(INFOGRAFIKA) Koronavirus u Srbiji: Pad broja zaraženih, niska aktivnost infekcije, ali se ona ne sme ignorisati, turisti su rizik, polazak u školu je opravdan…

0
Foto: Profimedia

U poslednja 24 sata u Srbiji je na koronavirus testirano 6.198 osoba, od kojih 36 bilo pozitivno, dok je od posledica infekcije preminula jedna osoba.

Na respiratorima u bolnicama širom zemlje se nalaze 33 pacijenta.

Danas je, u odnosu na prethodne dane, zabeležan pad broja novoobolelih, ali imajući u vidu podsećanja epidemiologa da se vikendom manji broj građana sa tegobama javlja na pregled u kovid ambulante, ovaj broj nije iznenađujući i ne bi trebalo da zavara.

Važno je, ipak, uzeti u obzir i procene epidemiologa koji već danima unazad naglašavaju da je epidemiološka situacija stabilna, na osnovu broj novozaraženih, ali nesigurna – jer bi i najmanji “incident” koji bi omogućio masovnije prenošenja virusa, bio zabrinjavajući. To se, pre svega, odnosi na velika okupljanja.

Preventivne mere i dalje važe – nošenje maski, držanje distance i redovna higijena ruku.

Predrag Kon: Niska aktivnost virusa, ali njegovo prisustvo ne sme da se ignoriše

Epidemiolog dr Predrag Kon, rekao je da u Srbiji trenutno postoji situacija sa niskom aktivnošću virusa, pa je rizik manji nego u susednim zemljama, ali da ne sme da se ignoriše njegovo prisustvo, inače će se sve promeniti. Epidemiološki rizik je svakako povratak naših ljudi iz inostranstva.

“Upozoravamo sve te ljude da ukoliko imaju neke tegobe odmah se jave i da se spreči širenje”, rekao je dr Kon gostujući u “Novom jutru” televizije “Pink”. Dodao je da i dalje stoji i još uvek nije odlučeno da li će ići u obavezu samoizolaciju.

Kada je vakcina u pitanju, dr Kon kaže da po tom pitanju postoji u Srbiji vrlo jasna pravna regulativa.

“Neće ovog puta vakcina da dođe i da moli da bude registrovana, moraćemo više da se angažujemo za to”, rekao je dr Kon.

On je rekao da je bitno na vreme se spremiti za sezonski grip.

“Već je vreme za vakcinaciju protiv sezonskog gripa, jer kada dođe, to će biti posebna tema”, rekao je dr Kon.

Dr Kon kaže da su škole za sada dovoljno obezbeđene da transmisija virusa ne može baš tako da se prenosi, ali i da “moramo da nađemo način da objasnimo učenicima srednjih škola zašto moraju da nose maske”.

“Kolektivi su svakako rizik, ali i sa prevozom bi bilo isto da se i tamo ne sprovode sve mere”, rekao je dr Kon i naglasio da je primećeno da se dosta ne koriste maske, i dodaje da na taj način povećavamo rizik za prenošenje virusa.

Branislav Tiodorović: Povratak turista u Srbiju može uticati na povećanja novozaraženih

Epidemiolog Branislav Tiodorović izjavio je da povratak u Srbiju 25.000 turista sa letovanja iz inostranstva može uticati na povećanje broja zaraženih u toku septembra, da početak školske godine sa sobom može doneti određene rizike kad je zaražavanje u pitanju ali i da je broj obolelih od korone direktno vezan za nepoštovanje mera.

“Svako ko dolazi u Srbiju treba da bude svestan da se sobom nosi rizik, te bi bilo dobro da se nađe u nekoj vrsti kućne izolacije. Bilo da je u pitanju povratak sa letovanja ili dolazak iz jednog mesta u drugo, svi bi trebalo da imamo tu naviku da pazimo kako na sebe tako i na druge”, rekao je za današnji Blic Tiodorović, koji je član Kriznog štaba za borbu protiv korone,.

On je naveo da je važno da studenti, koji dolaze sa onih teritorija gde je epidemiološka situacija lošija u odnosu na Srbiju, poštuju mere i budu na oprezu.

“To se svakako ne odnosi samo na one koji dolaze, već na celokupno stanovništvo, jer je primenjivanje i poštovanje mera od izuzetnog značaja za suzbijanje virusa”, istakao je Tiodorović.

Darija Kisić Tepavčević: Polazak u škole je opravdan

Posle šest meseci života i borbe sa koronavirusom, pojedina pitanja u vezi sa bolešću COVID-19 koju izaziva ova infekcija, još uvek nemaju jasan odgovor.

“Ne znamo ništa o dužini trajanja imuniteta. Niko ne zna koliko će ovaj virus biti među nama”, rekla je epidemiolog i članica Kriznog štaba za suzbijanje zarazne bolesti COVID-19 Darija Kisić Tepavčević jutros na TV Prva.

Ponešto, važno, ipak znamo. Da smo osetljivi na ovaj virus, da nema sezonu, da se prenosi veoma lako i – znamo kako da se zaštitimo.

Uveliko je počela i škola. Đaci ove godine pohađaju nastavu u specifičnim, epidemijskim uslovima, i kao i van škole, i u njoj je važno nositi maske, održavati distancu i redovno prati ruke, voditi računa o higijeni.

Iako su se pre početka škole, zbog nesigurne epidemiološke situacije, postavljala brojna pitanja o tome da li bi, ipak, trebalo odložiti njen početak ili se opredeliti samo za onlajn nastavu, Kisić Tepavčević jutros je ponovila da je odluka o polasku u školu bila opravdana.

“Koja je opcija, da kažemo da će biti školovanje na daljinu narednih godina”, upitala je Kisić, a preneo RTS.