(INFOGRAFIKA) Koronavirus u Srbiji: Pad broja novozaraženih, “revakcinacija počinje 9. februara”, kada se očekuju nove isporuke vakcina

0
Foto: Profimedia

Širom Srbije se i danas nastavlja proces masovne vakcinacije građana protiv koronavirusa. Otvoreni su novi punktovi, a uskoro, od 9. februara počinje i proces revakcinacije. Ipak, stručnjaci upozoravaju da vakcinacija nije znak za opuštanje, stoga i dalje preporučuju da još ne bi trebalo ublažiti postojeće epidemiološke mere…

Brojke

U Srbiji je u poslednja 24 sata registrovano još 1.863 zaraženih koronavirusom, a preminulo je još 14 osoba.

Testirano je 12.047 građana, a na respiratorima je 138 pacijenata.

Procenat pozitivnosti, broj pozitivnih u odnosu na broj testiranih, iznosi 15,46 odsto.

Od utorka počinje revakcinacija

Od utorka, 9. februara počinje revakcinacija građana koji su vakcinu protiv koronavirusa primili prvog dana masovne imunizacije – 19. januara.

I naredne tri nedelje, osim redovne vakcinacije, predstoji i revakcinacija pola miliona građana koji čekaju drugu dozu.

“Mi ćemo, osim punktova koji će raditi revakcinaciju, obezbediti punktove i za vakcine, gde ćemo raditi prvu vakcinaciju građana koji po kriterijumima dolaze na red za imunizaciju”, rekao je direktor Kancelarije za IT i eUpravu Vlade Srbije Mihailo Jovanović.

On je naglasio da će se truditi da građani na revakcinaciju idu na iste punktove gde su vakcinisani, a da će za one koji prvi put treba da se vakcinišu biti organizovani posebni punktovi.

“Dva dana pre zakazane revakcinacije građani će dobiti podsetnik putem SMS poruke i mejla da treba da dođu na revakcinaciju”, rekao je Jovanović.

Ističe da su za sve vakcinisane građane ostavljene doze za revakcinaciju, tako da nema mesta za zabrinutost.

U Srbiji rade i žive stranci, i imaju pravo da budu vakcinisani, ali po prioritetima koje je definisala država, i oni do sada čine tek oko 0,8 odsto ukupno vakcinisanih, rekao je Mihailo Jovanović.

Jovanović je naveo da je sistem za iskazivanje interesovanja za vakcinaciju protiv kovid-19 napravljen tako da preko portala mogu da se prijave i državljani Srbije, stranci sa boravištem, pa čak i stranci koji nemaju boravište u Srbiji, jer je namera bila da se u sistemu prate svi mogući potencijalni građani koji žele da se vakcinišu.

“Do sada se više od 8.000 stranaca prijavilo, a vakcinisano je oko 4.000 njih, što je svega 0,8 odsto od ukupnog broja vakcinisanih do sada”, rekao je Jovanović.

On je istakao da bez obzira da li se radi o državljanima Srbije ili strancima, za vakcinaciju se pozivaju svi prema kriterijumima koje je propisao Institut Batut.

Prvi prioritet su zdravstveni radnici i stariji od 75 godina, zatim starosna grupa građana od 65 do 74 godine, oni koji imaju višestruka obolenja, prosvetni radnici…

“Stranci rade ovde, žive ovde i imaju prava da budu vakcinisani, ali po prioritetima kako je to država Srbija definisala”, rekao je Jovanović.

Čekate drugu dozu vakcine? Gde se dobija, da li se prijavljujete i kada je poslednji rok da primite cepivo…

Širom Srbije masovna vakcinacija građana protiv koronavirusa je započela 19. januara, a prethodno su od 24. decembra prethodne godine vakcinu primile prioritetne grupe.

U Srbiji je u ovom trenutku moguće primiti tri vakcine – Fajzer/Bjontek, Sinofarm i Sputnjik V, a cepivo je primilio 500.000 građana.

Budući da svaka od vakcina zahteva davanje dve doze u različitim razmacima, potrebna je i revakcinacija, koja u Srbiji počinje od 9. februara.

Svi građani koji su primili prvu dozu vakcine primiće i drugu dozu iste vakcine.

Za primanje druge doze cepiva nije potrebna nova prijava. Svi podaci su registrovani priliko prijavljivanja za vakcinaciju putem portala eUprave ili telefonom.

Evidentirano je kada ste primili prvu dozu i odgovorne službe će vas obavestiti 48 sati pre vakcinacije putem SMS poruke ili mejla gde i kada treba da dođete na primanje druge doze vakcine.

Iako se u najvećem broju slučajeva druga doza daje na istom punktu na kom ste primili i prvu dozu, postoji mogućnost nove lokacije zbog otvaranja novih punktova, o čemu ćete takođe biti obavešteni u istoj poruci.

Rok za primanje druge doze vakcine se razlikuje od proizvođača. Recimo, Fajzerova vakcina se daje u razmaku od tri nedelje, mada su proizvođači istakli da je period u kom je potrebno primiti drugu dozu od 19 do 42 dana. Druga doza kineskog (Sinofarm) cepiva se može dati već nakon dve nedelje od primanja prve doze, ali se u Srbiji daje u razmaku od tri nedelje, dok se druga doza ruske vakcine daje između 21. i 28. dana od primanja prve doze.

Takođe, svi koji su primili vakcinu protiv kovid-19 su već razvili određenu količinu antitela. Naučna saradnica Instituta za primenu nuklearne energije dr Marija Gnjatović je objasnila da se posle prve doze vakcine pokreće imunološki odgovor, a da je za sintezu antitela potrebno neko vreme, od sedam do 14 dana za merljive količine.

