Modernina vakcina štiti tri meseca, pokazuju prva istraživanja

0
Foto Profimedia/ Aurelien MorissardArchive: Zuma Press

Vakcina kompanije Moderna protiv kovida-19 proizvodi antitela koja traju 90 dana nakon vakcinisanja, što je dobra vest dok se njeno odobrenje još ispituje u nekim zemljama, pokazuje studija na 34 učesnika u početnim kliničkim ispitivanjima, objavljeno je u medicinskom časopisu “New England Journal of Medicine”, preneo je AFP.

Trajanje zaštite je svakako duže od tri meseca, ali je reč o prvim podacima u višemesečnom periodu koje je nezavisno potvrdio neki naučni časopis.

Učesnici će biti praćeni 13 meseci kako bi se ispitala zaštita na duži period, ističu autori.

Naučnici Nacionalnih instituta za zdravlje ispitivali su nivoe dva tipa antitela na koronavirus 90 dana nakon druge doze vakcine koja se uzima 28 dana nakon prve.

Zapazili su “lagan” i očekivan pad nivoa antitela kod vakcinisanih učesnika, ali je ona i dalje bila visoka.

U takozvanoj prvoj fazi ispitivanja koje je počelo u  martu, nije zapažen nikakav ozbiljniji neželjeni efekat.

Antitela su samo deo imunološkog odgovora u kom učestvuju B-limfociti koji stvaraju memorijske ćelije, kao i T-limfociti i ćelije ubice.

Naučnici ističu da podatci o memorijskim ćelijama još nisu poznati, ali su ranije studije pokazale da vakcina zaista podstiče ćelije ubice.

Dr Entoni Fauči, rekao je nedavno za AFP da je “siguran” da će zaštita trajati, ali da “ne znamo hoće li to biti jednu, dve, tri ili pet godina”. Vreme će pokazati.

“Ovo je, sve u svemu, veoma dobra vest”, rekao je Benjamin Neuman, profesor na teksaškom univerziteta A&M o novoj studiji, dodajući da je čak i kod starijih osoba imunološki odgovor “prilično snažan”.