(INFOGRAFIKA) Koronavirus u Srbiji: Najviše preminulih od početka pandemije, “Kon i Tiodorović preglasani za mere”, “masovna vakcinacija u prvom kvartalu 2021.”

0
Foto: Profimedia

U poslednja 24 sata u Srbiji je na koronavirus testirano 22.497 osoba, njih 7.782 je pozitivno, dok je od posledica kovid-19 preminulo 69 osoba.

Prema poslednjim podacima Ministarstva zdravlja i Instituta “Batut” na respiratorima u bolnicama širom Srbije nalazi se 270 pacijenata.

Procenat pozitivnosti, broj pozitivnih u odnosu na broj testiranih, iznosi 34,59 odsto.

Kada je reč o gradovima, Beograd i dalje ima najveći broj novozaraženih – 1.975 novozaraženih, ali beleži blagi pad u odnosu na prethodne dane.

Slede Novi Sad – 475 obolelih, Kragujevac – 288, Niš – 253, Kraljevo – 207, Pančevo – 172, Subotica – 137, Valjevo – 131, Smederevo – 124, Užice – 116, Zrenjanin – 113, Vranje i Šabac – 110, Čačak – 106, Kruševac – 93, Leskovac – 92, Trstenik – 88, Bačka Palanka – 76 zaraženih…

Na konferenciji za štampu javnosti se obratio državni sekretar Ministarstva zdravlja Mirsad Đerlek.

Najvažnije pitanje je svakako vakcinacija.

“Masovna vakcinacija se očekuje u prvom kvartalu 2021. godine, a prva količina koja stigne do kraja decembra, biće korišćena za zaštitu zdravstvenih radnika, vojske i policije. Otprilike bi trebalo da prođe sedam dana od primanja druge doze vakcine, kako bismo bili sigurni da smo bezbedni od koronavirusa”, rekao je Đerlek.

Na pitanje koje vakcine i u kojoj količini stižu do kraja godine, Đerlek je rekao da je Sputnjik V vakcina juče stigla na ispitivanje i potvrdio je da je ranije rečeno da će građani dobiti samo vakcinu koju Agencija za lekove odobri.

“Sve te vakcine će biti besplatne za građane Srbije”, rekao je Đerlek.

Objasnio je i da je zakonski rok za odgovor na kvalitet vakcine koju Agencija ispituje četiri meseca.

Na pitanje da li se sa merama zakasnilo, Đerlek je rekao da Krizni štab funkcioniše tako da svako ima pravo da kaže svoje mišljenje, ali se odluka donosi na osnovu glasanja.

“To mišljenje doktora Tiodorovića i Kona, koji su veoma relevantni, je legitimno. Ali to nije bilo mišljenje većine”, rekao je Đerlek.

Vlada usvojila nove mere – kome je sve ograničeno radno vreme

Vlada Srbije usvojila je na jučerašnjoj sednici najnovije preporuke Kriznog štaba za zaštitu zdravlja stanovništva od zarazne bolesti kovid-19. Mere stupaju na snagu danas i trajaće do 15. decembra.

Ograničeno radno vreme: Ugostiteljski objekti – kafići, restorani, barovi, noćni klubovi i splavovi neće raditi od petka u 17 časova do ponedeljka u 5 časova ujutru bez izuzetka. Njihovo radno vreme biće od ponedeljka do petka od 5 do 17 časova.

Ugostiteljskim objektima je dozvoljeno da obavljaju delatnosti dostave hrane non stop, 24 sata, sedam dana u nedelji, kao i ostalim privrednicima čija je to osnovna delatnost, saopšteno je nakon sednice Vlade.

Tržni centri, prodavnice garderobe, kladionice, kockarnice, dečije igraonice takođe neće raditi od petka u 17 časova do ponedeljka u 5 ujutru. Frizerski i kozmetički saloni, saloni za negu lepote neće raditi tokom vikenda. U ovu grupu spadaju i objekti iz oblasti sporta i rekreacije – teretane, fitnes centri, bazeni, spa centri, baloni za fudbal, košarku, tenis ili bilo koji drugi rekreativni sport.

