(INFOGRAFIKA) Koronavirus u Srbiji: Stigle nove brojke i ruska vakcina, stara priča o odgovornosti i još malo o “čipovanju”

0
Foto Profimedia

U poslednja 24 sata u Srbiji je na koronavirus testirano 14.444 osoba, njih 3.236 je pozitivno.

Potvrđeno je da su preminule 44 osobe.

Prema poslednjim podacima Ministarstva zdravlja i Instituta “Batut”, na respiratorima u bolnicama širom Srbije nalazi 269 pacijenta.

Procenat pozitivnosti, broj pozitivnih u odnosu na broj testiranih, iznosi 22,40 odsto.

Korona presek po gradovima: U Beogradu 800 novih slučajeva, pad broja zaraženih i u ostalim mestima

Vlada Srbije potvrdila je mere Кriznog štaba da restorani i kafići 31. decembra i 1. januara rade do 18 sati, a objekti prehrambene robe do 20 sati. Neće biti organizovanog dočeka Nove godine, kao ni reprize.

Posle prazničnih dana, na snazi ostaju stara ograničenja.

Sa poslednje konferencije predstavnika Кriznog štaba u ovoj godini jedinstvena poruka – poziv na odgovornost u “prelomnom trenutku”.

Dr Janković: Ne da je svako okupljanje rizično, nego se ograničite na uži krug porodice

Imunolog dr Srđa Janković rekao je da brojke koje se smanjuju deluju ohrabrujuće, ali da se poboljšanje stanje dešava postepeno.

Janković je, gostujući u dnevniku RTS, rekao da doček Nove godine treba da se ograniči na proslavu u užem krugu porodice.

“Svako okupljanje je rizično. Trenutno je zabrana okupljanja više od pet ljudi. Ja ne savetujem nikome da slavi s više ljudi”, rekao je Janković.

Ako bude okupljanja, naveo je, rizikuje se da se epidemija ponovo pogorša u januaru.

On je rekao da je teško reći da li je nešto moglo drugačije ili bolje da se uradi da se spreči širenje epidemije od onoga kako je rađeno.

On je naveo da se ne zna koliko traje imunitet po primanju vakcine.

“Još je rano da pričamo o kolektivnom imunitetu. Vakcina je moćno sredstvo, ona štiti i individuu i kolektiv”, rekao je.

“Ne, vakcinacija nije čipovanje. Ne može čip da se ubaci kroz tečnost… Bar za sada ne može”

(Beta) – Epidemiolog dr Predrag Kon, komentarišući “teorije zavere” koje se masovno šire internetom, a među kojima i onu da se vakcinacijom ljudi čipuju, rekao je da to nije tačno i da čip ne može da se ubacuje kroz tečnost.

“Bar za sada ne može”, rekao je Kon gostujući na televiziji Pink.

Kon je rekao da pronalazak vakcine protiv virusa korona pokazuje da ima razloga za optimizam za sledeću godinu.

“U ovoj zemlji postoji regulatorno telo. To je najviše što može da se u jednoj državi napravi da su stručnjaci koji se samo time bave odgovorni da daju sertifikat da se nešto može koristiti”, naveo je on.

Dodao je da zasad dozvolu za korišćenje u Srbiji ima samo Fajzerova vakcina.

“Znam da Fajzerova vakcina treba nedeljno da stiže”, naveo je Kon.

Dinamika isporuke je, dodao je, veoma značajna.

“Bez dozvole Agencije za lekove nema ništa da se radi”, rekao je.

Naveo je da to što se u Nemačkoj govori samo o jednoj vakcinaciji, a ne dve kao kod nas, Kon je rekao da je proizvođač naveo da dve doze stvaraju dovoljan imunitet.

Stigle prve doze ruske vakcine: “U upotrebi odmah posle Nove godine…”

U Srbiju je stiglo oko 5.000 doza ruske vakcine “Sputnjik V”.

Državni sekretar Ministarstva zdravlja Mirsad Đerlek izjavio je da će ruska vakcina Sputnjik V biti “u upotrebi odmah posle Nove godine”, prenosi N1.

Vakcinacija se očekuje u prvim danima nove godine.

Ministar zdravlja Zlatibor Lončar rekao je juče da je ispitivanje ruske vakcine u Agenciji za lekove i medicinska sredstva pri kraju i da se očekuje da bude završeno u prvim danima nove godine.

U Srbiji je 24. decembra počela vakcinacija protiv koronavirusa vakcinom kompanija “Fajezer” i “Biontek”.

