(INFOGRAFIKA) Koronavirus u Srbiji: Rekordan broj pacijenata na respiratoru, “Krizni štab ne živi pod diktatom”, zašto je poskupeo PCR test

0
Foto: Profimedia

Možda smo se svi mi – čovečanstvo, zapravo – umorili od korone, ali se ona sigurno nije umorila od nas.

O tome su za Nedeljnika govorili i pisali lekari i stručnjaci, pisao profesor Aleksandar Baucal, to smo istraživali za ovaj broj, koji pada otprilike devet meseci (ceo jedan novi život!) otkako je, onako dramatično, u Srbiji uvedeno vanredno stanje.

Sutra se opet sastaje Krizni štab pa bi opet nešto moglo da bude uvedeno (ili izvedeno).

Brojke

U poslednja 24 sata u Srbiji je na koronavirus testirano 17.460 osoba, njih 5.129 je pozitivno,

Potvrđeno je da je preminulo 47 osoba.

Prema poslednjim podacima Ministarstva zdravlja i Instituta “Batut” na respiratorima u bolnicama širom Srbije nalazi se 353 pacijenta.

Procenat pozitivnosti, broj pozitivnih u odnosu na broj testiranih, iznosi 29,37 odsto.

Novi korona presek po gradovima: Pad broja novozaraženih u Beogradu, situacija bolja i u ostalim mestima…

“Relaksiranje mera ne bi moglo da bude tema sednice Kriznog štaba, trenutna situacija to ne dozvoljava…”

Imunolog i član Kriznog štaba Srđa Janković izjavio je da on, kao medicinski član štaba može da govori u ime svojih kolega, i smatra da “relaksiranje mera ne bi moglo da bude tema sednice u petak, jer trenutna situacija to ne dozvoljava i ne opravdava”.

Janković je za televiziju Pink rekao da ne bi želeo da prejudicira nove mere, ali ne bi govorio ni o starim, osim o tome da se one moraju poštovati.

“Već nekoliko puta se dešava da se pred sednice Kriznog štaba spekuliše i licitira šta će biti odluka na sednici pa se stvara atmosfera da, ako naše razmatranje situacije tog trenutka ne rezultira novim, dramatičnim, spektakularnim merama, onda je sednica bila besmislena i uzaludna”, naglasio je Janković, a prenosi N1.

Janković je ocenio da situacija u bolnicama nije dobra, da je sistem opterećen do krajnih granica, ali da on nije “pukao”, jer se pacijentima i dalje pruža neophodna pomoć. 

Mnogi zdravstveni radnici ispali su iz stroja, ali ima onih koji i dalje rade, a sve kako sistem ne bi pukao. Zato je važno poštovati mere i ne okupljati se bez preke potrebe, naglasio je on. 

“Ako se budemo okupljali iz bilo kog razloga koji nije nasušna životna potreba, u sledeću godinu ćemo ući sa opasnošću da još više ljudi oboli”, upozorio je Janković. 

Šta je rekao o proslavi Svetog Nikole, pročitajte OVDE.

Dr Kon o povećanju cene PCR testova: “Ima funkciju odvraćanja…”

Epidemiolog dr Predrag Kon izjavio je danas da je još uvek veći broj prijema pacijenata zaraženih koronom nego otpust, i da ćemo tek kada se desi suprotno, moći da se malo smirimo i opustimo.

“Zdravstveni sistem je pod ogromnim iskušenjima i neverovatnim pritiskom, ovo može da se meri samo sa ratnim stanjem”, rekao je dr Kon za TV Prva.

Govoreći o povećanju cena PCR testova, on je naveo da je to očigledno ekonomska stvar ali ima i “funkciju odvraćanja, jer oni koji to žele da urade samo zbog putovanja mogu i da odustanu”.

“Razmišljanje o ceni nije u fokusu jednog epidemiloga”, rekao je dr Kon, koji je član Kriznog štaba za borbu protiv korone.

On je rekao da uvek govori da je aspekt medicinskog dela Kriznog štaba i političkog “po prirodi stvari suprotan”.

“Ali da se razumemo, u istom smo Kriznom štabu. Ono što izlazi iz svega toga je na kraju krajeva ipak zajednička odluka. Ali mora da se shvati da će uvek medicinski deo biti uzdržan ako te odluke nisu potpuno u skladu sa onim što predlaže”, rekao je dr Kon.

On je naglasio i da “ako neko misli da medicinski deo Kriznog štaba živi pod diktatom grdno se vara, jer to nije istina”.

“Same sednice nisu prijatan događaj. Ali mora da se shvati da smo svi na istom zadatku. Jasno je da su potpuno suprotni aspetki – neko čuva privredu ove zemlje, neko čuva zdravstvo…”, dr rekao je Kon.