(INFOGRAFIKA) Koronavirus u Srbiji: Skoro 5.300 novozaraženih, “đaci u manjim grupama na ocenjivanje u školu”, kafići i tržni centri ostaju zatvoreni…

0
Foto: Profimedia

Brojke

U poslednja 24 sata u Srbiji je na koronavirus testirano 17.684 osoba, od kojih je 5.297 pozitivno.

Potvrđeno je da su preminula 37 osoba.

Prema poslednjim podacima Ministarstva zdravlja i Instituta “Batut”, na respiratorima je 243 pacijenta.

Procenat pozitivnosti, broj pozitivnih u odnosu na broj testiranih, iznosi 29,95 odsto…

“Đaci u manjim grupa na ocenjivanje u školu, bez PCR testa pri ulasku u Srbiju za one koji su se vakcinisali”: Nove odluke Kriznog štaba

Pokrajinski sekretar za zdravstvo Zoran Gojković rekao je na konferenciji za medije da postojeće mere neće biti ublažene jer je i dalje veliki broj novozaraženih.

“Taj broj ne možemo kazati da je stabilizovan, povećava se minimalno u odnosu na svaki prethodni dan što govori da su postojeće mere sigurno doprinele tome da nemamo nagli eksponencijalni rast”, naglasio je Gojković, a prenosi RTS.

Pošto su brojevi i dalje visoki, potrebno je, ističe, da nastavimo da radimo ono što smo i do sada.

“Da se svi maksimalno pridržavamo postojećih mera i da se svi vakcinišemo, na tome moramo da insistiramo jer nas samo vakcina može dugoročno izvući iz epidemije u kojoj se nalazimo godinu dana”, naglašava pokrajinski sekretar za zdravstvo.

Naglašava da su na sednici analizirane dve stvari.

Prva je, navodi, zahtev Ministarstva prosvete i škola da se omogući, prvenstveno đacima koji su od početka godine onlajn, da uz sve moguće mere ocene daju u malim grupama u školama gde za to postoji mogućnost.

“Ministarstvo prosvete će u koordinaciji sa lokalnim samoupravama pokušati da iznađe mogućnost i model da učenici dođu, kada je neophodno da se ocene, a mora da postoji lični kontak, da im se dozvoli da obave oceinjvanje”, navodi Gojković.

Druga stvar je, ukazuje, ulazak građana Srbije u Srbije.

“Svi oni koji budu potpuno vakcinisani, sa potvrdom o vakcinaciji, i to sa potvrdom iz Srbije, moći će da uđu u Srbiju bez pi-si-ar testa i bez izolacije kao što je do sada bila”, napomenuo je Gojković.

Prema njegovim rečima, ista situacija je i sa ljudima koji nisu državljani Srbije, strancima.

“Moći će bez testa i karantina da uđu u Srbiju ukoliko su vakcinisani vakcinama iz Republike Srbije. Potpuna vakcinacija podrazumeva dve doze ‘sputnjila’, dve doze ‘Fajzera’, dve doze ‘Sinofarma’.S obzirom da Astra-Zeneka za sad ima jednu dozu, podrazumeva se da je jedna doza u ovom trenutku u ravni sa ove tri vakcine”, napominje Gojković.

Završena sednica Kriznog štaba: “Nema ublažavanja mera…”

Na sednici Kriznog štaba za borbu protiv koronavirusa razmatrana je epidemiološka situacija u Srbiji i odlučeno je da neće biti ublažavanja postojećih mera.

Takođe je odlučeno da se građanima Srbije koji su potpuno vakcinisani Sinofarm, Fajzer i Sputnjik vakcinom, kao i onim građanima koji su primili jednu dozu vakcine AstraZeneca, omogući da bez negativnog PCR testa ulaze u zemlju, prenosi N1.

Pokrajinski sekretar za zdravstvo Zoran Gojković izjavio je nakon sednice Kriznog štaba da je i dalje veliki broj zarađenih građana i da su postojeće mere doprinele da ne dođe do naglog eksponencijalnog rasta novozaraženih.

„Potrebno je da se svi maksimalno pridržavamo postojećih mera i da se svi vakcinišemo jer nas jedino vakcine dugoročno mogu izvući iz epidemije“, rekao je Gojković.

Podsetimo, zamenik gradonačelnika Beograd Goran Vesić zahteva da tržni centri i ugostiteljski objekti budu otvoreni uz posebne uslove i mere, dok epidemiolog Predraga Kona kaže da to još nije realno jer je aktivnost virusa velika.

„Moramo biti realni, objektivno sagledati situaciju. Noćas je bila teška noć, bila još komplikovanija situacija, pune su bolnice takoreći potpuno, ambulante su radile skoro do kraja dana i noći, imamo povećanje broja pregleda. Nemamo nijedan podatak koji kaže da možemo da ublažimo mere“, rekao je epidemiolog Branislav Tiodorović za RTS uoči sednice Kriznog štaba.

Prema njegovim rečima, bilo bi „razumno izdržati do kraja ove nedelje sa ovim merama i pokušati da stabilizujemo situaciju“.

“Veliki broj poziva građana zbog povišene temperature i transporta kovid pacijenata”: Hitna pomoć o prethodnoj noći u Beogradu

U toku protekle noći građani Beograda pozivali su službu Hitne pomoći 120 puta od čega je 13 intervencija bilo na javnim mestima.

Tokom noći i sinoć nije se dogodila nijedna saobraćajna nezgoda, a najviše poziva građana bilo je zbog povišene telesne temperature i transporta kovid pacijenata.

Kako je agenciji Beta rečeno, sinoć u 19.10 sati u Ugrinovačkoj ulici, kod pošte, prijavljeno je da je žene ubodena nožem.

Tiodorović: Sednica Kriznog štaba će biti teška

Epidemiolog i član Kriznog štaba Branislav Tiodorović rekao je uoči sednice da moramo da izdržimo još ovu nedelju sa postojećim merama jer je situacija u bolnicama teška.

“Moramo biti realni, objektivno sagledati situaciju, noćas je bila teška noć, bila još komplikovanija situacija, pune su bolnice takoreći potpuno, ambulante su radile skoro do kraja dana i noći, imamo povećanje broja pregleda, nemamo nijedan podatak koji kaže da možemo da ublažimo mere”, naglašava epidemiolog.

Očekivan je, kaže, bio manji pad broj zaraženih, a bilo je i povećanja.

“Mislim da je razumno izdržati do kraja ove nedelje sa ovim merama i pokušati da stabilizujemo situaciju”, navodi Tiodorović.