(INFOGRAFIKA) Koronavirus u Srbiji: Opada broj zaraženih, “Beograd blizu 750.000 vakcinisanih”, “uskoro počinje proizvodnja Sputnjik vakcine na Torlaku”

0
Foto: Profimedia

Brojke

U poslednja 24 sata registrovano je 218 novih slučajeva koronavirusa, dok je na kovid-19 testiraan ukupno 10.101 građanin.

Potvrđeno je da je preminulo 9 osoba.

Prema poslednjim informacijama, na respiratorima u bolnicama širom Srbije nalazi se 36 pacijenata.

Procenat pozitivnosti, broj pozitivnih u odnosu na broj testiranih, iznosi 2,15 odsto.

“Sputnjikova vakcina koja će se proizvoditi u Srbiji namenjena za domaće tržište…"

Vakcina “Sputnjik V” koja će se proizvoditi u Srbiji, namenjena je prevashodno za domaće tržište, izjavio je danas Nenad Popović, ministar zadužen u Vladi Srbije za inovacije i tehnološki razvoj.

“Ali, naravno, Srbija će pomagati svima u regionu za početak, ali i drugima u svetu”, kazao je Popović za Radio-televiziju Srbije (RTS).

Popović koji je u Rusiji, rekao je da će danas u Beograd stići supstanca za proizvodnju te vakcine, a proizvodnja koja bi trebalo da počne sutra.

“Trasportuju se u specijalnim kontejnerima na temperaturi od dva do osam stepeni Celzijusa, a po dolasku na aerodrom ‘Surčin’ ići će na Institut ‘Torlak’. Tamo je sve spremno za proizvodnju”, istakao je on.

Popović je naveo će u Srbiji u narednih šest meseci biti proizvedena četiri miliona doza vakcina.

Za vikend vakcinacija i na Zemunskom keju

Tokom predstojećeg vikenda Beograđani će moći da se vakcinišu i na punktu na Zemunskom keju, na letnjoj pozornici kod restorana "Venecija", prenosi RTS.

Građani će moći da prime vakcinu proizvođača "Sinofarm" i "Fajzer", od 11 do 19 časova, i u subotu i u nedelju, najavili su iz Opštine Zemun.

Proces od prijave do vakcinacije traje nekoliko minuta, dok će se revakcinacija obavljati u domovima zdravlja na teritoriji na kojoj građani imaju prebivalište. 

Otvoren punk za vakcinaciju u Beo šoping centru

U Beogradu je otvoren novi punkt za vakcinaciju, a nalazi se u Beo šoping centru.

Na tom punktu, u Ulici Vojislava Ilića 141, građanima su na raspolaganju "Sinofarmove" i "Fajzerove" vakcine, a obezbeđeno je ukupno 100 vaučera u vrednosti od po 3.000 dinara koje će dobiti svaki peti vakcinisani.

Punkt u Beo šoping centru danas će raditi od 10 do 20 sati, a od sutra će građani tu svakog dana moći da prime vakcinu od 12 do 20 sati.

Vesić: Blizu smo cilju da u junu imamo 750.000 vakcinisanih

U Domu zdravlja Labudovo brdo organizovana je vakcinacija protiv koronavirusa za oko 100 članova Udruženja privatnih poslodavaca Rakovica.

Zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić koji je obišao tu zdravstvenu ustanovu, rekao je da je Rakovica jedna od najboljih opština kada je u pitanju vakcinacija, te da zaključno sa jučerašnjim danom imaju skoro 54 odsto imunizovanog stanovništva.

"Ovo je opština u kojoj se dobro radi. Iako ima strukturu stanovništva koja je nepovoljnija u odnosu na druge opštine, imaju bolji procenat vakcinacije, jer ovde opštinska vlast odlično radi", rekao je Vesić novinarima.

Podsetio je da su Stari grad, Vračar i Savski venac prve tri opštine u Beogradu po obuhvatu vakcinacije.

"Približavamo se cilju da u junu imamo 750.000 vakcinisanih", poručio je Vesić, ističući da će to, uz one koji su preležali kovid, omogućiti da se vratimo normalnom životu.

U Beogradu vakcinisano 51,2 odsto punoletnih građana

Prema poslednjim podacima, procenat punoletnih građana koji su vakcinisani u Beogradu iznosi 51,2 odsto, dok je revakcinisano 44,3 odsto punoletnih osoba, prenosi RTS.

Kada je reč o osobama starosti od 65 do 74 godine, vakcinu je primilo 80,25 odsto građana te starosne grupe.

U Beogradu je do juče dato ukupno 1.329.791 doza. Prvu dozu primilo je 712.923 osoba, a obe doze dobilo je 616.868 ljudi.

Vakcinu je dobilo 54 odsto žena i 46 odsto muškaraca.

Kada je reč o tipu vakcine, "Sinofarmova" vakcina data je u 804.066 doze, "sputnjik" 197.703 doza, "Fajzerova" vakcina u 270.755, a "Kovišild", koju proizvodi "Astra-Zeneka", u 95.685 doza.

Prosečna starost vakcinisanih u Beogradu je 56,5 godina.

Kada je reč o Srbiji, ukupno je utrošeno 4.689.464 doza vakcina. Prvu dozu dobilo je 2.571.530 osoba, a obe doze 2.117.934 ljudi.

U procentima, prvom dozom vakcinisano je 43,38 odsto ljudi, a sa obe doze imunizovano je 36,05 procenata.

Rekapitulacija...

Epidemijska situacija u Srbiji je sve povoljnija.

Manje je i pacijenata u kovid bolnici u Batajnici, a manje i prijema. Direktorka Tatjana Adžić Vukičević rekla je da je u toj zdravstvenoj ustanovi sada situacija pod kontrolom i da se mnogo lakše diše..

Naglasila je i da je 99 odsto njih nevakcinisano i još jednom apelovala na građane da se vakcinišu.