Svim ovim objektima dozvoljeno je da rade radnim danima od 5 ujutru do 17 časova.

Radno vreme drugih objekata: Prodavnice prehrambene industrije, trgovinske radnje, maloprodajni objekti kao i trafike, kiosci i slično gde se po pravilu ne ulazi u objekat prilikom kupovine mogu raditi kako radnim danima, tako i vikendom, do 21 čas.

Apoteke i benzinske pumpe (delatnost prodaje goriva) mogu da rade non stop, svakoga dana bez ograničenja. Pijace će biti otvorene i u danima vikenda od 6 časova ujutru do 15 časova. Ordinacije i laboratorije koje pružaju medicinske usluge mogu da rade tokom čitavog dana, uključujući i vikend.

Još jedan izuzetak predstavljaju restorani i barovi koji se nalaze u okviru hotela i privatnih smeštaja. Oni mogu pružati svoje usluge samo i isključivo registrovanim i prijavljenim gostima do 21 čas svakoga dana, saopšteno je.

Profesionalni sportisti mogu koristiti sportske objekte za pripreme za svoja takmičenja u toku vikenda. Objekti i ustanove iz oblasti kulture – bioskopi, pozorišta, muzeji i galerije moći će rade radnim danima, kao i subotom i nedeljom, do 17 časova.

“Situacija teška, ali sistem nije pukao. Mislim da bi mere mogle da budu i oštrije…”

Epidemiolog i član Kriznog štaba dr Predrag Kon očekuje već sledeće nedelje manji broj novoobolelih, ali je naglasio da to neće ići ravnomerno u celoj zemlji, jer se virus različito širio.

“Situacija je teška, a zdravstveni sistem prenapregnut i treba računati da će ovo dugo trajati”, rekao je dr Kon, a prenosi RTS.

Slično će biti i za predstojeće praznike.

“Za praznike će situacija biti teška jer će pritisak na bolnice biti i dalje veliki. Mere će biti na snazi dok god to bude trebalo, lično mislim da bi one mogle da budu i oštrije”, rekao je dr Kon.

Kada je reč o našim građanima koji žive u inostranstvu, dr Kon je istakao da treba sve učiniti da se oni odvrate od dolaska u zemlju.

“Ako dođe isti broj kao za uskrs mi nećemo to izdržati. Sistem nije pukao, ali je već prenpregnut i situacija je izuzetno teška”, rekao je dr Kon.

“Zbog Crnog petka ćemo imati jako tešku nedelju. Mere kasne, epidemija se širi van Beograda…”

Epidemiolog i član Kriznog štaba za subijanje zaraze kovid-19 dr Branislav Tiodorović je rekao da će “nas kašnjenje mera mnogo koštati”.

Dr Tiodorović je istakao da se epidemija raspiruje i van Beograda i da će zbog gužvi koje su se dogodile po tržnim centrima na “crni petak” i sledeća nedelja biti teška.

“Do pre sedam, osam dana nismo imali da nam umiru ljudi i u bolnicama npr u Leskovcu, Vranju, sada to imamo i to je veoma teška situacija koja će doprineti tome da mi ukoliko se ove mere ne budu stvarno poštovale do kraja, morm da kažem, gvozdenom disciplinom nećemo moći da izađemo na pravu situaciju koja bi nam omogućila da bude smirena i kontrolisana”, objasnio je dr Tiodorović, a prenosi RTS.

Kako je rekao, mere su “ranije trebale da budu uvedene”.

“Sigurno da ne možemo efekte mera očekivati onako kako smo mislili, mere su trebale ranije da budu uvedene. Moje mišljenje je da ekonomija ne bi bila tako ugrožena”, naveo je dr Tiodorović.

Istakao je i da smirivanje situacije možda možemo da očekujemo za Božić.

