“Bamlanivimab” – lek komplikovanog naziva “namenjen pacijentima koji mogu da razviju težak oblik koronavirusa”

0

Bamlanivimab, lek komplikovanog naziva koji može da spreči komlikovanje kliničke slike usled zaraze koronavirusom, stigao je u Srbiju. U svetu je ova terapija postala poznata kada se njome lečio Donald Tramp, tada prvi čovek Amerike.

Prof. Medicinskog fakulteta, klinički farmakolog dr Srđan Pešić navodi da je Bamlanivimab namenjen pacijentima koji imaju lake i umerene simptome, ali koji su u riziku da dobiju težu sliku zbog hroničnih i drugih oboljenja.

“Namenjen je pacijentima koji su se tek razboleli, a koji su kritični po određenim kriterijumima da dobiju teške oblike kovida. Pre svega ljudima starijima od 65 godina, koji imaju pridružene bolesti, kardiovaskularne probleme, hipertenziju, bolesne bubrege, problem sa plućima…”, objašnjava Pešić, a prenosi RTS.

Kako kaže u pitanju su gotova antitela koja su napravljena u laboratoriji, a koja reaguju u toj prvoj fazi, sprečavaju da virus uopšte uđe u naše telo ili sprečava da se on i dalje replikuje i dalje proširi kroz naš telo.

Dodaje da lek sadrži veću količinu antitela nego krvna plazma čoveka koji je preležao kovid sa težom kliničkom slikom i ističe da je najbolje uzeti lek u ranoj fazi, onda kada naš organizam još nije stvorio antitela ili makar ne veću količinu antitela. 

S druge strane, kako kaže, bamlanivimab nije odobren za pacijente koji su već hospitalizovani zbog kovida ili su na kiseoniku zbog ove bolesti jer njima ne pomaže ili čak može da pogorša stanje. 

“Ukoliko bi se lek davao pacijentima koji su na kiseoniku ili mehaničkoj ventilaciji moglo bi još da bude i kontraproduktivno”, ističe Pešić

Kako kaže, jako je bitno dati lek na vreme.

“Kada pacijent dođe u kovid bolnicu on je bolestan već duže vreme i kasno je da ovaj lek primi, zato je jako bitno da ovaj lek bude dostupan za davanje u kovid ambulantama ili eventualno u dnevnim bolnicama koje bi se organizovale pored kovid ambulanti”, objašnjava Pešić.

Ističe da se lek ne može uzimati preventivno.

“Lek se ne može davati preventivno već onda kada imamo pacijenta koji se već zarazio. Onog sekunda kada mi imamo pozitivan pi-si-ar test ili kada imamo potvrdu da je pacijent zaražen, a da pripada grupi kritičnih pacijenata ovaj lek treba primeniti. To je nekih prvih pet, šest do sedam dana, posle desetog dana biće kasno. Znači, lek mora da se da u ranoj fazi pre nego što pacijent uopšte dođe u bolnicu”, objašnjava dr Pešić

Naglašava da lekovi samo ublažavaju posledice i nisu zamena za vakcinu.