Način na koji se puni nova bolnica u Batajnici pokazuje kakva je trenutna epidemiološka situacija u zemlji.

Za prva 24 sata u bolnicu u Batajnici je smešteno 95 pacijenata, a u narednih 24 sata 200 odsto broja pacijenata iz prvog dana.

Brojevi ne lažu

U poslednja 24 sata, u Srbiji je na koronavirus testirano 15.697 osoba, njih 6.557 je pozitivno, dok je od posledica COVID-19 preminulo 56 osoba.

Prema poslednjim podacima Ministarstva zdravlja i Instituta “Batut” na respiratorima u bolnicama širom Srbije nalazi se 283 pacijenata.

Juče je zabeleženi pad broja novozaraženih – 5.809 je bilo pozitivno od 14.486 testiranih osoba, dok je preminulo 58 osoba. Prema jučerašnjim podacima, na respiratorima u bolnicama širom Srbije nalazilo se 278 pacijenata.

Bolnica u Batajnici od petka primila više od 270 pacijenata: “Svima je život jednako ugrožen”

Nova kovid-bolnica izgrađena u beogradskom naselju Batajnica od svog otvaranja u petak je primila 271 pacijenta pozitivnog na koronavirus, rekla je direktorka te zdravstvene ustanove Tatjana Adžić Vukičević.

Ona je, gostujući na TV Pink, navela da su to pretežno pacijenti sa srednje teškim i teškim kliničkim slikama, da su pacijenti i mlađi i stariji, sa pridruženim bolestima ili bez njih, pođednako životno ugroženi. 

“Udarnički je težak rad svih nas koji radimo, ne samo u kovid-bolnici u Batajnici, već i u svim drugim kovid-bolnicama širom zemlje. Pritisak je ogroman”, rekla je Adžić Vukičević, a prenosi RTS. 

Kon o Vučićevom izvinjenju i napuštanju Kriznog štaba: “Nije mi potrebno. Dva puta sam bio u prilici da sam razmišljao…”

“Odluku sam doneo davno, dva puta sam bio u prilici da sam razmišljao o napuštanju Kriznog štaba, ali rešio sam taj problem u sebi. Da li sam podrepaš, beskičmenjak, neka ostane tako, a ja tvrdim da to i nije tako. Govorim tamo gde treba da govorim i gde se donose odluke”, tako glasi odgovor dr Predraga Kona na pitanje da li je razmišljao o napuštanju Kriznog štaba.

On je gostujući na televiziji Prva govorio o napadima na Krizni štab, a potom i o izvinjenju predsednika Srbije Aleksandra Vučića koje je upućeno tim povodom.

“Ne treba niko da mi se izvinjava, drago mi je što je to uradio, ali nije mi potrebno. Radim posao najbolje što umem. To skreće pažnju sa korone. Mi imamo samo jednog protivnika, a ja sebi ne dozvoljavam da imam više protivnika. Sve je u redu, sve će doći na dnevni red, meni ta istorija ne znači ništa. Ja jako poštujem svoj posao i ljudski život i u tom smislu se bavim ovim poslom”, naglasio je dr Kon.

Epidemiolog se osvrnuo i na prethodne navode da se sa epidemiološkim merama zakasnilo.

“Do ovoga na je dovelo dosta toga od ranije, ignorisano je da ne mogu da budu skupovi sa glasnom muzikom, tada se to prenelo i potpuno se izgubio osećaj da imamo opasnost. Prvo pismo sam napisao 25. oktobra, zbog čega se zakasnilo sa merema je pitanje za nekog drugog “, objasnio je on.

Dodao je i da je jasno da “postoji medicinski deo Kriznog štaba i politički”.

“To je suština, za razliku od nekih koji nas nazivaju beskičmenjacima. I to je u redu, poštovanje. Ja sam vas čuo, ali nema ni govora da je tako. Vaše je pravo da mislite šta hoćete”, zaključio je dr Kon.

Koliko se kiseonika troši u srpskim bolnicama? „Za jedan dan kao nekada za šest meseci“

Bez kiseonika nema života, ali je tokom 2020. godine, važniji nego ikada pre. Koronavirus u svojoj ozbiljnoj manifestaciji sprečava normalan rad pluća i pacijenti u bolnicama su neretko prikačeni na kiseonik ili čak na respiratore.

Kiseonik koji se koristi u bolnicama nabavlja se po specijalnim procedurama, a proizvodi se i u Srbiji.

U Srbiji je to nemačka fabrika Meser, koja ima višedecenijsko iskustvo u proizvodnji različitih gasova, i snabdeva gotovo celo domaće tržište.

„Fabrika u Smederevu je jedna od lokacija gde se proizvodi tečni medicinski gas i ona je žila kucavica za sve zdravstvene ustanove u Srbiji“, izjavila je za RTS Kristina Stanković iz ove fabrike.

Ta fabrika radi u svom maksimalnom kapacitetu jer je kiseonik potreban u mnogo većim količinama nego inače.

BBC na srpskom prenosi izjavu profesora Predrag Erceg iz KBC Zvezdara koji je za taj sajt potvrdio koliko se zapravo kiseonika troši usled borbe sa pandemijom koronavirusa.

„U ovom trenuku količina kiseonika koja se potroši za samo jedan dan u redovnom režimu rada trošila se za šest meseci“, rekao je dr Erceg i dodao:

„Potrošnja je ekstremno uvećana. Rekord do sada je da je za jedan dan potrošeno 7,1 tona kiseonika.“

Ostavite komentar

Your email address will not be published. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.