(INFOGRAFIKA) Koronavirus u Srbiji: Skoro 2.000 zaraženih, “ne možete sprečiti ljude da slave Novu godinu”, “ne znam koja je funkcija lekara u Kriznom štabu…”

0
(Beta/AP Photo/Yuki Iwamura)

U poslednja 24 sata, registrovano je 1.907 novih slučajeva koronavirusa, dok je na kovid-19 testirano ukupno 10.888 građana.

Potvrđeno je da je preminula 21 osoba.

Prema poslednjim informacijama, na respiratorima u bolnicama širom Srbije nalazi se ukupno 89 pacijenata.

Procenat pozitivnosti, broj pozitivnih u odnosu na broj testiranih iznosi 17,51 odsto.

Šekler: “Kada ponovo skoči broj zaraženih, miksujte deset sekundi iz bolnica, a deset o novogodišnjim koncertima”

Doktor Milanko Šekler, virusolog i mikrobiolog Veterinarskog specijalističkog instituta u Kraljevu, izjavio je danas da ne zna koja je uloga Kriznog štaba u Srbiji i da za mišljenje o povećanju broja zaraženih od koronavirusa “treba pitati politički deo tog štaba”.

Šekler je za TV Prva rekao da je još od juna na snazi zabrana okupljanja na javnom mestu više od 500 ljudi, kao i da u merama piše da ako hoćete da prisustvuje više od tog broja morate da tražite mišljenje Kriznog štaba

“Pitajte politički deo Kriznog štaba ako dođe do porasta novozaraženih, oni bolje znaju nego lekari za koje nisam siguran koja im je funkcija u Kriznom štabu i šta treba da rade”, rekao je Šekler.

Televizijama je preporučio da ako žele da tačno informišu javnost, kada za par dana ili nedelja drastično bude porastao broj zaraženih, “treba da miksuju deset sekundi koncerta, deset sekundi iz bolnice”.

Šekler je na pitanje o organizaciji dočeka Nove godine na trgovima rekao da je najopasnije kad neko “misli da sve zna” i poveruje da sve može.

“Dakle, u Evropi su svi bili glupi i zabranili su proslave, jer nisu znali da mogu da proslavljaju, a mi smo videli šansu da pružimo Evropi ono što ona neće, jer kod nas nema koronavirusa i sve je super”, rekao je doktor.

Govoreći o omikron soju koronavirusa, ocenio je da se u Srbiji i okruženju gde broj vakcinisanih nije prešao 50 odsto ukupne populacije, može se očekivati veliki broj zaraženih, kao i da se očekuje manje hospitalizovanih nego pre, ali da će ih biti “dovoljno da napune ceo sistem”.

Prognozu da je omikron poslednji soj, nazvao je previše optimističnom, jer još postoji i delta soj koji je jako prenosiv, ali da veliki broj mutacija daje nadu da neće svaka biti “u korist virusa”.

Od danas pooštreni uslovi za ulazak u Crnu Goru

Od danas se pooštravaju uslovi za ulazak u Crnu Goru, saopšteno je iz crnogorskog Ministarstva zdravlja. Crnogorski državljani i stranci mogu da uđu preko svih graničnih prelaza uz posedovanje jednog od dva dokaza iz kovid potvrde.

Prvi dokaz je da je osoba potpuno vakcinisana propisanim brojem doza vakcina protiv koronavirusa, i da od druge doze vakcine nije prošlo više od šest meseci, ili da je osoba prebolela kovid-19, prenosi RTCG.

U oba slučaja, kako je saopšteno iz Ministarstva zdravlja, mora se posedovati ili negativan PCR test koji nije stariji od 72 sata ili brzi antigenski koji nije stariji od 48 sati.

"Državljani Crne Gore i stranci sa privremenim boravkom mogu da uđu u zemlju bez ovih dokaza, ali uz određivanje samoizolacije u trajanju od 10 dana koju je moguće prekinuti najranije nakon tri dana posle negativnog PCR testa", navode iz Ministarstva zdravlja.

Radojičić: Ne možete sprečiti ljude da slave Novu godinu

Epidemija i novi soj koronavirusa su u celom svetu ponovo zaključali ljude. I u Srbiji brojevi zaraženih ponovo rastu.

Doktor Zoran Radojičić ističe da je epidemiologija savremena nauka i da današnji epidemiolozi nisu epidemiolozi 19. i 20. veka. Smatra da je činjenica da više ne mogu da se primenjuju stare metode koje kažu da lokdaun treba da traje mesecima.

"To je nefunkcionalno. Srbija je imala skokove koji su se smirili pre nekoliko meseci i imamo jasnu informaciju da ovaj soj izaziva manje teške forme. Naravno, moramo voditi računa, nositi maske i držati distancu, ali moramo i funkcionisati. Ovo jako dugo traje i ne možemo da izdrživo u lokdaunu toliko dugo", ističe Radojičić, a prenosi RTS.