Državni sekretar Ministarstva zdravlja Mirsad Đerlek izjavio je da će ruska vakcina Sputnjik V biti u upotrebi odmah posle Nove godine, jer je potrebno dan-dva za uvoznu dozvolu i sertifikat za upotrebu.

Đerlek je novinarima rekao Srbija sa Fajzerovom i ruskom vakcinom može mnogo ozbiljnije da se suprotstavi kovid-19.

Đerlek je apelovao na građane da se što masovnije odazovu vakcinaciji i najavio veće količine vakcina od sredine januara.

“Bolnica u Batajnici se puni brzinom svetlosti, nikada nemamo slobodnih kreveta…”

Diretorka kovid bolnice u Batajnici Tatjana Adžić Vukićević izjavila je danas da se kapacitet te bolnice puni “brzinom svetlosti” i da su kreveti praktično non stop popunjeni pacijentima.

“U funkciju smo pustili 524 kreveta, to je sa krevetima svih naših intenzivnih i poluintenzivnih nega. Najpunije je bilo 13. decembra kada je pacijanata bilo baš 524”, rekla je Vukićević za TV Prva.

Prema njenim rečima, “krevet bude jako malo prazan, mi se punimo brzinom svetlosti, svaki dan imamo između 40 i 50 prijema”.

“Od kad je počela da radi naša bolnica možda je samo dva, tri puta bila sa 487 i 494 prijema, ali uvek idemo na 500. Napominjem da bolnica ima kapacitet 930 postelja, taj drugi deo još nije pušten u rad. Ali tih petsto i nešto kreveta je praktivno non stop popunjeno”, rekla je Vukićević.

Ona je istakla da zdravstveni radnici ulažu nadljudske napore, naročito u odeljenju intenzivne nege.

Na pitanje da li smatra da su mere za predstojeće praznike trebalo da budu strožije, ona je odgovorila da je “uvek za strožije mere” i da veruje da tako misli većina njenih kolega.

“Sačekajmo, strpimo se, dočekajmo ovu Novu godinu u kući sa najmilijima da bi sledeću mogli kako smo i ranije slavili”, rekla je Vukićević.

Ona je rekla i da je brzo saniran kvar kada je nedavno pukla cev sa vodom u bolnici, pri čemu, kako je istakla, niko nije bio ugrožen niti je trepeo proces rada.

Lončar: “Kažem vam da proslava za Novu godinu neće biti. Kontrolisaćemo sve…”

na konferenciji Kriznog štaba za medije dr Zlatibor Lončar je rekao da je ovo najverovatnije poslednja konferencija u ovoj godini, kao i da želi da se zahvali lekarima, medicinskom osoblju i “svim herojima” u borbi protiv pandemije koronavirusa.

“Neizmerna je zahvalnost članovima Kriznog štaba, vojnicima, svim policajcima, posebno kada su se nalazili pored bolnica, infektivnih odeljenja, uspostavljajući sistem da nam bude lakše, da se osećamo sigurnije…”, rekao je ministar zdravlja.

“Mi sada nismo ni svesni šta su oni uradili i šta rade. To će tek vreme pokazati. Kako su se žrtvovali. Medije molim da to imate u vidu i da u svakom momentu imate zahvalnost prema tim ljudima”, dodao je on.

Istakao je da u ovom trenutku “imamo nešto manje od 3.000 zaraženih zdravstvenih radnika, od toga nešto više od 50 je na bolničkom lečenju”.

Lončar je istakao da bi prva sledeća isporuka Fajzerove vakcine trebalo da bude 4. januara i da će doze stizati na svakih sedam dana.

“Što se tiče ruske vakcine, one su na ispitivanju, očekujem da budu završena u prvim danima sledeće godine”, rekao je Lončar.

Dodao je da o čekuje i da se nada da će i kineska vakcina uskoro dobiti dozvolu za upotrebu.

Na pitanje da prokomentariše promociju proslave Nove godine u pojedinim lokalima i hotelima, ministar zdravlja je rekao da “proslave u hotelima neće biti moguće”.

“Ja vam kaže da proslava neće biti. Na vreme vratite ljudima pare. Imaćemo dovoljno i inspekcije i policije. Kafići, restorani moraju da se zatvore do 18 časova, prodavnice do 20 časova i to je tako”, rekao je Lončar.

SPECIJALNA NOVOGODIŠNJA AKCIJA

104 NEDELJNIKA i 12 poklon knjiga po neverovatnoj ceni od samo 11.999 dinara!

52 NEDELJNIKA i poklon knjiga “ISTORIJA 21. VEKA” za samo 7.999 dinara!