiodorović za novi Nedeljnik otvoreno o svemu

0
Vladimir Zivojinovic / AFP / Profimedia

Epidemiolog i član Kriznog štaba Branislav Tiodorović koristi egzaktne podatke kada analizira epidemiološku situaciju, poboljšanja meri oprezno, a trenutke opuštanja, kaže, ne broji. Jer ih nema.

Zato nas poziva u vreme kada smo zakazali intervju i kaže: “Hajde samo malo da odložimo, seo sam sa drugarima u baštu kafića posle skoro godinu i po dana, uz poštovanje svih mera, naravno.”

Kada se kratko druženje završilo – a moglo je da bude organizovano i u nekom od uvučenih separea jer je Krizni štab prethodno popustio mere – već u prvim rečenicama razgovora rekao nam je da to što “građani zovu popuštanjem zapravo nije nikakvo popuštanje”.

“To je usklađivanje sa trenutnom situacijom. Biću iskren i otvoren – da li bi vredelo da smo mi ostavili i dalje zatvorene kafiće i restorane, a već svi znamo i po Beogradu i po drugim gradovima da su i unutra sedeli ljudi? Neko će reći – hajde da kažnjavamo. I ja sam saglasan. Ama da li imamo dovoljno ljudi u tom sistemu nekakve represije i da li represija može da poništi fizički kontakt koji je već ostvaren i štetu koja je već načinjena?”

Ceo razgovor sa epidemiologom i članom Kriznog štaba objavljen je u novom broju Nedeljnika, koji je na svim kioscima od četvrtka, 13. maja

Digitalno izdanje i pretplata na nstore.rs

Svi čitaoci na poklon dobijaju primerak Njujork tajmsa na srpskom