Ističe da se pun efekat stvara otprilike dve nedelje nakon druge doze vakcine, i tada ili kasnije bi ljudi trebalo da se testiraju ako žele da provere nivo antitela.

Dodaje da, prema njihovim istraživanjima, “Fajzerova” vakcina najbrže daje odgovor, što ne znači da je najbolja jer je pitanje koliko će antitela trajati. Ističe da je to ispitano na malom uzorku.

Kada je reč o ruskoj vakcini, Marija Gnjatović kaže da i ona stvara brzo antitela, ali da sve to zavisi od individualnih faktora, i još jednom ponavlja da su sve to preliminarni zaključci.

“Fajzer nije preskočio nijedan ponedeljak da ne pošalje doze”: Đerlek o novim isporukama vakcina

Državni sekretar u Ministarstvu zdravlja Mirsad Đerlek izjavio je da se epidemiološka situacija popravlja, ali da je rano za popuštanje mera, jer je i dalje potreban oprez, te dodao da će biti dovoljno vakcina za sve koji treba da se revakcinišu i za one koji treba da prime prvu dozu cepiva.

On je za TV K1 rekao i da će u ponedeljak stići nove količine Fajzerovih vakcina i to 8.700 doza, kao i da 15. februra stiže 40.600, a 22. februara 46.000 doza.

“Neće to biti uvek po 40.000 doza, ali ‘Fajzer’ ne preskoči nijedan ponedeljak da ne isporuči određene količine. Bitan nam je kontinuitet”, rekao je Đerlek, a prenosi Blic.

On je naveo i da se epidemiološka situacija popravlja, ali da je i dalje potreban oprez, jer je broj pacijenata na bolničkom lečenju veliki.

“Nismo za popuštanje mera. Još nije epidemiološka situacija tako stabilna da bi mogli da govorimo o popuštanju, jer bi mogli da pokvarimo ono što smo uradili do sada. Počela je odlično i imunizacija”, naveo je on.

Đerlek je rekao i da veruje da Institut “Torlak” može da počne sa proizvodnjom ruske vakcine “Sputnjik V” i da će ponovo postati evropski centar za vakcine.

Već 11. februara u “Torlak” stiže ruska delegacija koje će sagledati stanje na Institutu.

“Naši lekari su najstručniji. Ono što nam fali su stvari u tehničko-tehnološkom domenu i tu očekujem pomoć iz Rusije”, rekao je Đerlek.

Virusolog Jovanović: Ovog leta možemo da planiramo odlazak na odmore

Virusolog Tanja Jovanović izjavila je da će doći do značajnog pada broja inficiranih osoba ako nastavimo s masovnom  imunizacijom protiv kovid-19, uz pridržavanje epidemioloških mera.

“Virus korona nas je naučio da je teško predviđati na duže staze, ali sam sigurna da će situacija ovog leta biti mnogo mirnija i da ćemo ići na odmore”, rekla je Jovanović za današnju Politiku. 

Jovanović, koja je i prodekan Medicinskog fakulteta u Beogradu, istakla je da je vrlo važna masovna vakcinacija kako bi se u što kraćem vremenskom periodu ograničila cirkulacija virusa u populaciji i sprečile dalje promene virusa.

Kako je objasnila, “za kolektivni imunitet je važno da bar 70 odsto populacije bude imuno na infekciju, bez obzira na to da li su imunitet stekli prirodnim putem ili veštačkim putem (imunizacijom)”.

“Najidelnije bi bilo da se što veći broj stanovnika vakciniše i da imunitet bude i iznad ovogo procenta”, rekla je Jovanović.

“Niste zaštićenni sa prvom dozom, vakcinacija postiže pun efekat tek posle 10 do 15 dana od primanja druge doze…”

Direktor Infektivne klinike KCS Goran Stevanović izjavio je da KBC “Bežanijska kosa” izlazi iz kovid sistema, ali da nema prostora za opuštanje.

Upozorio je građane koji su primili prvu dozu vakcine da ne smeju da se opuštaju i da moraju da nastave da poštuju epidemiološke mere, jer se pun imunitet stiče 10 do 15 dana nakon druge doze vakcine. 

“Građani moraju da znaju da kada prime prvu dozu nisu zaštićeni, jer vakcinacija postiže pun efekat tek nakon 10 do 15 dana od druge doze”, objasnio je Stevanović i dodao da se za to vreme svi moraju pridržavati mera.

Od danas nije potreban PCR test za ulazak u Srbiju iz Mađarske

Mađarska je dodata na listu zemalja za koje nije potreban PCR test za ulazak u Srbiju, objavljeno je u novom broju Službenog glasnika Srbije.

Prema izmenjenom Uputstvu o načinu primene ograničenja ulaska u Republiku Srbiju, ministra zdravlja Zlatibora Lončara, građani Srbije i Mađarske od danas, 4. februara, više neće morati da pokazuju negativan PCR test na granici.

Turistička putovanja u Mađarsku i dalje nisu dozvoljena, a za ulazak u tu zemlju potrebna su dva negativna PCR testa urađena u roku od pet dana od dolaska na granicu ili odlazak u četrnaestodnevni karantin.

Bez testa i karantina građani iz pogranične zone mogu ući u Mađarsku do 30 kilometara od granice, sa obavezom da se zemlja napusti istog dana do 20 časova kada u Mađarskoj počinje policijski čas.

Tranzitni putnički saobraćaj funkcioniše bez testova i karantina kroz Mađarsku i Srbiju, a vozači kamiona su od početka pandemije izuzeti od ograničenja u međunarodnom saobraćaju kroz obe zemlje.