Brnabić: Kovid pacijenti iz Beograda će biti preusmeravani u bolnicu u Batajnici…

Premijerka Srbije Ana Brnabić izjavila je da će pacijenti iz Beograda zaraženi koronavirusom biti preusmeravani u bolnicu u Batajnici, koja se danas otvara, umesto u unutrašnjost Srbije kao što je bilo do sada.

Pre otvaranja ove bolnice, Brnabić je za Radio-televiziju Srbije (RTS) istakla da otvaranje bolnice koja će danas početi da prima pacijente dolazi u pravo vreme i da će rasteretiti zdravstveni sistem Srbije.

“Naš zdravstveni sistem će iz korona krize izaći jači. Izaći ćemo sa dve potpuno nove bolnice, u Beogradu i Kruševcu, sa velikim brojem novozaposlenih lekara i imaćemo potpuno novu opremu koju nikada nismo imali”, istakla je ona.

Ranije je najavljeno da će kapacitet kovid bolnice u Batajnici biti 800 pacijenata, a kapacitet kruševačke bolnice 500.

Brnabić je rekla da će u bolnici u Batajnici raditi više od 1.600 zdravstvenih radnika.

Najavila je da bi nova kruševačka bolnica trebalo da bude završena 15. decembra.

Pfizer predao dokumentaciju za registraciju vakcine u Srbiji: “Počinjemo sa proverom…”

Кompanije Pfizer i BionTech predale su dokumentaciju za registraciju vakcine protiv korone u Srbiji, prenela je Radio-televizija Srbije.

Pavle Zelić iz Agencije za lekove i medicinska sredstva rekao je da će eksperti u toj agenciji početi da procenjuju dokumenta i “temeljno” proučiti sve faze testiranja, da bi potvrdili efikasnost i bezbednost vakcine.

“Mi moramo kao regulator da potvrdimo da li je to zaista tako kao u dokumentima i da li ima osobine koje se zaista tvrde”, istakao je Zelić i dodao da je najbitnije da se utvdi da su vakcine bezbedne za građane.

On je rekao je da bi bilo najbolje da Srbija ima nekoliko vakcina, jer će onda moći i kritički da ih procenjuju.

Vučić: “Uveren sam da ćemo pobediti koronavirus…”

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izrazio je uverenje da će Srbija “pobediti” koronavirus, navodeći da mu “nadu u pobedu” najviše daju vakcine i “disciplina i borbenost naroda”.

Vučić je za Radio-televiziju Srbije rekao da se nada da će Pfizerove vakcine stići do kraja godine, kao i 350.000 vakcina do marta 2021. godine.

On je rekao da je ruska vakcina protiv koronavirusa stigla u Srbiju i da će stručnjaci njihovu ispravnost narednih dana u beogradskom Institutu za virusologiju, vakcine i serume “Torlak”.

Po njegovim rečima, vakcine će biti besplatne za sve građane i ponovio da vakcinisanje neće biti obavezno.

Govoreći o ispravnosti vakcina, predsednik je rekao da su proizvođači iz “važnih svetskih zemalja” i da “niko nije lud da truje narod”.

Počinje da radi kovid bolnica u Batajnici

Prvi pacijenti ući će u novu kovid bolnicu u beogradskom naselju Batajnica danas posle 17 časova.

Bolnica u Batajnici raspolaže sa 930 bolničkih postelja, od čega je 250 na odeljenju intenzivne nege, sa respiratorima, kiseonikom i najmodernijom opremom, objavio je RTS.

Bolnica ima devet velikih odeljenja sa po 30-40 kreveta.

Radiće iskusni specijalisti iz Kliničkog centra Srbije, najbolje medicinske sestre, tehničari, fizioterapeuti, laboranti, kao i mladi lekari koji su primljeni na konkursu, a ustanova će imati i sve potrebne aparate i najsavremenija sredstva.

PRETPLATI SE NA NEDELJNIK

AKCIJA: Dvogodišnja pretplata na štampano izdanje.

din.26.000 11.999

Šestomesečna pretplata na digitalno izdanje Nedeljnika.

din. 6.058 3.999

Jednogodišnja pretplata na digitalno izdanje Nedeljnika.

din. 12.116 7.500