Vakcina AstraZenece i Univerziteta Oksford odobrena za korišćenje u Velikoj Britaniji

0
Fotografija: Profimedia

Vakcina protiv koronavirusa koju su proizveli Univerzitet Oksford i kompanija AstraZeneca odobrena je za upotrebu u Velikoj Britaniji.

“Vlada je prihvatila preporuku Agencije za lekove (MHRA) da odobri vakcinu Oksforda i AstraZenece”, saopštilo je britansko Ministarstvo zdravlja.

Kako prenosi BBC, Velika Britanija je poručila 100 miliona doza ove vakcine, što je dovoljno za vakcinaciju 50 miliona ljudi.

AstraZeneca je objavila da su odmah danas poslate naručene doze, kako bi sa vakcinacijom moglo da se krene već od početka nove 2021. godine.

“Britansko regulartorno telo izdalo je nalog za hitno odobrenje vakcine koju su zajedničkim radom proizvele AstraZeneca i Univerziteta Oksford. Odobrenje je izdato za imunizaciju starijih od 18 godina i podrazumeva da pacijenti primaju dve doze u razmaku od 4 do 12 nedelja jer se taj model pokazao kao najbolji, a kod testiranih pacijenata nije doneo bilo kakve nuspojave”, objavili su iz kompanije.

Izvršni direktor kompanije Paskal Sorio poslao je optimističnu poruku, istakavši da je ovo veoma važan trenutak za milione Britanaca.

“Jedan od najvažnijih trenutaka od početka pandemije za sve one koji će primiti ovu vakcinu. Naša vakcina je efikasna, jednostavna za uptorebu i AstraZeneca je isporučuje bez ostvarivanja ikakvog profita. Zahvaljujem se ovom prilikom svim kolegama iz naše kompanije, sa Univerziteta Oksford i iz britanske vlade, kao i desetinama hiljada volontera koji su učestvovali u kliničkim ispitivanjima”, poručio je Sorio.

Detalji o trećoj fazi ispitivanja oksfordse vakcine, kako je popularno nazivaju širom sveta, objavljeni su u izveštaju 8. decembra, u naučnom časopisu Lancet.

Iz kompanije su poručili da nastavljaju da proširuju svoje kapacitete kako bi u 2021. godini uspeli da proizvedu 3 milijarde doza, čekajući odobrenje i drugih država i regulatornih tela.

Podsetimo, Britanci su prvi odobrili i upoterbu Pfizerove vakcine i prvi su počeli sa vakcinacijom stanovništva.

SPECIJALNA NOVOGODIŠNJA AKCIJA

104 NEDELJNIKA i 12 poklon knjiga po neverovatnoj ceni od samo 11.999 dinara!

52 NEDELJNIKA i poklon knjiga “ISTORIJA 21. VEKA” za samo 7.999 dinara!